marți, 5 octombrie 2010

De ce vă plângeţi că sunteţi în vârstă?

DIANA DIANA. Lipsă de pregătire literară, folosire precară a limbii române. În schimb, aveţi sensibilitate, care ar merita cultivată prin lecturi sistematice, studii de specialitate etc.
ANIŞOARA IORDACHE. Versurile dv. ar putea fi publicate, dar, publicate fiind, ar trece neobservate. Sunt monoton-inventive, lipsite de rezonanţă în conştiinţa cititorului şi confundabile cu versurile multor autori de azi.
LĂCRĂMIOARA ANDREI. Scurta povestire „Porţia de libertate” atrage atenţia prin concizie. În numai câteva fraze reuşiţi să reconstituiţi o dramă (a tânărului ţăran părăsit de calul lui). Şi să-i mai şi adăugaţi un happy-end. „Biletul” este construit ingenios pe un joc de idei (Moş Crăciun – de fapt un tânăr deghizat în Moş Crăciun – îi aduce unei fete un dar căruia peste un timp – probabil peste nouă luni, presupun eu ¬ fata va trebui să-i dea un nume). Când am deschis documentul cu titlul „Singurătate”, am găsit o schiţă, „Cireşe de iunie”, semnată de... Sorina Ivaşcu. Aşa încât mă văd nevoit să-i răspund şi ei, nu înainte de a vă spune că amândouă aveţi aptitudini pentru scris, dar nu sunteţi, deocamdată, destul de experimentate.
SORINA IVAŞCU. Cireşe de iunie se remarcă prin capacitatea dv. de a crea un suspense psihologic, descriind o situaţie care n-are în fond nimic senzaţional. Totuşi, încă adie un aer de compunere şcolară în textul dv.
PAUL BELDI LADISLAU. Nu mi-am propus să să mă pronunţ şi asupra unor autori cu multe cărţi, cum sunteţi dv. Totuşi, fiindcă mi-aţi trimis volumul ”Şi mama a zis: Iisus Christos rămâne!...”, cuprinzând „cinci povestiri reale”, trebuie să vă mărturisesc că textele dv., naiv-patetice, nu m-au entuziasmat. P.S. M-a amuzat raţionamentul dv. din scrisoarea care însoţeşte cartea: „Visez că sunt foarte talentat şi aşa cum a fost descoperit Mihai Eminescu de către Titu Maiorescu, voi şi eu descoperit de către Alex Ştefănescu şi va fi foarte bine pentru acel descoperitor.” Regret, dar am ratat şansa de a-mi fi foarte bine.
VICTORIA FATU NALATIU. Aveţi un mod original de a scrie, realizând frecvent un scurt-circuit între realitate şi reverie. În felul acesta tot ce povestiţi, indiferent de subiect, devine interesant:
„Mă aşez pe unul dintre fotolii, în faţa unei măsuţe joase, pe suportul căreia cântau, într-o vază de marmură neagră, câţiva maci roşii de grădină.”
Sunteţi o autoare talentată. De ce vă plângeţi că sunteţi în vârstă? Nina Berberova avea 84 de ani când şi-a publicat prima carte.

23 de comentarii:

  1. Bine ati revenit pe blog-ul dvs! incepusem sa cred ca ati dat bir cu fugitii... Ma intreb daca dvs stiti cata bucurie ati facut postand aceste raspunsuri (chiar daca nu sunt toate pozitive; orice persoana care scrie...si crede in ceea ce face s-ar bucura sa afle opinia dvs. fie pozitiva sau negativa.
    Va salut si sper ca luna aceasta vom afla mai des vesti de la dvs.

    RăspundețiȘtergere
  2. subscriu comentariului de mai sus.

    RăspundețiȘtergere
  3. subscriu subscrierii...

    RăspundețiȘtergere
  4. subscriu, se-ntelege...

    RăspundețiȘtergere
  5. se-ntelege, subscriu...

    RăspundețiȘtergere
  6. "Ma rog,ce esti copil?..."

