joi, 5 august 2010

Primul text, primul răspuns

IOAN ALEXANDRU POPA. În versurile dv. se remarcă un negativism furibund și o violență de limbaj care, în principiu, nu sunt de disprețuit, dar care în cazul dv. rămân fără acoperire, un fel de spectacol lingvistic în sine, neemoționant, uneori chiar hazliu:
”Plouă. Cuţite reci/în spate./Şi din piept ţâşneşte fierea./Aburi amari se-ncolăcesc in priviri,/clădiri măcinate/se prăbuşesc zdrobindu-mi genunchii” etc.
Totul s-ar schimba dacă ați avea ceva important de spus (sau dacă măcar ați crea impresia că aveți ceva important de spus).

59 de comentarii:

  1. După simptome, eu zic că are reumatism. Asta are de spus.

    RăspundețiȘtergere
  2. De acord cu verdictul. Violența neacoperită de substanță e un păcat frecvent al debutanților. Off topic: felicitări pentru ideea blogului și trăiască loiala concurență.

    RăspundețiȘtergere
  3. @Adrian Năstase
    Mulțumesc pentru atenția pe care o dați blogului meu. V-aș fi îndatorat dacă, identificând tineri talentați, i-ați sfătui să mi se adreseze.

    @Horia Gârbea
    Ca de obicei, dați dovadă de fair-play. Poșta redacției pe care o susțineți în revista România literară este de nota 10. Un începător are de câștigat dacă se adresează mai multor ”evaluatori de texte” ca noi, ca să poată compara răspunsurile.

    RăspundețiȘtergere
  4. Primul tex, primul răspuns...şi ultimul. :))

    RăspundețiȘtergere
  5. http://scenariidefilm.blogspot.com

    RăspundețiȘtergere
  6. Va doresc succes, tara e plina de talente neslefuite...

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna ziua!
    Cat timp veti tine acest blog?

    RăspundețiȘtergere
  8. http://doinapopescu.wordpress.com/2010/01/17/puterea-blestemului/

    RăspundețiȘtergere
  9. Povestaşă de factura lui Creangă, mai năstruşnică decât Caragiale, mai ingenioasă decât Mark Twain are o forţă dramatică la concurenţă cu Hemingway.
    Îi cam faultează pe popi şi discută despre sex în gura mare dar, dacă nu roşiţi uşor, o să vă placă la maxim.
    http://doinapopescu.wordpress.com/2009/12/23/vipera-si-unghiera-chinezeasca/

    RăspundețiȘtergere
  10. Cred ca Alex Stefanescu s-a speriat, a primit atatea texte formidabile incat a realizat ca Istoria domniei sale e incompleta. :)))

    RăspundețiȘtergere
  11. Orice istorie este incompleta

    RăspundețiȘtergere
  12. Initiativa e laudabila. Trebuie sa fie si un scop al ei. Care e acesta ? :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Atitaaaaaaaaaaaaa?????? A trecut deja o saptamina.
    Oricum, e bizar fulminant, ca sa spun asa.
    In primul rind, cine traieste cu impresia ca e genial, e un bou. Acest genius, spiritus locci, e complet inconstient de sine. Ca-z doara vintul nu are constiinta de sine.
    In al doilea rind chiar as dori, din suflet, ca un critic sa nu foloseasca adjective, mai ales cind sunt redundante, gen "negatie furioasa". Cam cum ar trebui sa fie negatia? Explicati-ne tot printr-un adjectiv.
    In rest... ioi, parca mi se face mila.

    RăspundețiȘtergere
  14. Citat gresit, era vorba de "negativism furibund" :-)) Va cer scuze.

    RăspundețiȘtergere
  15. Stimati domni,

    imi poate spune si mie cineva, cum reuseste Stelian Tanase-si nu numai-sa publice doua-trei carti groase intr-un an?!Cand le scrie?!Pentru mine, e foarte dubios!
    Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  16. Sunt destui care, renunţând să-şi spele creierul în faţa televizorului, scriu mai multe cărţi într-un an şi unele chiar foarte bune dar nu toţi ajung să fie publicaţi din diverse motive. Unul deloc neglijabil ar fi că editurile sunt în prezent semi-falimentare, te copleşesc acceptându-ţi manuscrisul în două zile dar îţi dau termen de publicare trei ani!!!
    Altul, că dacă scrii trei cărţi într-un an nu-ţi pică bine să-ţi spună un birocrat dintr-o altă editură că te publică abia după doi-trei ani, când tu o să ai deja şapte manuscrise în sertar. Dar cel mai absurd blocaj pe care l-am întâlnit este că la unele edituri cerinţa este să ai vreo trei recenzii de la critici cu notorietate ca să fie propus manuscrisul consilierilor editoriali.
    Adică specialiştii acelei edituri nu pot discerne dacă respectiva carte merită publicată?
    Când eşti debutant criticii cu notorietate nu prea catadicsesc să-ţi citească manuscrisele.
    Dar dacă eşti Stelian Tănase şi scrii două-trei cărţi pe an evident eşti publicat şi mai stârneşti şi mirări. :P
    Şi, domnule Anonim, vă sfătuiesc să admiraţi un om care-şi rupe din somnul lui şi din viaţa lui ca să ofere lumii o bucurie prin cărţile scrise şi să nu mai consideraţi acest nobil efort ca fiind "dubios".

    RăspundețiȘtergere
  17. Stati, stati putin, de ce va infierbantati, fiindca nu ma cunoasteti personal.Aveti-de unde?-impresia ca sunt"debutant"in ceva, sau cum?!
    L-am apreciat si il apreciez pe dl.Stelian Tanase, nu-i vorba!Eu , totusi, ma intreb cand are timp FIZIC, sa scrie 2-3 carti groase intr-un an.Eu stiu ca un roman-de exemplu- se scrie in cativa ani!Mai era unu'-dar imi scapa acum...nu Agopian...unul dintre optzecisti care a trecut la analiza politica..imi scapa-tot asa, publica vreo 3-4 carti pe an!Eu nu vorbesc aici despre valoarea intrinseca a cartilor-aia-i alta poveste-, ci de "dubiozitatea" de a scrie, sa zicem, 100 de pagini pe zi(si pe canicula?!)

    RăspundețiȘtergere
  18. Cărţile cele mai bune se scriu noaptea.
    De altfel în România nu te prea poţi întreţine din scris aşa că ziua munceşti şi noaptea omori laptop-ul.
    Dacă povestea este în mintea ta nu te rabdă inima să n-o scrii şi atunci 20 de pagini pe noapte este un ritm rezonabil. Dar sunt momente de maximă determinare în care poţi mai mult.
    Şi căldura nu mi se pare un impediment.
    Unii scriitori au aer condiţionat... Alţii n-au aer condiţionat dar au musai ceva de spus...

    RăspundețiȘtergere
  19. Da, aveti dreptate...Si eu scriu, eseu, poezie...de cativa ani, mai mult eseu.Am scris doua carti, una despre predictie si constiinta,cealalta e literara.Ma demoralizeaza, intr-o anumita masura,necesitatea de a cauta editori,umblatura si altele.Cu toate astea, continui sa scriu, dar nu in ritmul in care mi-as dori.

    RăspundețiȘtergere
  20. Cautati un scriitor genial pentru ce? Sa-l amagiti cu un succes aparent. Nu va avea niciodata o publicitate pe masura in spate. Cartea lui va fi la fel de plina de praf in librarii pe cat sunt de pline cartile dumneavoastra. Nu vorbim aici de interesul pentru televizor in dauna cartilor ci de simplul fapt ca asa cum dl Stefanescu il prefera pe Llosa si ceilalti tot pe Llosa il prefera in detrimentul lui Stefanescu si genialul acolit. Pierdere de timp si energie si daca e sa fim mai cinici ne putem gandi lejer la o schema de publicitate in folosul "marelui" critic. Nu degeaba are poze cu Manolescu si Simion :) Ei dau notorietatea.

    RăspundețiȘtergere
  21. Nu sunt nici pe departe si probabil nici nu voi fi vreodata un geniu,dar indraznesc sa va trimit versurile de mai jos in speranta ca voi primi ca "recompensa"comentariul dvs sincer!Continui sau ma opresc aici?Multumiri anticipate si toate cele bune va doresc!

    CIND ZORII PLING!

    Cînd zorii plîng,
    în stropi de rouă
    şi blînde raze ţes
    mantie de zi nouă,
    cînd rîuri curg
    în salturi cristaline,
    parfum de flori de cîmp
    şi zumzet de albine,
    ia-ţi rămas bun
    de la clipa de vis ,
    disipă taina nopţii
    în floarea de iris ,
    păşeşte cu elan
    cărarea vieţii tale
    şi nu lăsa nimic ,
    să te oprească-n cale ,
    ridică-ţi privirea
    către Dumnezeu ,
    găsi-vei alinarea ,
    cînd îţi va fi mai greu!

    RăspundețiȘtergere
  22. dl Stefanescu a ales primul text ca sa il faca de ras.

    credeti ca veti primi texte de la oameni talentati? stiu cativa talentati, care sunt prea modesti ca sa se bage in seama.

    si, dupa ce il gasiti, o sa il publicati pe gratis? daca da, va trimit si eu :).

    RăspundețiȘtergere
  23. Buna ziua!
    Si unde sa trimitem creatii,dl.Alex Stefanescu? In partea dreapta, unde scrie"Astept texte"(...)si unde apare un email? Cand si unde ne raspunde, sau asteptam cu lunile un raspuns?!

    RăspundețiȘtergere
  24. Am trimis cîteva poezii. Aştept un răspuns. Cred că oamenii se tem de critica negativă, de aceea nu se prea înghesuie cu propriile creaţii. Poate acel"genial" sperie. E bine că domnul Ştefănescu a venit cu această propunere. Să îi urăm succes!

    RăspundețiȘtergere
  25. Ii uram succes!Dar, se vede ca dl.Alex Stefanescu nu prea da prin acest forum sa vada ce mai zic, ce mai intreaba oamenii.Oare ce se intampla?

    RăspundețiȘtergere
  26. Domnule Ioan Bistriteanu, unde, in ce loc ati trimis poeziile?!Va urez succes!

    RăspundețiȘtergere
  27. Aha, multumesc!Oare cand si unde veti primi raspunsul?...

    RăspundețiȘtergere
  28. hei! daca tot ati asteptat atata pana sa fiti descoperiti, mai aveti un pic de rabdare! sa treaca canicula.

    RăspundețiȘtergere
  29. raspuns astept si eu...doar ca nu nea Alex ofera raspunsuri...el ofera doar satisfactie lu' Hume, nimic mai mult... . eu am trimis texte sa vad ce spune critica, nu sa vad daca scriu sau nu bine...caci aceasta judecata nu ii apartine nici domnului stefanescu, nici mie, nici voua, nici viitorului si doar acelei clipe in care, terminand sticla de vodka, ne putem uita in oglinda, fara a ne mai intreba ceva.

    RăspundețiȘtergere
  30. Stand la aceasta masa,
    Degetele-mi
    Torte
    Timpul parcurs de la lumina la ochi
    Imi pare a-ti copia
    Cu exactitate academica
    Sanii

    RăspundețiȘtergere
  31. Dle Barbosa, am inteles.Criticul dvs.este barmanul de la carciuma"Capu-n gard".Din punct de vedere hermeneutic si semiotic, poezia dvs.este de doua prune...

    RăspundețiȘtergere
  32. domnule anonim...sa inteleg ca sunteti un imbecil? glumesc, desigur nu este caul sa vorbim asa urat...mie imi place barmanu, dumneavoastra cartea...partea buna e ca eu nu pierd niciodata...

    RăspundețiȘtergere
  33. Si mie imi place:"La trei iepuri", la "Zbarlitu", la "Piciu"...Aici se poarta cele mai boem-profunde discutii, aici ne amintim de Dylan Thomas,Kierkegaard, Ezra Pound si cartierul Montparnasse!...Traim in cafeneaua lui Van Gogh,sub cerul instelat.Si, in timp ce vorbim,
    euforia Absolutului ne trece de curbura spatio-temporala.E tarziu.Fiecare pleaca in sinea lui.Infanteristi ai nimicului.
    Semneaza un imbecil al campului noetic.Hai noroc!

    RăspundețiȘtergere
  34. am trimis si eu. nu este vorba de modestie pentru a trimite niste poezii. pana la urma si o critica negativa ajuta la ceva.

    RăspundețiȘtergere
  35. @anonim: 'neatza buna, admir raspunsul tau, e scris frumos, cu nume si metafore si toate alea.

    RăspundețiȘtergere
  36. Sa traiti dom'Barbosa, sunt "Anonimu'"
    Ce mai faceti?Buna cafeaua?Ma aflu in a 5-a dimensiune a Pietei Obor!

    RăspundețiȘtergere
  37. a 5-a dimensiune a pietei obor
    o aripa mare de caine in zbor
    se lasa ca ceata peste privire
    de-si iese si ceasu' astazi din fire.
    ...
    se poate si cu rima, melodie, alea alea...
    mai am de invatat cum sa impac optim metafora cu muzica...tot citesc rilke ca sa descos misterul dar e ca si cum as incerca sa-mi amintesc ce gust are laptele de mama.

    RăspundețiȘtergere
  38. Mi-a placut mult de tot "o aripa mare de caine in zbor", dar si restul.Sunt un caine in zbor cu pepene la creier!Mama, asta suna a pictura de Salvador Dali!
    Frumos poem.Da, Rilke...cred ca sunt putini cei care mai citesc pe marele autor al "Elegiilor duineze".Eu l-am citit in paralel cu Blaga...pe fond de muzica electronica(rock cosmic)-Klaus Schulze si Tangerine Dream.
    Mai luam o bere si o sa discutam despre Heidegger si Cioran.Hai noroc!

    RăspundețiȘtergere
  39. prefer sartre, cu heidegger am o buba personala... . bine, marea buba io o am cu wittgenstein iar pe aia ar trebui sa o aiba orice poet dupa ce rasfoieste tractatusu' - "te crezi poet? Ai scuipat pe tractatus? Nu? Atunci ce poet esti tu ma?".Sunt insa poate prea radical. dar asta e alta poveste...

    RăspundețiȘtergere
  40. Cu Heidegger aveti "chestia" cu nazismul, probabil.Am citit teatru de Sartre, "Critica ratiunii dialectice".E bun Sartre, ce mai.Dar profesorul meu spiritual a fost(pana la Cioran)Albert Camus.Domnule Barbosa, nu putem nega ca "Tractatus"-ul e o cartulie importanta pentru epistemologia logicii.

    RăspundețiȘtergere
  41. @ Barbosa, Anonimul de la 17:31
    În concluzie, plicticoşi, semialcoolici dar... culţi!
    Încercaţi totuşi şi cu o femeie!

    RăspundețiȘtergere
  42. Nu intereseaza daca e barbat sau femeie,ci ce citeste, eventual ce scrie persoana.
    Cum adica sa incerc cu o femeie?!Mi s-a parut ca sunteti un om de buna credinta, cu simtul umorului , dar si serios!De ce "plicticosi"?E de preferat manelistul Copilu Minune, ca sa nu fie plictiseala?Se creeaza confuzie cu atatia "anonimi".Am incheiat discutia.Buna ziua.

    RăspundețiȘtergere
  43. Tată! Ia calul meu şi du-te!

    RăspundețiȘtergere
  44. @anonimu imbecil: ceea mai minunata femeie din univers imi e iubita...pentru ea respir, scriu, exist si cred in ceva mai presus decat mine...
    p.s. e bine totusi ca ne dai lectii despre cum si ce sa discutam, se vede ca esti tare.
    Pp..S. calu' nu se pune ca femeie, desi il poti calari...sper ca nu ai facut confuia asta cand ne-ai sfatuit sa incercam cu o femeie.

    RăspundețiȘtergere
  45. Domnule Barbosa, mi-a placut dialogul cu dvs., dar nu stiu cine mi-a raspuns...mi-ati zis sa incerc cu o femeie?Am una gonflabila, fiindca ma aflu in razboi metafizic.Ati inteles ca "dau lectii"?Nu dau nicio lectie, nimanui, am zis asa..., din cauza caniculei!
    Semneaza "imbecilul".
    p.s.Dar, nu eu am spus sa incercam cu o femeie!A fost altcineva!Cred ca a fost o iapa zburatoare peste Piata Obor!...

    RăspundețiȘtergere
  46. pai cu acela vorbeam...:) cu dvs. doar de bine.

    RăspundețiȘtergere
  47. http://soringazi.blogspot.com/2010/07/depresie.html

    RăspundețiȘtergere
  48. Anonimu', ala cu Wittgenstein, "imbecilul".
    Domnule Sorin, pe mine tot Sorin ma cheama, si fac-altora- tratamente psihanalitico-behaviorist-comportamentale cu diversi.Depresie, "somatice", ''de conversie" etc, etc.
    Sete buna, multumesc.Ca de ce beau, ca de ce aia, uite asa, ca se micsoreaza Luna!...Traiasca Rapidu(aoleu!)
    semneaza Imbecilul.

    RăspundețiȘtergere
  49. Era de astepatat sa intervina tot felul de tembeli care sa ridiculizeze si aceasta initiativa. Nici eu nu cred in ea, dar nu voiam sa dau de tembeli si aici, ca aveau domniile lor alte site-uri unde sa-si verse dejectiile verbale...

    RăspundețiȘtergere
  50. Ce "era de asteptat"?!Dar era de asteptat ca dl.Alex Stefanescu sa se laude cu initiativa de care stiti , iar apoi s-o lase balta, sa nu-l mai intereseze?!A aparut o data pe forum, apoi a disparut!Mi s-a parut ca pot sa am pretentii de la dumnealui!

    RăspundețiȘtergere
  51. Era intr-o anumita stare...critica...

    RăspundețiȘtergere
  52. Buna ziua,

    am trimis manuscrisul romanului meu acum mai bine de 1 luna si nu am primit raspuns....
    De unde da stiu eu care e soarta manuscrisului meu, acum? Este pe "maini sigure"??? Poate mi-l vad pulicat sub un alt nume?

    RăspundețiȘtergere
  53. Pai, vedeti?!Urat din partea dl.Alex Stefanescu!Nu am cuvinte!Rusinos!

    RăspundețiȘtergere
  54. Ar trebui mers la Uniunea Scriitorilor sa spunem in stanga si-n dreapta despre asta, si la ziarele centrale de cultura!

    RăspundețiȘtergere
  55. ATENTIE ! ACEST SITE NU ESTE AL LUI ALEX STEFANESCU. NU MAI TRIMITETI MANUSCRISELE. ESTE UN FURT BGROSOLAN. ATI CAZUT IN PLASA UNUI EXCROC.ALEX STEFANESCU NU STIE NIMIC DESPRE SITE.

    RăspundețiȘtergere
  56. CEEA CE SPUNETI POATE SA NU FIE ADEVARAT, de vreme ce nu dati si alte detalii.Poate fi o intoxicare!Poate fi chiar saitul lui Alex Stef.Dar daca e cum spuneti, trebuie luata legatura atat cu astia care se ocupa cu Netul, cu Politia, dar si cu Alex Stefanescu in persoana!Daca e cum spuneti, atunci escrocul va fi prins pana la urma!

    RăspundețiȘtergere
  57. O sa iasa Alex Stefanescu din buncar si o sa dea detalii

    RăspundețiȘtergere