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu pentru ca tii mortis sa fii genial trimiti criticului respectiv!Genialitatea e o notiune foarte relativa, extrem de relativa.Nu"genialitate", ci "interesantul" sau "foarte interesantul", eventual.Geniul e un concept romantic, de pe vremea lui Hegel, Novalis, Goethe etc.Nu mi se pare ca mai poate fi aplicat in prezent.Daca trimiti materiale criticului cutare, o faci pentru ca- desi ai simtul valorii propriilor tale creatii-speri la o recunoastere birocratica din partea unui reprezentant al "inginerilor de suflete", recunoscut tot pe principii birocratice!(Da, exista "birocratie"-dupa parerea mea-si intr-ale selectiei valorilor!)

    RăspundețiȘtergere
  8. are un ritm de lecturare destul de lent domnul stefanescu pentru un critic literar...iar feedback-ul se pare ca este si mai lent..pacat...

    RăspundețiȘtergere
  9. "Nu pentru ca tii mortis sa fii genial trimiti criticului respectiv!"

    poţi ţine morţiş cât te ... ţine, poţi chiar abuza de timpul liber şi de amabilitatea criticilor literari consacraţi.
    dacă geniul ar sta în determinare, probabil m-aş număra printre condeiele remarcabile ale veacului.

    din fericire, lucrurile nu stau deloc aşa.

    ştiu ca mulţi dintre aceia care au conştiinţa propriei valori, nu au, parcă înadins, sentimentul ridicolului.
    adesea, distanţa dintre cum scriu şi cum îşi închipuie ei că ar face-o este atât de mare, că nici nu mai merită măsurată.

    şi totuşi există oameni care au disponibilitate către acest demers.
    într-o altă viaţă vor fi fost, probabil, căutători de aur.
    şi-i adevărat că, din aceste ape mâloase, ar putea străluci la un moment dat, o pepită.

    îi doresc multă răbdare lui Alex Ştefănescu aşa cum îmi doresc să nu citesc într-o zi pe aici că l-au obosit hărţuielile acelora care nu ştiu ce-nseamnă munca de evaluare a unui text literar.
    de cei care consideră că geniul le dictează (şi scuză) anumit comportament, nu vreau să mai spun altceva.

    RăspundețiȘtergere
  10. ei, d-nule Stefanescu se pare ca aveti parte si de....critici. orice cetate ,cat de falnica ar fi ea e "roasa" la temelii de unii, nu le spun pe nume
    nu stiu unde am citit sau poate e doar un produs al meu "nu ma deranjeaza cand ma critica cei care au facut mai mult in viata ca mine, ma deranjeaza cand ma critica nonvalorile"

    RăspundețiȘtergere
  11. Lasati lozincile cu "facutu' mai mult ca mine", cu "nonvalorile"!Care , chipurile, "nonvalori"?!Nu cunoasteti persoanele, dar aruncati vorbe la modul arogant si nemotivat!Si ce "mare"valoare e criticul in cauza?!MAI INTAI DE TOATE CRITICUL LIPSESTE CU DESAVASIRE, ASTA-I PROBLEMA!Dl. Alex St.e tabu, nu trebuie criticat, sau cum?!

    RăspundețiȘtergere
  12. e si greu sa te cunoastem atata timp cat arunci vorbe din spatele anonimatului. doecamdata ai dovedit un singur lucru, ca poti sa critici, ceea ce pot face in general cam 20 de milioane de romani.ceea ce am vrut sa spun e ca nu ma duc eu un simplu om sa-l critic in meseria lui pe un inginer, care aia ii e meseria, ii recunosc calitatea de a se pricepe mai bine ca mine in meseria lui, iar d-nul Stefanescu se pricepe al naibii de bine in meseria lui de critic literar, asa ca eu zic ca ar trebui sa te pricepi si dumneata macar la fel ca el in a evalua niste texte, nu din puntul de vedere al cititorului, ca asta o face orice cititor, ci din punct de vedere al specialistului

    RăspundețiȘtergere
  13. inginerii ar trebui descalificati atunci cand nu isi fac bine si cum trebuie (asta insemnand l a t i m p!)treaba...

    RăspundețiȘtergere
  14. Melcul este mult mai rapid a parcurge distanta Bucuresti Constanta dus intors decat postarile dvs....

    RăspundețiȘtergere
  15. Un critic literar nu poate citi pe banda texte dupa texte, de diferite facturi, nu i se poate pretinde o norma de citit. trebuie sa lase spatiu intre lecturi, sa zaboveasca asupra textelor cu mintea, sa faca adnotari.pe langa textele pe care le citeste, trebuie sa se ocupe de scrierile lui curente si de alte obligatii cotidiene. Inainte de a mai arunca vorbe sarcastice, mai bine v-ati intreba cati alti critici romani mai fac ceea ce face dl. Stefanescu? In loc sa ne bucuram ca un critic cunoscut si apreciat si cu siguranta ocupat se ofera benevol si nu obligat de vreun contract sa citeasca sute de texte care i se trimit pe mail, noi ne grabim sa aruncam cu pietre?!

    RăspundețiȘtergere
  16. anonimului care se intreaba cati dintre criticii romani au initiativa domnului stefanescu: cred ca va prefaceti ca nu stiti ca in spatele unui astfel de act caritabil e o actiune de marketing. iar in general, ceea ce a ramas din aceasta actiune (meritorie la debutul ei), seamana cu tot ce se intampla in lumea noastra literara. asa ca, personal, nu sunt deloc surprins de ritmul raspunsurilor si de implicarea domnului stefanescu. doar ne-am invatat deja cu hapurile de panacee din ce in ce mai amare.

    RăspundețiȘtergere
  17. As fi de acord cu dvs. daca as sti ca din actiunile de marketing pe taram literar, de genul celei practicate (eventual) de dl. Stefanescu, s-ar castiga ceva, daca nu material macar ceva tinand de gloria actuala sau postuma. Dar, sincer,nu intrezaresc niciun castig. Personal cred in bunele intentii ale domniei sale si le salut si incerc sa-mi stapanesc nerabdarea de a primi, la randul meu, un raspuns.

    RăspundețiȘtergere
  18. Geniul e o boala!Apartine de nebunie!...

    RăspundețiȘtergere
  19. Faptul că autorul unei istorii literare își găsește timp pentru începători e meritoriu dar și...obligatoriu. Pentru că dacă nu vrea să abdice de la condiția de critic viu trebuie să se țină la curent, să provoace, să cheme autorii spre judecata lui. Eu cred că dl. A.Ș. are un interes real pentru ce se scrie nou, simt și eu la fel și caut talentul (uneori îl și găsesc, am descoperit în ultimele luni vreo patru autori nedebutați de toată isprava). O „posta redacției” servește și expeditorilor dar și destinatarului, fiți siguri. Dl. A. S. e prea inteligent ca să nu înțeleagă că, sacrificînd timp pentru acest demers, își face bine sieși. Deci trimiteți!

    RăspundețiȘtergere
  20. Domnule Stefanescu, sunt foarte uimita citindu-mi numele si numele uneia din compozitile mele vechi pe aici. Eu nu v-am trimis niciodata niciun text. Va multumesc pentru aplecarea asupra textului insa, sa stiti NU AM FOsT EU CEA CARE V-A TRIMIS TEXTUL. Daca era dupa mine, as fi trimis cu siguranta altceva. Dar acum trebuie sa ma impac cu situatia.
    Oricum, inca o data, multumesc pentru analiza. Avand in vedere ca "Cirese de iunie", totusi, imi apartine, voi tine cont pe viitor de aprecierile dvs.

    Ganduri bune!

    P.S. Nu stiu, sincer, cine a putut trimite textul in locul meu. Pentru mine e un mister. Sunt curioasa sa aflu. Poate imi puteti da un indiciu.
    Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere