duminică, 5 decembrie 2010

O adiere de literatură

SORINA DIACONU. Ideea este impresionantă. O femeie de 92 de ani, de la un azil de bătrâni, pleacă să se plimbe prin parcul „Ciobănaşul”, fără să-şi dea seama că este moartă de câteva ore. Acolo îl întâlneşte pe soţul ei, mort cu 18 ani în urmă, care, iubind-o nespus de mult, refuzase de-a lungul acestor ani să se ducă pe lumea cealaltă şi aşteptase să o revadă.
Din începutul de roman pe care mi l-aţi trimis nimic din toate acestea nu se înţelege. Noroc că mi-aţi povestit dv. subiectul în mesajul propriu-zis. Dacă aţi publica vreodată romanul, ar trebui să-l însoţiţi de asemenea explicaţii. Vă daţi seama ce comic ar fi fi? Fiecare exemplar al cărţii ar avea anexat un pliant cu instrucţiuni de folosire, aşa cum au aparatele electrocasnice.

NICOLAE IUGA (Brad, Hunedoara). Textele sunt bombastice. O ridicaţi, de exemplu, în slăvi, în termeni ditirambici, pe regretata Monica Lovinescu, creând (involuntar) impresia că o persiflaţi:
„Am aflat cu profundă mâhnire că Monica Lovinescu a părăsit ORAŞUL LUMINĂ, desprinzându-se dintre stelele cu care a format corola de minuni a lumii noastre. Desigur, în steaua care îi va găzdui nemurirea, marea divă îşi va instala şi biblioteca, de unde ne va transmite din nou tezele şi antitezele cu care ne-a mângâiat, ne-a luminat şi ne-a ridicat la statutul de trestie gânditoare.”
Monica Lovinescu ar fi fost prima care v-ar ironiza pentru asemenea fraze sforăitoare.

RALUCA BLEZNIUC. Stilul precipitat, intensitatea trăirilor (care, parcă, vă sufocă), expresivitatea violentă a unor imagini vă prezintă ca pe o posibilă poetă (mă hazardez să fac această afirmaţie deşi, deocamdată, n-am citit decât un poem scris de dv., este adevărat, foarte lung). Sunt şi secvenţe eliptice şi ininteligibile, dar sper că în timp veţi deveni mai explicită, fără să sacrificaţi nimic din „sălbăticia” scrisului dv.

MARIAN RĂDULESCU. Autorul care v-a entuziasmat pe dv., Dumitru Istrate Ruseteanu, mi se pare şi mie talentat, dar nu atât de talentat cum credeţi dv. că este. Cartea sa, „Maria Egipteanca”, prelucrare a unei legende biblice, prezintă interes prin momentele de poezie. În rest suferă de retorism şi de un exces de filosofare.

ANCA MARIN. Am deschis documentul trimis de dv., dar e complet alb. Este vorba de un experiment literar?

ANDRA NECULA. Sunt inteligente şi amuzante versificările dv. în care valorificaţi limbajul utilizatorilor de internet. Este un joc de-a poezia care poate duce cândva la poezie (chiar dacă în prezent sunteţi studentă la Politehnică). Iată extrase din poemul care mi s-a părut cel mai fantezist:
„Eu sunt un radical din trei ce navighez pe internet,/ Tu însă eşti o epigramă şi mă atragi ca un magnet,/ Eu mă droghez doar cu ip-uri, iar Google-ul mi-e aşternut,/ Tu însă eşti profanator, chiar al propriului root./.../ Aştept un email din rai,/ Între timp downloadez de pe ODC, «Răpirea din Serai»./ Am intrat din curiozitate pe contul tău de hi5,/ Eşti persoană reală? Aş vrea să ne vedem şi live// Sau poate să îţi las un comm cu adresa mea de mess,/ Dacă îmi dai add sigur am avut success./ Mă fascinează id-ul tău yahoo messenger/ Observ schimbarea de la avatarul tău, căci am un spirit ager.// Sunt plictisit, am să mă apuc de hacker-eală,/ Sparg un cont şi uit de viaţa reală/ Trecând prin firewall-uri şi proxy-uri ca lama prin geanta de piele./ Cu nonşalanţă şi tupeu mă plimb prin LAN-urile americane.Ce plăcere!// Eu sunt un radical din trei ce joacă Counter Strike./ Eu sunt un radical din trei ce joacă Montan Bike./ Şi îmi permit căci am un RAM de 3 giga bites;/ Eu sunt un radical din trei ce joacă Counter Strike,// Undeva departe plouă acum...”

LEONARD ANCUŢA. Am citit la întâmplare câteva pagini din cele trei cărţi pe care mi le-aţi trimis. Sunteţi talentat şi original, textele dv. au o remarcabilă densitate literară, dar scrieţi parcă pentru dv., ignorându-l pe cititor. Literatura, din punctul meu de vedere, nu e un scop în sine, ci un mijloc de a-i cuceri şi emoţiona (în sensul larg al cuvântului) pe semeni.

IRINA LUCIA MIHALCA. Vă reuşesc poemele în care evocaţi personaje şi peisaje exotice. Celelalte sunt prozaice.

GEORGE SAFIR. Nu se mai scrie, aşa cum scrieţi dv., de o sută de ani:
„Chemat-ai greierii să-mi cânte,/ În poala ta să mă dezmierzi;/ Şi zorii dulci să mă descânte,/ La mine-n suflet să te pierzi.// Obrajii mi-ai spălat cu rouă,/ Uscatu-i-ai cu sărutări;/ Şi ne-am iubit pe lună nouă,/ Pe-un pat de ierburi şi de flori.”
Îndrăgostiţilor nu le mai cântă greierii, ci telefoanele mobile, iar paturile lor de ierburi şi flori au fost înlocuite de saltele ergonomice.

GEORGE CORNILĂ. Proza pe care mi-aţi trimis-o este poetizată excesiv, seamănă cu un tort greu de sirop. Cred că aveţi aptitudini pentru scris, trebuie doar să fiţi mai direct. De ce? Pentru că altfel nu-l veţi atrage pe grăbitul cititor de azi.

IRIS BANCIU, LISANDRU CRISTIAN, DORRINA POPA, ANGELA TOCILĂ, IONUŢ CARAGEA, MAGDALENA CHIRILOV, IULIA IANCU. În textele dv. se simte o adiere de literatură, dar este, deocamdată, prea puţin. Vă rog să mă ţineţi la curent cu ce mai scrieţi.

118 comentarii:

  1. Citandu-l pe Alex Stefanescu, realizez ca a evoluat imens in manuirea calculatorului:

    "Nu am (deocamdată) posibilitatea să deschid un pdf, vă rog să-mi retrimiteţi textele ca documente Word".

    Asta era pe la sfarsitul lunii august. Observ ca i-au trebuit 2 luni sa invete sa instaleze un Adobe, ceea ce este o performanta.

    Consider ca Alex Stefanescu nici macar nu a citit 1 pagina din pdf-ul pe care i l-am trimis, este absolut jignitor sa dai un verdict de adiere de literatura, fara sa citesti absolut nimic dintr-o carte. Asta arata respectul pe care Alex Stefanescu il arata autorilor si actului literar in sine. Din pacate, Alex Stefanescu a ajuns sa confunde critica literara cu mancatul de seminte, iar superficialitatea de care da dovata sta marturie. Pentru ce si-a mai facut un asemenea blog daca nu este capabil sa scrie doua fraze despre o carte de poezie si nu este capabil sa dea cateva exemple concrete de ce este bun si ce nu este bun intr-o poezie sau intr-o carte? Cum ma ajuta pe mine ca scriitor comentariul superficial al lui Alex Stefanescu? Cum isi demonstreaza Alex Stefanescu calitatea de critic literar prin asemenea comentarii flegmatice si superficiale?

    ionut caragea

    RăspundețiȘtergere
  2. Eh, domnule Ionuţ Caragea în primul rînd vreau să vă atrag atenţia asupra "mînuirii" calculatorului...Domnule care scrieţi poezii ştiaţi că executînd comanda "alt+shift" scrieţi cu diacritice...asta aşa ca RESPECT pentru limba romînă.
    Acum, dacă ştiam că sunteţi obiectiv în supărarea dumneavoastră vă dădeam dreptate(deşi nu prea răspîndiţi aure intelectuale prin atacul de prost gust)...dar vă ştiu opinia despre Domnul Alex Ştefănescu. De unde? De pe site-ul "Înţelepciune.ro" unde mi-am spus opinia în legătură cu "violul nopţii de către o lumînare"(Linişte claustrofobă-titlul poeziei dumnitale). În comentariul meu am făcut apel la autoritatea Domnului Alex Ştefănescu...răspunsul dumneavoastră a fost şi atunci un atac la persoana criticului literar. Prin urmare de ce i-aţi mai trimis scrierile dacă(citez):"Însă nu mai cred în criticul Alex Ştefănescu. Îşi urmăreşte interesul personal cînd face critică etc etc..." Este urît ce faceţi domnule Ionuţ Caragea...foarte urît, mai ales că demnitatea dumneavoastră este înlocuită cu un fel de impuls al violenţei care nu are nimic de a face cu poezia.Om frustrat îmi păreţi mie, unui tînăr licean...
    Antim Aradostiu
    N.B. Domnule Alex Ştefănescu, înţeleg dacă nu aveţi timp...totuşi m-aş bucura dacă aţi cotrobăi prin mesajele de pe Gmail, deoarece am trimis şi eu frînturi de creaţiune. Mulţumesc!

    RăspundețiȘtergere
  3. vezi, ox, doctor ox, ca ai scris romana cu î

    RăspundețiȘtergere
  4. Raspunsul meu este simplu. Din doua motive. Primul este ca domnul Stefanescu are ce sa invete din ceea ce i-am trimis eu. Pentru ca eu sunt poet, iar domnia sa nu este. Al doilea, evident, voiam sa ma conving ca nu ma insel in ce priveste superficialitatea dansului. Daca dansul era capabil sa scrie mai mult de doua fraze si sa dea si cateva exemple, atunci imi spuneam ca poate m-am inselat in privinta lui si chiar merita sa fie numit critic literar.

    Vad multi autori care se injosesc in fata criticilor, intrucat nu au curajul sa isi asume responsabilitatea celor scrise si nu au certitdinea propriei valori. Trebuie sa inteleaga ca blogul lui Alex Stefanescu este incercarea disperata a unui critic ce i-a trecut timpul.

    Ah, domnule doctorox, nu am de ce sa fiu frustrat. Imi cunosc bine locul si valoarea. Numai ca, vedeti dv., trebuie cineva sa le spuna si acestor domni critici sa isi vada lungul nasului si sa trateze actul literar si autorii cu mai mult respect.

    Mai aveti vreo intrebare?

    RăspundețiȘtergere
  5. Am trimis şi eu nişte textule pe adresa menţionată. Nici un semn. Sper să ne spuneţi măcar dacă le-aţi salvat.
    Caragea, nu e frumos ce faci aici. La ce ai mai trimis dacă nu te interesează părea criticului?Uite, chiar ţi-a zis să îi mai trimiţi pentru că există speranţe.

    RăspundețiȘtergere
  6. am io o intrebare domnule caragea. faceti dezacorduri si in poezii sau asta v-a scapat doar? ,,blogul lui Alex Stefanescu este incercarea disperata a unui critic ce i-a trecut timpul."
    mi-e indiferent domnul stefanescu-asta-i de bine- si n-am trimis texte, dar nu pot sa nu remarc ca s-au adunat toti analfabetii pe capul lui si-l desfiinteaza nu doar ca critic ci si ca scriitor. fain va sade domnilor aspiranti la glorie!

    RăspundețiȘtergere
  7. Am eu o intrebare la care il invit pe dl Caragea sa-si raspunda: exista printre criticii literari care au scris despre textele domniei sale vreunul "ce nu i-a trecut timpul"?
    Va parafrazez, intentionat, formularea din raspunsul vituperant.

    (Corect: "CARUIA i-a trecut timpul", cu pronumele relativ in dativ, nicidecum la forma folosita de Domnia Voastra -"ce"; aceasta, de regula, se foloseste pentru a inlocui numele de obiecte, nu de fiinte).

    Cu tot respectul, v-am consultat site-ul si pagina cu referinte critice. Niciunul dintre cei citati de dvs. nu cred ca vor fi dovedit atat de mult respect pentru actul literar, incat sa fi scris mii de mii de pagini DESPRE literatura, de-a lungul unei vieti, asa cum a facut-o superficialul Alex Stefanescu. Majoritatea sunt poeti - unii valorosi, precum Daniel Corbu, care desfasoara si o laudabila activitate de editor. Altii - prozatori. Criticii veritabili lipsesc.

    Iar daca oricum nu aveti nevoie de confirmari din partea unui critic incapabil sa emita doua fraze despre "opera" dvs. - chiar asa: de ce va mai supuneti "opera" unei asemenea evaluari critice aprioric defectuoase?

    Din aceasta dilema, zau ca nu putem iesi...

    RăspundețiȘtergere
  8. Domnule Robin Hood, stiu foarte bine ce am scris si nu-mi bat capul prea mult. Desigur, in graba mea este posibil sa fi scapat un dezacord (si ma corectez - caruia), asa cum si dumneavoastra scapati cacofonii CACRITIC. Sau poate nu scrieti CACRITIC ci CACHIBIT.

    Si sa stiti, aveti puterea sa ii luati partea lui Stefanescu, poate ii faceti impresie si va scrie doua fraze frumoase despre dv. Valabil si pt Bistriteanul.

    Mi-ar placea totusi sa-l aud pe Stefanescu de ce a devenit asa de superficial si flegmatic. Sau de ce este asa de insensibil fata de actul creator. In loc sa scrie o insiruire de nume, mai bine s-ar inarma cu ceva timp si rabdare. Nu cu scuze ieftine de genul... ca nu are timp.

    Lorelei, aici vorbesc despre cazul Stefanescu. Nu despre altceva. Daca Stefanescu a scris despre literatura, nimic de contestat. Eu vorbesc despre ce scrie Stefanescu acum, aici. Comentarii superficiale, flegmatice, lipsite de respect fata de actul creator si fata de autori. Prin felul in care scrie in ultima vreme si acum consider ca Stefanescu nu isi respecta renumele. Prin ceea ce scrie acum Stefanescu demonstreaza ca i-a trecut timpul....

    RăspundețiȘtergere
  9. acelasi robin hood6/12/10 9:08 p.m.

    pt dl. caragea
    iti trece macar prin cap cate tampenii cu aspiratii la genialitate o fi primit? cum ai vrea sa raspunda? mi se pare chiar politicos. si nu, nu astept sa scrie despre mine. pt ca eu nu scriu.
    ti-as recomanda si tie sa te lasi

    RăspundețiȘtergere
  10. un nou andrei badea pe acest blog :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Robin Hood, sau cine o fi in spatele clonei tale (ca esti suspect din cauza stilului), cineva care isi asuma meseria, calitatea de critic, trebuie sa se comporte ca atare. In momentul in care primesc puzderie de anunturi de la proprietarii blogului sau de la alti indivizi prin care sunt rugat sa ii trimit texte criticului, atunci ma astept ca domnul critic sa isi asume responsabilitatea si sa-si ia functia in serios. Ati impanzit internetul cu mesaje si invitatii pe acest blog. Ca sa ce?

    Criticul poate alege textele la care sa raspunda, dar faza cu necititul si scrierea numelui nu este o dovada de respect ci o insulta. Mai mult de atat, criticul recunoaste singur ca este superficial, citind pe sarite, deschizand cartile la intamplare. Dar chiar si asa, superficial cum este, tot poate incerca sa dea cateva exemple si poate incerca sa lege doua propozitii. Cam asa vad eu respectul.

    Deci, ii sugerez criticului sa ia textele pe rand si sa le trateze cu seriozitate, fie ca sunt mai mult sau mai putin valoroase. Parerile sale pot folosi acelora care vor sa invete ceva sau acelora care nu sunt siguri de ceea ce scriu. Aspiratii au multi, criticul nu trebuie sa critice comentarii ci texte. Are o varsta si o experienta si stie sa trateze textul si numai textul.

    Imi recomanzi sa ma las? De ce? Scriu pentru ca pot si vreau. Scriu pentru cei care au nevoie de ceea ce scriu.

    Stii, ai putea sa-i spui lui Stefanescu sa se lase. Dar mai stii, Stefanescu nu are de ce sa se lase pentru ca i-a lipsit talentul pentru a scrie poezie. De aceea s-a apucat de critica, sa compenseze cumva lipsa talentului.

    Istoria literaturii il va tine minte, intr-adevar, pentru dictionarele sale, dar nu il va tine minte pentru un vers scris din suflet sau pentru un citat memorabil.

    Catre scriitorii de toate categoriile:
    Traiti intr-o tara libera si aveti dreptul sa va spuneti opiniile si aveti dreptul sa credeti in voi. Nu criticii dau valoare operei voastre ci sutele, miile, zecile de mii de cititori. Ca sa ajungeti acolo nu trebuie sa va folositi de paragraful in care criticul va da certificatul de poet. Trebuie sa va folositi de puterile, curajul, talentul si sinceritatea dv. Cam atat. Sanatate tuturor si la buna citire.

    RăspundețiȘtergere
  12. Ionuţe, eu am citit câteva texte de-ale tale şi sunt de părerea lui Ştefănescu: ceea ce scrii încă nu se poate numi literatută. Aşa că, din punctul meu de vedere (ţinând cont de faptul că şi criticile privind alte persoane îmi par îndreptăţite), chiar aşa superficial cum o face, Ştefănescu punctează esenţialul.

    Iar tu, frustrat probabil că nu ţi s-a acordat mai multă atenţie, încerci (şi ai reuşit, oarecum) să atragi atenţia în felul ăsta. Dar asta nu te face un bun scriitor. Deloc.

    V.M.

    RăspundețiȘtergere
  13. Domnule Ionuţ Caragea,

    "Mi-ar placea totusi sa-l aud pe Stefanescu de ce a devenit asa de superficial si flegmatic"

    Răspunsul la această întrebare este cît se poate de simplu. Scrieţi prost. Evident, ca mulţi alţii aflaţi în această postură, compensaţi acest handicap prin virulenţă, autopromovare agresivă şi mult tupeu.
    Eu sper că domnul Ştefănescu se va amuza văzînd aceste reactii, aproape infantile. Eventual se va întrista. Modul în care vă raportaţi la actul literar, suportă la fel de bine ambele atribute.
    Din punctul meu de vedere ar trebui să vă fie ruşine.

    Domnule Ştefănescu, în pofida aparenţelor, există destui oameni care vă apreciază muncă şi respectă modul profesionist în care înţelegeţi să o practicaţi.
    Felicitări şi succes.

    RăspundețiȘtergere
  14. evident, se va citi "literatură" în loc de "literatută"

    V.M.

    RăspundețiȘtergere
  15. ionut caragea,
    in calitate de cititor experimentat, pot spune ca sclipiri de talent exista in poezia ta, dar din pacate sunt acoperite de mormane de steril. ce motiv as avea eu, om al mileniului 3, sa-mi cheltuiesc o gramada de vreme sa-ti gasesc diamantele pe care le camuflezi asa de bine?
    in privinta atitudinii tale... daca ar fi o clauza de etica la us, n-ai avea ce sa cauti acolo. spusele tale sunt gratuit toxice si nedrepte, inca n-ai capatat deprinderea de A APRECIA ceva, mai ai pana sa inveti ca, daca tot darami, trebuie sa construiesti.
    ma bucur ca ai certitudinea valorii tale. scriitorii pe care ii cunosc sunt macinati de indoieli privitoare la valoarea scriselor lor.
    pentru ca esti asa de inveninat (nu numai aici, si lui horia garbea i-ai trimis o carte si apoi l-ai "incondeiat" neargumentat, esti pretutindeni pe net) n-o sa te mai citesc. se scrie multa poezie buna astazi si am de unde alege fara sa ma intoxic cu frustrarile tale.

    RăspundețiȘtergere
  16. Domnilor, cand am hotarat sa-mi spun parerea aici, la modul cel mai sincer, va asigur ca am luat in calcul posibilele dv. reactii, deci nu ma surprinde absolut nimic. Eu nu am scris aici nici despre cartea cea mai proasta a anului, care dupa spusele unora ii apartine lui Stefanescu, si nu am scris nici despre totalitarism instalat in Ro sau jurnalul unui obsedat sexual, asa cum scriu altii prin presa despre Stefanescu. Nu. Eu am punctat doar superficialitatea si comentariile flegmatice. Am dreptul sa-mi spun parerea si nimeni nu ma poate opri. Si da, a trebuit sa-i raspund si lui Garbea, un scriitor jalnic (dupa parerea mea) care dupa ce m-a declarat psihopat si a spus ca am scris cateva citate memorabile pe blogul sau, mai apoi si-a falsificat propriile declaratii pentru a nu fi dat in judecata si a nu fi tras la raspundere de comisia de disciplina a USR.

    Ca veti considera dv. ca scriu prost, nici asta nu ma afecteaza, am cateva zeci de mii de cititori care ma apreciaza pentru ceea ce scriu, deci nu-mi fac probleme ca raman fara cititori sau ca voi fi cenzurat prin unele reviste din cauza "tupeului" meu.

    Va asigur ca daca domnul Stefanescu ar fi zis ca scriu prost si ar fi exemplificat acest lucru, asa cum o face in cazul altora pe care ii face praf, atunci ar fi avut mai mult respect din partea mea si nu as fi zis nimic.

    Va asigur ca Stefanescu va trage concluziile dupa aceste discutii si isi va schimba atitudinea critica.

    Sanatate maxima tuturor si succes in activitatile dv.

    Acesta a fost ultimul meu comentariu.

    RăspundețiȘtergere
  17. deci nu am gresit. cativa dintre cei enumerati de alex stefanescu (ma refer la cei din ultimul paragraf) au scos sabia la mine dupa ce le-am spus ca nu scriu literatura. acum, poate ca o sa inteleaga. desi, din cate stiu, lipsa talentului e ca o copita de cal fara potcoava: dupa un timp, umbland pe pietroasele lor texte, ajung sa sangereze... si asta doare... de aici rabufnirile.

    RăspundețiȘtergere
  18. am dat-o in bara cu formularea, si eu. vroiam sa spun ca "cei netalentati ajung sa...."

    RăspundețiȘtergere
  19. Ha ha !

    Comic tipul ăsta, Caragea.

    RăspundețiȘtergere
  20. Marin Puscasu7/12/10 4:10 p.m.

    Ionut, am intrat pe site-ul tau si am observat ca ai scris peste 2000 de pagini, doar de poezii si aforisme, Dumnezeu stie cate alte mii de proza. Dupa mii de pagini de literatura scrise si zeci de mii de cititori infocati si fani, dupa atatea recenzii exceptionale, dar si tinand cont ca esti constient de geniul tau creator, de ce te supara atat de tare verdictul lui Stefanescu?
    Primul si ultimul meu comentariu.

    RăspundețiȘtergere
  21. corect, marine, e să formulezi "dupa mii de pagini scrise", că orice poate mâzgăli mii de pagini, dar nu are garanţia că e şi literatură acolo.

    RăspundețiȘtergere
  22. PENTRU IONUŢ CARAGEA. Aveţi, fără îndoială, dreptul să contestaţi orice evaluare a textelor dv. Regretabil rămâne doar faptul că sunteţi nepoliticos.
    O problemă, poate mai gravă decât nepoliteţea (atât de răspândită, azi, în România, încât aproape nu mai miră pe nimeni), este modul greşit în care înţelegeţi succesul în literatură. Dv. credeţi că succesul se poate obţine cu forţa, prin scandal. Mulţi autori cred asta. Aş putea să dau, nu exagerez, sute de exemple, numai din experienţa mea.Dacă mi-aţi face vreodată o vizită, v-aş arăta cărţi cu dedicaţii mai mult decât curtenitoare, primite de la diverşi autori, de la Corneliu Vadim Tudor până la Liviu Ioan Stoiciu, care, după ce m-am pronunţat asupra valorii acelor cărţi, m-au atacat violent în presă, numindu-mă trădător de ţară, mafiot,nomenclaturist, dobitoc etc. Chiar acum o săptămână, fiind preşedintele juriului unui concurs de poezie la Iaşi, am pierdut prietenia (veche de zeci de ani) a unei poete şi a unui poet, suparati foc ca n-au luat marele premiu.
    Succesul însă nu se poate obţine prin asemenea presiuni. Cititorul (iar criticul este un cititor, este adevărat, profesionist)trebuie cucerit, nu obligat să simuleze că îi place un text. Este ca în dragoste. Trebuie practicată seducţia, nu violul.
    Ce satisfacţie aţi avea să obţineţi - prin presiuni - elogii, premii literare, propuneri de a fi tradus în străinătate? Nu există - cred - bucurie mai mare decât să vezi în metrou un necunoscut care ţine o carte a ta în mâini şi - neobligat de nimeni - citeşte din ea cu pasiune. Acela şi numai acela este cu adevărat un succes. Am trăit asemenea momente şi vă doresc din toată inima să le trăiţi dv.

    RăspundețiȘtergere
  23. Pentru dl.Caragea si altii:problema este ca puteti publica-in regie proprie, si nu numai-ceea ce scrieti si fara "parerea" vreunui critic, indiferent care.Piata va decide valoarea creatiei dvs.

    RăspundețiȘtergere
  24. Vai domnule anonim ce irealitate susţineţi.....piaţa decide valoarea? Asta doar într-o societate ideală. După scursura aceea cu vampiri(Saga Nu Ştiu Cum) întraga piaţă a fost asaltată de romane cu vampiri. E cretin exemplul meu...dar aceasta este realitatea. Şi ce e trist aici... că aceste romane sunt văzute ca şi valori. Să luăm ca exemplu manelele. Vi se pare dumneavoastră că aduc cu muzica sferelor? Sunt nişte supureli auditive, dar asta nu opreşte piaţa să nu le valorifice...Vai, vai, vai!!!

    RăspundețiȘtergere
  25. Piata nu e formata numai din spirite maneliste.Cel ce scrie trebuie sa fie responsabil cu ceea ce scrie, stiind foarte bine ca a scrie e un risc pe cont propriu.

    RăspundețiȘtergere
  26. fie cum o fi, bine ca ne lasa snowdon king in pace, sper ca se referea la tot blogul. din pacate, sa ne asteptam la rabufnirile unui nou 'king' plin de talent in curind.

    RăspundețiȘtergere
  27. Revin cu un raspuns doar domnului Stefanescu, pentru ca este un domn simpatic, chiar daca ii lipseste talentul de poet sau de artist. Domnule Stefanescu, la felul in care tratati textele si autorii, v-am raspuns cu aceeasi moneda. Poate doar asa veti intelege, veti fi mai serios si nu veti fi superficial. Nu pot contesta o evaluare pentru ca ea nu exista. Ce evaluare ati facut dumneavoastra, pe ce criterii si cum va justificati opinia?

    Nu ma intereseaza dedicatiile dumneavoastra pe care le-ati primit de la cei doi poeti. Am si eu dedicatii de la personalitati mult mai importante decat respectabilii. Am chiar si rang nobiliar. Asta inseamna ca trebuie sa ma laud ca dumneavoastra pe blogul personal? Sunteti amuzant.

    Si de ce aveti dumneavoastra impresia ca am nevoie sa ma impun pentru a obtine succesul? Credeti ca zecile de aprecieri primite de la doctori in literatura sau scriitori de renume, zecile de mii de cititori, miile de citate din presa sau de pe Internet, credeti ca toate acestea le-am obtinut cu forta? Nu, domnule. Am scris in 5 ani cat ati scris dv intr-o viata si mi-am castigat cititorii prin libertatea lor de a alege.

    Succesul meu nu depinde de opinia dumneavoastra si tocmai de aceea imi permit sa va spun in fata toate aceste lucruri si sper ca veti fi mai atent pe viitor.

    Dupa cum ati constatat, nu v-am declarat trădător de ţară, mafiot, nomenclaturist, dobitoc. Nu. V-am declarat superficial si lipsit de talent artistic. Acestea le recunoasteti chiar dumneavoastra, prin felul in care rasfoiti cartile sau chiar prin unele biografii.

    Prin acest comentariu nu va invit nici sa ma cititi si nici sa ma faceti praf. Mi-e indiferent. Dar dumneavoastra ii puteti ajuta mai mult pe cei care au nevoie de opinia dumneavoastra pertinenta, nu de adieri de critica literara.

    Salutari de la Montreal si succes in activitatea dumneavoastra de critic. Sper sa redeveniti acel critic serios de pe vremuri...

    RăspundețiȘtergere
  28. ionut,
    prin acest ultim comentariu al tau, dar si prin celelalte, nu faci decat sa imi inculci senzatia ca literatura e un fel de otv, mai perfida insa, pt ca in timp ce postul acela de televiziune declara pe fata care ii este orientarea spre public, tu vorbesti despre nobletea literaturii.
    chiar sunt curios daca marquez, eco, saramago sau, de ce nu, herta muller, au avut vreodata curaj sa spuna despre ei ca sunt mari scriitori, ca au zeci de mii (!!!!) de cititori si ca sunt deja mult prea versati in ale condeiului.
    sincer cred ca esti pierdut: daca ai ajuns la stadiul la care tu singur te consideri mare scriitor, mai bine te lasi de scris!

    cu parere de rau,
    Andrei Trocea

    RăspundețiȘtergere
  29. Doamne...dar Domnule Ionuț Caragea...înțeleg acum originea atitudinii dumneavosatră. Păi dacă domnul Ștefănescu este critic și dumneavoastră poet, este normală atitudinea defensivă pe care o abordați. Cînd ni se spun lucruri în discordanță cu ceea ce am vrea să auzim, ne supărăm. Sunteți un scriitor supărat că nu ați fost apreciat cum ați vrea dumneavoastră. Și nu mai faceți vă rog pe umanistul!Răspundeți și faceți acuzații în numele dumneavoastră. Vă dați seama că dacă nu ar fi critici(în contextul actual în care literatura a ajunz un fel de hazna, o buba care supureaza de tîmpanie)s-ar impune o anarhie în domeniul cuvintelor? Dumneavoastră spuneți indirect că ați fi artist. Tocmai așa vă anulați ca și artist. v-au murit lăudătorii și admiratorii(care sunt cu miile!) Hmmm....modestia vă lipsește, la fel și responsabilitatea și discernămîntul intelectual. Păcat!

    RăspundețiȘtergere
  30. Domnule Ionut Caragea, desi traiti prin metropole, va comportati precum un provincial. Va lipsesc si nobletea, si intelepciunea.

    Nu inteleg, chiar nu inteleg!, de ce va mai consumati atata energie pentru ceva care, dupa cum declarati, oricum nu conteaza?

    De ce nu va canalizati tumultul afectiv-logoreic pentru a scrie carti de Nobel?

    De ce va chinuiti sa-i dati lectii de buna purtare...literara unui om pe care il dispretuiti, care n-are pic de talent literar si nicio urma de intelegere a actului poetic?

    Prin raspunsul dat pe blog, Alex Stefanescu v-a tratat cu mult mai multa bunavointa decat ati meritat. Chiar nu vedeti asta, la cat de patrunzator sunteti?

    Agresivitatea dvs. este complet gratuita si, iertati-ma ca va spun, de-a dreptul penibila.

    RăspundețiȘtergere
  31. Nu agreez felul dur în care domnul Caragea pune problema dar, cumva, are dreptate. Este singurul care a remarcat nişte lacune şi a avut tăria să o spună. Şi, până la urmă, au şi bătăliile astea farmecul lor, mai ales în sărăcia asta de viaţă.

    RăspundețiȘtergere
  32. din conversaţia (dacă o pot numi aşa) de mai sus deducem unde poţi ajunge din cauza laudei de sine, sau din cauza laudei prietenilor - fiindcă, dacă vă uitaţi de curiozitate pe cele scrise de Caragea, nu veţi găsi mai mult decât, aşa cum o spune Ştefănescu, dar pe un ton mai blând, o foarte vagă adiere de literatură. eu aş zice "un foarte vag amatoricism literar".

    bine acum, să lăsăm omul în pace - acolo în lumea pe care şi-a făurit-o în mintea lui şi unde este un remarcabil scriitor, iar noi să ne vedem de-ale noastre. că riscaţi, de asemenea, să cădeţi în penibil.

    RăspundețiȘtergere
  33. nu vreau să par singurul cîrcotaş de-aci, da mie îmi place cum scrie ionuţ. sper să fie totuşi conştient că se bate cu morile de vînt. îi urez baftă acolo la străinezi şi multă răbdare. timpul va cerne totul.

    v.z.

    RăspundețiȘtergere
  34. Maria Rîlche8/12/10 3:32 p.m.

    Salutari de la Caracal, domnule Ionut Caragea!

    RăspundețiȘtergere
  35. Domnule Ştefănescu, citind toate comentariile de pe acest blog, ale dvs., ca şi ale altora, nu mă pot împiedica să mă întreb ce miză are până la urmă toată povestea aceasta. Credeţi într-adevăr că în capătul a mii de pagini care se pare că vă invadează veţi descoperi într-adevăr o comoară, un "geniu"? S-a mai întâmplat asta vreodată, dvs. sau altora care conversau în chipul acesta şăgalnic-didactic cu aspiranţii într-ale scrisului? Aţi descoperit (sau s-a descoperit, de la Eminescu încoace) vreodată, printr-o rubrică de poşta redacţiei, un tânăr cu adevărat valoros, care să confirme ulterior? Parcă nu-mi amintesc...
    Altminteri jocul acesta în care tuturor li se spune "ai putea fi chiar tu" e amuzant, are ceva de concurs televizat.
    Şi nu mă pot opri să constat că entuziasmul dvs. înşivă, d-le Ştefănescu, pare a se fi diminuat de la începutul jocului, nu-i aşa? Asta dincolo de săgeţile, otrăvite sau nu, îndreptate înspre pieptul dvs. din când în când.
    În sfârşit, mult succes în această mică aventură!

    Adonis

    P.S. Minunat, foarte nostalgic, interviul din "R.L." Când şi unde va apărea cartea?

    RăspundețiȘtergere
  36. alt carcotas8/12/10 3:56 p.m.

    Domnu' King, cum spunea un nene, indraznetii inving! Nu sunt un fan de poezie, dar proza pe care o scrieti da clasa. God Speed!

    Bafta multa si maestrului Alex. Maestre, e grele cu lumile astea virtuale, mi-e teama ca adaptarea necesita mai mult efort...

    Marinaru

    RăspundețiȘtergere
  37. Adonis, blogu e vrajeala frate, distractie. Alex nu are timp frate. La redactia RL ii veneau zilnic zeci de carti si stii ce facea? Le deschidea la intamplare, citea 2 randuri, zicea ca asta-i proasta, asta-i proasta si/apoi le/arunca napoi in gianta. Unele le mai lua in tren pana la Moldavia şi făşea aşelaşi lucru.

    Alex, dragul meu, iti dau o idee, sau idila cum iti place tie. Privatizeaza-te. Cere 500 de para la recenzie ca nea genu si sa vezi cum se usureaza sacosa. Si asa poti sa gasesti timp sa citesti cum trebe.

    Adevaru e ca ti/a tras-o Caragea. Acuma poti sa i-o tragi si tu, daca intelegi tu cum vine treaba. Salutari coanei.

    RăspundețiȘtergere
  38. @ anonimul Adonis, cititorul de blog cu un nume promitator-viril, dar din al carui scris razbate o unda de intelegere tandra -si, as indrazni sa spun...feminina- a lucrurilor :)

    Mircea Dinescu a fost descoperit la Posta redactiei de catre Stefan Banulescu, pe cand prozatorul lucra la revista "Luceafarul"...

    RăspundețiȘtergere
  39. dar ăla era bănulescu. şi sa descoperi un dinescu, mai bine lipsa...

    RăspundețiȘtergere
  40. @ Robin Hood, un "Cantec de inima albastra":

    "Mai stii cum te strigam pe-atunci?
    Icoana cu picioare lungi...
    Veneai pe rau sau rau erai
    Curgeai în mine pana-n Rai
    Cu limba preschimbata-n bici
    Vanam pe coapse iepuri mici
    Vanam prin pulpe fan mieriu
    Erai mireasma, eram viu...
    Dar of of of, desis de ochi
    Acum de mine trag trei popi
    Carnea-mi miroase de pe-acum
    A scandurica de salcam
    Pe cand manzeste musti din cai
    Mie tarana-mi spune hai,
    Mie ulcica-mi zice blid,
    Iubire - mar rostogolit..."

    Sau intr-o alta varianta: http://www.youtube.com/watch?v=hw9G-kxcH7w

    ...de Mircea Dinescu

    RăspundețiȘtergere
  41. clarisa ilie8/12/10 5:08 p.m.

    Nu ştiu dacă să mă bucur pentru că un critic remarcabil mi-a confirmat opiniile despre scriitura multora dintre cei despre care se discută aici.
    I-am spus, acum câţiva ani, lui Ionuţ Caragea că nu scrie mai rău decât sute de poeţi care apeleză la reţete! Mi-a răspuns mai urât decât a reacţionat aici, ceea ce, mă gandesc, ar putea fi un semn că nu e irecuperabil.
    Pot spera că, în şaizeci, şaptezeci de ani, se va comporta cililizat, aşa cum civilizat i se vorbeşte.
    Lui Ionuţ Caragea îi lipsesc, deopotrivă, bunul simţ şi subtilităţile limbii române.
    Nu va deveni poet decât atunci când va învăţa limba română citind şi altceva, nu doar propriile creaţii.

    Iar dacă pt să înţeleg tot soiul de carenţe şi să îi accept cumva pe suferinzi, nu reuşesc să mă dumiresc de ce aceşti autosuficienţi nesiguri pe ei, îi trimit texte lui Alex. Ştefănescu, ca să împroaşte cu noroi pentru că acesta a făcut ce era implorat să facă: şi-a spus în mod onest opinia despre ce-a citit.

    Mă uimeşte şi faptul că Alex. Ştefănescu îşi piede timpul cu ionuţicaragea, când ar fi mult mai profitabil pentru el să tragă un pui de somn.

    RăspundețiȘtergere
  42. pasarica vesela8/12/10 5:47 p.m.

    Dupa scandalul dintre Caragea si Garbea, pe care l-au vazut toti in presa sau pe blogul lui Garbea, era evident ca Alex Stefanescu avea doua variante. Sa il faca praf pe Caragea, in caz de scriitura lui era slaba sau sa il trateze cu distanta. Se stie bine ca Stefanescu si Garbea sunt buni prieteni si asta se vede si din ultima recenzie facuta de Garbea celui mai prost volum al anului, marca Alex Stefanescu. Ma intreb, totusi, de ce i-a trimis Caragea texte lui Stefanescu daca stia ca este pe lista neagra? Sunt lucruri pe care nu le pot intelege, am impresia ca asist la o batalie cu multe subtilitati la care ceilalti nu sunt decat niste biete marionete. Hm...

    RăspundețiȘtergere
  43. păsărică, ce vrei să spui de fapt? că se confirmă veşnicul conflict dintre cei care trag sforile la Bucureşti şi cei din provincie sau diaspora?

    v.z.

    RăspundețiȘtergere
  44. pasarica vesela8/12/10 6:24 p.m.

    Vreau sa spun ca este posibil ca Stefanescu si Caragea sa se fi vorbit intre ei ca sa atraga lume pe blog:)) Altfel nu ii raspundea. Cred ca Stefanescu si Caragea rad de noi in hohote::))

    RăspundețiȘtergere
  45. A.S.: Fii atent, repetăm faza de pe blogu lui Horică. Întâi te bag io la grămadă în lista cu "slabe speranţe", tu parezi imediat şi mă faci de tot...
    I.C.: Şi-apoi vii tu iar şi dai cu mine de pământ, da' aşa, mai finuţ, că data trecută m-a învineţit celălalt de tot...
    A.S.: Bun, dar nu uiţi, la alegerile următoare mă votezi cel mai bun critic în viaţă, da?

    Hm, makes sense!

    (Într-adevăr, de Dinescu uitasem. Şi or mai fi şi alţii, poate îmi refrişaţi memoria.)

    Adonis

    RăspundețiȘtergere
  46. marele maestru8/12/10 7:37 p.m.

    Adonis, esti bolnav, hihiih. Stiu astia ca numele tau, intors, este tocmai Sinodul? Imi place cum trasezi legile fundamentale ale unanimitătii, fraternitătii și comuniunii blogului, hihihi.

    Deci, daca Sinodul spune asa, inseamna ca AS si IC sunt maestrii reclamei negative. Balanta si berbec, cica se inteleg bine astia.

    Cat de diabolica este lumea asta literara!

    RăspundețiȘtergere
  47. Dacă nema putirinţă, geaba chichirez gâlceavă

    RăspundețiȘtergere
  48. Anca Marin : Imi pare rau pentru ceea ce s-a intamplat. Probabil din neatentie sau vreo problema cu emailul. Asteptam de mult timp cu nerabdare parerea dvs. Dar nu-i nimic, mai trimit o data fisierul si sper ca de data asta textul va binevoi sa ajnunga la dvs.

    RăspundețiȘtergere
  49. Domnule Ionut Caragea, daca as fi un autor atat de sigur pe sine cum sunteti dvs. (- dar, din pacate, nu sunt -), as fi mai degraba interesat sa culeg din opiniile tuturor celor care ma citesc, bune, rele sau indiferente, ceea ce reprezinta esenta textelor mele, punctele lor tari si slabe, si m-as energiza nu ca sa intru in polemici sterile ci ca sa scriu cat mai bine si sa ii ceresc pe cei care nu au incredere in mine.
    Daca as fi un cunoscut critic literar care s-a aventurat hazardat si donquijotesc in acest demers sinucigas de a sustine o posta a redactiei pe un blog (- dar, din pacate, nu sunt - ), recunosc ca nu as avea sangele rece al domnului Stefanescu si m-as contamina, mai devreme sau mai tarziu, de atingerea noroiului care inunda, uneori, blogul. Nu as avea puterea domniei sale de a raspunde politicos, imperturbabil si fara ranchiuna (vezi cazul Andrei Badea) celor care ma persifleaza si ma ofenseaza.
    Dar nu sunt decat un mare iubitor de literatura, care spera sincer ca, alaturi de alti iubitori de literatura, va intalni pe acest blog cat mai multe texte (si polemici) literare la un nivel nobiliar randuit nu de un rang incorect asumat, ci de un bun simt genuin.
    Ion Buzoianu
    (din Buzau)

    RăspundețiȘtergere
  50. a se citi: sa ii cuceresc...
    I.B.

    RăspundețiȘtergere
  51. Maria Rîlche8/12/10 9:08 p.m.

    Domnilor, eu scriam cu bucuria și curiozitatea cu care, rămas singur acasă, copilul cotrobăie prin sertarele pe care mama sa nu îl lăsa sa le deschidă. Acum îmi este teamă, vă spun sincer, îmi este teamă să mai scriu. Slavă Domnului, nu am publicat. Chiar și aceste ultime rânduri le scriu cu teamă, o teamă care mă sugrumă, o teamă bizară al cărei ștreang rece din sârmă oțelită ma privește mai amenințător decât sabia lui Damocles! După ce am citit comentariile, apoi poeziile domnului Ionuț Caragea de la Montreal, am avut o revelație. O revelație, domnilor! Dacă mi s-ar fi arătat Fecioara Maria cu lacrimi în ochi și cu Iisus pruncul în brațe și mi-ar fi spus – Maria, tiza mea, să nu mai scrii, pentru numele lui Dumnezeu! Te conjur! Să nu mai scrii un rând!, nu i-aș fi acordat atenție. Or, comentariile și poeziile domnului Ionuț Caragea de la Montreal mi-au redat luciditatea, mi-au îndepărtat pânza specioasă de pe ochi. Mi-au deschis, domnilor, ochii. M-am privit în oglindă și m-am întrebat cu franchețea pe care omul o are doar în ceasul morții – Dacă totul este doar în capul tău?
    Vă mulțumesc, domnule Ionuț Caragea!

    P.S. De ce nu vă lăudați cu rangul nobiliar, domule Ionuț Caragea?
    P.P.S. Acestea au fost ultimele rânduri ale scriitoarei de succes – Maria Rîlche.

    RăspundețiȘtergere
  52. Ionut Caragea il provoaca pe Alex Stefanescu.

    Domnule Alex Stefanescu, va provoc la un duel critic-poet. Eu va postez aici 3 poeme din volumul pe care vi l-am trimis si vreau ca dumneavoastra sa ma demontati piesa cu piesa si sa imi spuneti, cu argumente de critica literara serioasa, de ce textele mele sunt dor o "adiere de literatura". Vreau sa vad cum judecati dumneavoastra creatia literara, care este simtul dumneavoastra artistic si care este gradul dumneavoastra de intelegere si adaptare la poezia contemporana. Ii rog pe cititori sa nu intervina, asta este intre mine si critic. Mi-a spus ca-l pot contesta si ii raspund pe masura.

    Punctul pe i

    ei nu credeau nimic din ce spunea
    sau poate că le era teamă
    astfel au pus punctul pe i

    drumul era lung
    printre sunete stridente
    toate priveau punctul şi se mirau de mărimea lui
    i avea spatele curbat adesea punctul cădea
    mulţimea de sunete striga:
    - i, tu nu eşti fiul cuvântului!
    iar i cu punctul la picioare
    părea un tragic semn de întrebare
    de ce? de ce m-ai părăsit cuvântule?
    niciun răspuns
    şi iar îşi ridica punctul deasupra capului
    privea pentru o clipă cerul
    apoi pământul...

    până la urmă i ajunse pe vârful consoanei g
    i cu braţele larg deschise
    i cu buzele amare rostind aceeaşi întrebare
    de ce? de ce m-ai părăsit cuvântule?
    niciun răspuns

    un vânt nebun venit de niciunde
    nori negri şi lacrimile cuvântului căzute din cer

    i cel fără de suflet
    în giulgiul paginii albe
    acoperită de grele coperţi

    dar i
    a dispărut fără urmă
    soldaţii de carton l-au căutat peste tot

    i a mai apărut o vreme
    doar celor apropiaţi
    spunându-le
    să creadă mereu în cuvânt
    şi în fiul cuvântului
    şi în iubirea
    cu punctul pe i


    Singurul geniu

    moartea este singurul geniu
    în mânuirea timpului
    bumerang

    coasă pe grumazul destinului
    semn de întrebare
    la sfârşitul unei propoziţii

    vampir sorbind lumina spaţiilor înguste
    şi transpiraţia celor înlănţuiţi în rut

    sfidând gravitaţia cu zboruri înalte sau umbre
    filtrând aerul alveolelor pulmonare

    şi aerul fiecărui cavou
    plin de umezeală
    şi mirosuri apocaliptice

    moartea este singurul geniu
    în mânuirea cuvântului
    călătorind de la ventricolul stâng
    până la marginea universului
    lângă tălpile reci
    ale creatorului

    moartea este singurul geniu
    în umplerea tuturor spaţiilor goale
    dintre oameni şi îngeri
    dintre cer şi pământ
    dintre stele şi găurile negre
    dintre toate lucrurile văzute
    şi nevăzute


    Casa cuvintelor

    numai poetul ştie câtă singurătate şi câtă tristeţe
    este în casa cuvintelor sale
    doar moartea suflă prin crăpăturile pereţilor
    scrâşneşte când poetul păşeşte pe scări
    sau când deschide vreo uşă
    în timp ce chipuri mint în oglinzi şi femei
    îmbătrânesc în portrete pe holuri întunecoase

    numai poetul ştie când frigul pătrunde
    în casa cuvintelor sale
    când inima i se strânge într-o poemă şi-aşteaptă
    sosirea primăverii
    odată cu cel mai vestit cititor
    doar moartea albă scrâşneşte sub tălpile celor curioşi
    grăbiţi să vadă chipul celui ce doarme
    în marmura crucii

    numai poetul ştie câtă dragoste
    este în casa cuvintelor sale
    când crengile bat în ferestre şi razele
    soarelui timid înaintează prin istoria prafului
    acolo din acel sâmbure de lumină
    încolţeşte iluzia

    numai poetul ştie câtă speranţă
    este în casa cuvintelor sale
    când zeii coboară prin vise cu dansuri
    confeti şi măşti
    acolo în carnavalul fericirii
    şi moartea poartă o mască surâzătoare

    RăspundețiȘtergere
  53. "De ce nu vă lăudați cu rangul nobiliar, domule Ionuț Caragea?"

    Ma gândesc că asta a fost o scăpare care, de-ar fi fost trecută în CV, i-ar fi dublat autorului măiestria literară.


    Lăsând fanarioţii în cărţile de istorie, să ne întoarcem la poezie, mai precis la "casa cuvintelor", care ne izbeşte dintru început cu un măreţ dezacord, încă din primele două versuri.
    În strofa a doua, ni se vorbeşte involuntar despre un poet narcoman, sintagma "moartea albă" fiind cunoscută publicului larg drept un alt nume al morţii cauzată de-o supradoză de "prafuri".
    Şi-ar mai fi de menţionat şi zâmbetul duios stârnit de formularea de şcolar neatent "zeii coboară prin vise cu dansuri". Nu putem vizualiza "coborârea prin..." oricât am stoarce metafora.
    Aşadar avem tristeţe, frig, dragoste şi speranţă.
    Prima e asociată, ciudat, morţii. Nici un alt cuvânt aferent câmpului lexical al tristeţii nu nuanţează ideea din primul vers, concept care ar trebui - şi asta rezultă din modul în care e structurată poezia - reluat prin mecanisme poetice sugestive.
    În strofa a doua, deşi se vorbeşte despre frig, poetul ne duce repede la primavară şi la vestitorii ei. Frumoasă găselniţa poemei-boboc, cititor- pasăre călătoare! Dar nu prea apar boboci când e frig, "în casa poetului" sau oriunde altundeva.
    În ultimele strofe, greşelile acestea dispar, e adevărat, dar erorile răsună încă.
    Atât că începem cu moartea şi ne întoarcem la ea.

    Credeam că în text este vorba despre condiţia poetului şi soarta poeziei.
    Se pare că totuşi e vorba de cu totul altceva, atât timp cât totul se reduce la moartea care suflă, scrâjneşte şi deschide uşi, ca apoi să facă acelaşi lucru, purtând de data asta o mască, într-un grotesc carnaval al fericirii.
    (Experienţa mea de cititor mă îndeamnă să fac acum o trimitere la "Masca morşii roşii", a lui E.A. Poe! N-o fac, aş înfunda şi mai mult poemul acesta.)
    Reţinem că poezia aşteaptă cititorul precum bobocul de floare, primele raze ale soarelui.Nu ne dăm seama cum se naşte aceasta în prezenţa morţii suflând boarea uitării peste, toată ...casa.
    Am senzaţia că mi se transmite că moartea guvernează totul.
    Atâta gâlceavă pentru un truism?

    RăspundețiȘtergere
  54. clarisa ilie9/12/10 10:51 a.m.

    erată: "Masca morţii roşii"

    RăspundețiȘtergere
  55. Ionuţ Caragea, mă îndoiesc că Alex Ştefănescu va ridica mănuşa, zău. A citit o dată, şi-a formulat opinia, de ce şi-ar reconsidera-o?
    Pe de altă parte, spuneaţi că sunteţi hotărât să nu mai interveniţi în discuţii aici, însă recidivaţi după mai puţin de două zile, insistând ca întreaga atenţie a criticului pe care îl curtaţi (da-da, îl curtaţi, orice s-ar spune, altfel nu aţi insista atâta să vă recunoască), să se concentreze asupra textelor dvs. Restul corespondenţilor/comentatorilor să se tragă deoparte imediat! Ba, şi mai bine, să dispară! Aşa grăit-a egocentricul.

    Adonis

    RăspundețiȘtergere
  56. car si palicar9/12/10 12:48 p.m.

    Andrei Badea, acum poetul cu rang nobiilar - mare comedie scrisul!

    RăspundețiȘtergere
  57. http://horiagarbea.blogspot.com/2010/09/carti-noi-ionut-caragea-poezii-de.html... ce mai vreti?

    RăspundețiȘtergere
  58. Domnilor, tot nu ati priceput o iota. Vreau sa demonstrez ca in fata mizeriilor, in fata rautatilor de tot felul sau in fata comentariilor superficiale, poezia poate sa reziste si rezista.

    Doamna Clarisa, in incercarea dv. de a ma cuceri, ati incurcat zapada cu drogurile. Pe aici ninge mult. Zau asa. Daca va este dor de o linie, trageti praful de pe linia vietii... Experienta dv. de cititor este nula, doamna Faust. Daca aveti unele senzatii, tot inseamna ceva...

    Adonis, Alex Stefanescu nu a citit nimic. Dar vreau sa vad cat de indiferent poate fi in fata creatiei. Iti garantez ca acum ma citeste. Iti garantez ca acum va sti sa se poarte diferit cu ceilalti cititori.

    Sanatate maxima. Si acum chiar ca promit ca nu mai intervin, indiferent de ce s-ar mai intampla.

    RăspundețiȘtergere
  59. clarisa ilie9/12/10 3:46 p.m.

    "Doamna Clarisa, in incercarea dv. de a ma cuceri, ati incurcat zapada cu drogurile. Pe aici ninge mult. Zau asa."

    ca să ştiu că pe acolo ninge mult, domnul meu, trebuia să vă semnaţi "Ionuţ Caragea de-Acolo de unde ninge mult".
    altfel, din poezia dumneavoastră nu reiese unde locuiţi.
    confuzia, mă tem, rămâne.
    aşa cum rămâne şi lipsa (sic!)acordului.

    cât despre cucerire, mă bucur că nu mi-a ieşit.
    altcumva, probabil nu m-aţi fi crezut că n-a fost cu intenţie.


    "Daca va este dor de o linie, trageti praful de pe linia vietii... "

    pe aceasta o aşteptam, deşi recunosc că speram să nu vină.
    de dragul decenţei.

    "Experienta dv. de cititor este nula, doamna Faust."

    Din fericire nu decideţi dumneavoastră asta.

    "Daca aveti unele senzatii, tot inseamna ceva..."

    Da, domnule Caragea, tot înseamnă ceva.
    Cum bine a spus Alex Ştefănescu: "o adiere".

    Q.E.D

    RăspundețiȘtergere
  60. da mai terminati odata! deveniti plicticosi. amandoi.

    RăspundețiȘtergere
  61. un cititor junior9/12/10 4:29 p.m.

    Pentru un poet cu foarte multe volume publicate, cu zeci de recenzii si cu zeci de mii de cititori si fani, este foarte straniu, cred eu, ca aproape toti cititorii (cei care s-au pronuntat pana acum) sa nu fie miscati de poezia dumneavoastra, domnule Caragea. Fie este o conspiratie pusa la cale de H.G. si de A.S. invidiosi pe talentul dumneavoastra, fie sunteti un geniu neinteles de cititorul contemporan, fie poezia dumneavoastra chiar este doar o adiere.

    RăspundețiȘtergere
  62. Domnule Alex Ștefanescu, vă mulțumesc pentru opinia dumneavoastra, sunt de acord cu ea, cu un mic amendament, și anume că într-adevar pare ca nu scriu pentru ceilalți, dar în realitate scriu pentru cei care-mi sunt asemenea. Nu sunt mulți, dar am găsit un public. Ma bucur ca mă considerați talentat și ca textele au profunzime, lucrul acesta mă bucură. N-ați pomenit însă nimic despre poezie.

    RăspundețiȘtergere
  63. ANDREI BADEA9/12/10 8:10 p.m.

    bai car si palicar, ce cacat vrei,frate? LASA-MA-N ..MEA IN PACE...MAI BINE CITESTE CE-A SCRIS DESPRE MINE ALEX STEFANESCU IN NOUL VAL SI DUPA AIA MAI CIRIPESTE, BULANGIULE

    RăspundețiȘtergere
  64. ANDREI BADEA9/12/10 8:12 p.m.

    TOTI FACETI TRIMITERE LA CAZUL ANDREI BADEA. ATUNCI SA MA SUGETI DE P... TOTI, ATI AUZIT, NASOILOR? VEDETI CA POT SCRIE SI SUBLIM, SI CAUN BULANGIU, DA VA ROG IO, NU MAI SPUNETI NIMIC DE MINE, CA EU NU V-AM BAGAT CU NIMIC IN SEAMA.

    RăspundețiȘtergere
  65. ANDREI BADEA9/12/10 8:14 p.m.

    SI CHIAR DACA N-AR FI SCRIS, TOT N-AS MAI FI INTRAT AICI. AM INTRAT DIN INTAMPLARE, SI VAD CA VA BAGATI AIUREA IN SEAMA CU MINE. STATI IN P...MEA CUMINTI, CA V-O LUATI.VA CUNOSC PE TOTI, SI UNDE STATI, SI CE FACETI, SI EU AM FOST GOLAN D-ALA NASOL, DECI VA ROG FRUMOS, ATAT. NU MAI VB DE MINE SI GATA. BINE?

    RăspundețiȘtergere
  66. da tu cine esti???

    RăspundețiȘtergere
  67. andrei badea9/12/10 9:06 p.m.

    eu sunt p..a care o sa-ti intre tie-n cur, ai auzit? ti-am zis sa nu ma bagi in seama? taci in p...a mea din gura, poponarule, ca ii pun pe spoitori sa te duca la padure...deci nu va mai bagati in seama cu mine, si gata, atat am cerut, ca eu nu ma bag in seama cu voi

    RăspundețiȘtergere
  68. stai calm. nimeni nu te baga-n seama!

    RăspundețiȘtergere
  69. Ionuţ Caragea, îmi pare rău ca ţi-ai luat catrafusele şi ai plecat. Voiam să îţi pun o întrebare simplă, pentru că nu îţi înţeleg intenţia şi nu pot crede nici în ruptul capului că te-ai aranjat cu criticul pentru rating. Aşadar, eşti un scriitor consacrat, ai aprecieri de la academicianul european Frosin, de la regizorul şi scriitorul Leu, de la poetul Corbu, de la criticul Chelaru, de la Tatomirescu şi alte mari nume ale literaturii. De ce ai făcut tărăboiul ăsta dacă eşti aşa de bine văzut? Poezia domniei tale e frumoasă şi nu merită să o tăvăleşti în halul acesta. Lasă-i pe cititori să te descopere natural, doar prin calitatea poeziei şi nu lovi în cei care îţi sunt inferiori. Ţine minte ce îţi spun. Vei avea mai mult de câştigat aşa. Mult succes!

    Un simpatizant, ceva mai albit ca domnia ta.

    RăspundețiȘtergere
  70. domnule simpatizant, cum puteţi spune că poezia lui caragea e bună, având exprimări atât de frivole, rime la fel - uşuratice, şi clişee cu carul? înseamnă că n-aţi citit prea multă poezie, chiar aşa "mai albit" cum sunteţi.

    RăspundețiȘtergere
  71. Dar mai lasati-l in pace, dom'le, pe Caragea si pe altii!Va irositi energia scriind "romane" kilometrice pe forum, in loc sa va vedeti de propria creatie!Nu v-ati plictisit?!

    RăspundețiȘtergere
  72. ...voiam sa zic"dar mai lasati-i".

    RăspundețiȘtergere
  73. pai tocmai de plitiseala scriem. ca pana posteaza alex stefanescu din nou......

    RăspundețiȘtergere
  74. Dragul meu, este dreptul meu să aleg pe cine să-mi fac tovarăş de drum. Vârsta şi timpul mi-au permis să-mi fac o bocceluţă de poezie din care-mi hrănesc sufletul. Şi tot ele m-au făcut să apreciez şi rima lui Păunescu şi versul alb al lui Sorescu, iar Ionuţ, din câte am citit eu, are o mare versatilitate stilistică, ceea ce nu este la îndemâna multora. Ce poţi reproşa acestei poezii sublime?

    Festina lente

    năucitoare clipe, poeme indecente
    aceasta este viaţa, un vis: festina lente
    calvarul cu cocoaşă, copita de argint
    cu fiecare vorbă, încerc să nu vă mint
    cu fiecare scrâşnet, un gând se domoleşte
    în fiecare faptă o moarte mă păzeşte
    aceasta este viaţa, un vis: memento mori
    adu-mi mereu aminte, pleca-vor călătorii
    la margine de drum, doi oameni se iubesc
    privindu-i cu tristeţe, şi eu îmbătrânesc
    nu-mi place vinul ăsta cu gust de scorţişoară
    nu-mi place nici izbânda pe calea cea uşoară
    aceasta este viaţa; de gustibus: nu-ţi place?
    trăieşte altă viaţă sub altă carapace!
    şi crucea: ce e crucea, ce drumuri le bifurcă?
    e drumul ce coboară şi drumul care urcă?
    şi corpul: care corp se arde-n crematoriu?
    şi lumea: care lume trăieşte-n purgatoriu?
    aceasta este viaţa, un veni, vidi, vici
    o scurtă nebunie cu dragoste şi vicii
    tu scrie, lasă joaca, poeme indecente
    aceasta este viaţa, un vis: festina lente


    Mai albit şi destul de citit aş spune.

    RăspundețiȘtergere
  75. daca caragea scrie asa de bine cum credteti de cu nu scrie nimic de el in revistele usr? ca doar e membru. si macar are un premiu ceva care sa confirme?

    RăspundețiȘtergere
  76. Ce interes ar avea cei din Bucureşti să-l ridice în slăvi pe unul din Moldova care publică la o editură obscură?

    RăspundețiȘtergere
  77. deja totul este o mare DEGENERARE....

    RăspundețiȘtergere
  78. Bun gasit tuturor. Laudabila initiativa domnului Alex Stefanescu de a se apropia de oameni. Pana la un punct! Sa nu uitam ca e invitatia domniei sale de a-l vizita pe blog, de a-i mai omora cate cineva timpul trimitandu-i lecturi mai mult sau mai putin particulare. Am intrat absolut intamplator pe acest blog, am citit toate comentariile voastre, certurile...of! Domnul critic ar trebui din start sa fie mai binevoitor si ingaduitor. Daca va continua sa fie acid( inteleg ca prin structura indeletnicirii literare, altfel, mi-a fost dat sa-l cunosc in imprejurari mult mai blande si va asigur, este o persoana absolut adorabila si delicioasa, cuceritoare desi multi de pe aici n-ar crede.!) s-ar putea trezi intr-o zi ca n-o sa-i mai viziteze nimeni blogul. Cat despre personajul Caragea, eu nu inteleg de ce s-a suparat. Fata de altii, a beneficiat de o critica cat de cat dulce din partea domnului Stefanescu. Numai bine tuturor. salutari domnului Stefanescu.

    RăspundețiȘtergere
  79. @ daciana:,, Laudabila initiativa domnului Alex Stefanescu de a se apropia de oameni."
    -e cumva din OLIMP?

    RăspundețiȘtergere
  80. Ploaie de înjurături…

    Dacă, după cum spune dl.Alex Ştefănescu, literatura apare doar ca o adiere prin textele candidaţilor la statutul de scriitor genial, din comentariile de pe acest site te păleşte o ploaie de înjurături, ameninţări, ce să mai…toate ingredientele unei ţigăneli ca la uşa cortului. Domnule Alex Ştefănescu, îmi cer scuze că îmi permit să vin cu următoarea propunere, dar cred că toate postările în care sunt folosite cuvinte de cea mai joasă speţă ar trebui să le ştergeţi şi să fie blocaţi toţi cei care dau dovadă de lipsă de bun simţ.
    Oameni buni, dar chiar v-aţi pierdut orice urmă de demnitate?!…Pe lângă faptul că daţi dovadă de lipsă de respect nu doar faţă de alţii, ci şi faţă de voi, nu faceţi decât să confirmaţi cât de (in)telectuali sunteţi şi că la voi chiar nu mai funcţionează sistemul imunitar numit ruşine.

    Maria C.

    P.S1.: Pentru cei care se pregătesc să mă înjure: dacă sunteţi geniali, ce nevoie mai aveţi de confirmare?
    P.S2.: Sper să nu fie adevărat că anumite dispute între autori şi critic postate aici sunt „aranjate” doar din motive de marketing ….

    Tuturor vă doresc,
    Sărbători fericite!

    RăspundețiȘtergere
  81. ”Caz fara precedent impotriva culturii nationale si a valorilor europene girate de dnii Nicolae MANOLESCU si Alex STEFANESCU. Literatura romana contemporana de la sacramental la excremental.(vezi online “Universal romanesc-COMENTATOR”)
    „Caca-m-as pe mine pe strada, ce tate ai, fa Patrie,/O noapte cu tine, Patrie, si apoi sa mor!/Intre tatele tale, fa Patrie, fa Fefeleago, vreau sa ejaculez/Gafaie si tu un pic, fa Patrie, ca sa ma exciti,/Da-ti si tu Tricoloru jos de pe tine/Sa-ti ginim bulanele goale/Ha?

    Asa e mai bine?/Sau vrei sa ti-o bag mai adanc?/O, Patrie, ce unsa intra in tine!/Ah, Patrie!, ah!...Aaah!...Aaaaaah!...Iuuuuh!/ Mai da un pic din ***, fa Patrie! Vreau sa simt gaoaza ta dulce!/Fa Patrie, mai ridica un pic fusta/Ah ce *** ai/ Fa Patrie, ai un *** ca un magnet! /Ce dinti ai cu care mi-ai musca si coaiele, fa Patrie, cand esti in calduri! Esti curva, ai pizdulice la spate, mai spre fund, ca tataroaicele!"(Mihail Galatanu-O noapte cu tine si apoi sa mor)
    „Ce bani buni ai facut tu, fa Patrie,/Cu turcaleti, cu arabi, cu libaneji si curji, /in boschete sau direct din picioare/Toti stiu ca esti meseriasa cand dai din bucile tale, fa Patrie,/Ale tale sunt paraiasele de sperma care-ti curg printre sani,/ Ale tale izvoarele de fecale!/Ce frumoasa esti tu, fa Patrie si cum ne lasi sa ti-o bagam toti intre picioare,/Stai si tu la noi macar o data, fa Patrie, sa ne dam si noi drumul in tine!/Ce sfinctere si ce rozeta ai, fa Patrie,/Nimeni nu da asa de bine din *** ca tine?..."(Mihail Galatanu-O noapte cu Patria)”

    RăspundețiȘtergere
  82. ”Caz fara precedent impotriva culturii nationale si a valorilor europene girate de dnii Nicolae MANOLESCU si Alex STEFANESCU. Literatura romana contemporana de la sacramental la excremental.(vezi online “Universal romanesc-COMENTATOR”
    „Caca-m-as pe mine pe strada, ce tate ai, fa Patrie,/O noapte cu tine, Patrie, si apoi sa mor!/Intre tatele tale, fa Patrie, fa Fefeleago, vreau sa ejaculez/Gafaie si tu un pic, fa Patrie, ca sa ma exciti,/Da-ti si tu Tricoloru jos de pe tine/Sa-ti ginim bulanele goale/Ha?

    Asa e mai bine?/Sau vrei sa ti-o bag mai adanc?/O, Patrie, ce unsa intra in tine!/Ah, Patrie!, ah!...Aaah!...Aaaaaah!...Iuuuuh!/ Mai da un pic din ***, fa Patrie! Vreau sa simt gaoaza ta dulce!/Fa Patrie, mai ridica un pic fusta/Ah ce *** ai/ Fa Patrie, ai un *** ca un magnet! /Ce dinti ai cu care mi-ai musca si coaiele, fa Patrie, cand esti in calduri! Esti curva, ai pizdulice la spate, mai spre fund, ca tataroaicele!"(Mihail Galatanu-O noapte cu tine si apoi sa mor)
    „Ce bani buni ai facut tu, fa Patrie,/Cu turcaleti, cu arabi, cu libaneji si curji, /in boschete sau direct din picioare/Toti stiu ca esti meseriasa cand dai din bucile tale, fa Patrie,/Ale tale sunt paraiasele de sperma care-ti curg printre sani,/ Ale tale izvoarele de fecale!/Ce frumoasa esti tu, fa Patrie si cum ne lasi sa ti-o bagam toti intre picioare,/Stai si tu la noi macar o data, fa Patrie, sa ne dam si noi drumul in tine!/Ce sfinctere si ce rozeta ai, fa Patrie,/Nimeni nu da asa de bine din *** ca tine?..."(Mihail Galatanu-O noapte cu Patria)”

    RăspundețiȘtergere
  83. „Cartile" din care am extras citatele de mai sus au diferite titluri: POETUS CAPTIVUS, O NOAPTE CU PATRIA, MEMORIALUL PLACERII, ROMANIA CU PROSTII etc. Ele reprezinta noul curent cultural in poezia romana incurajat de Uniunea Europeana prin dnii Nicolae MANOLESCU si ALEX STEFANESCU.

    RăspundețiȘtergere
  84. Stimate Domnule Anonim (dupa cat de contondent si de subtil pareti, pot banui ca sunteti barbat! :) ),
    Postarile dvs., straine de context, sunt involuntar-tendentioase.
    Alex Stefanescu l-a sustinut, intr-adevar, pe Mihail Galatanu. Cred ca l-a cunoscut tot la o "Posta a redactiei". I-a publicat poeme in SLAST, prin anii '80. L-a laudat cand a meritat, DAR i-a si sanctionat aceasta "etapa" a creatiei, pe care o aduceti acum in discutie.

    Cititi inceputul unui articol din Romania literara, nr. 36/ 2000, consacrat poetului: http://www.romlit.ro/mihail_glanu_i-a_pierdut_rbdarea

    <>

    In exegezele ulterioare, Alex Stefanescu i-a amendat de fiecare data reminiscentele de teribilism.

    Amintitul episod din biografia lui Mihail Galatanu ("regizat" de Dan Silviu-Boerescu) este unul cu totul si cu totul nefericit. E ca un fel de tinichea zdranganitoare, agatata pe veci de "coada" scrierilor lui. Am impresia ca, oricat de bune sunt sau oricat de bune vor fi ele de acum inainte, cu greu vor mai fi luate foarte, foarte, foarte in serios...

    RăspundețiȘtergere
  85. Iata si textul despre care vorbeam...

    Mihail Gălăţanu şi-a pierdut răbdarea de Alex. Ştefănescu


    O impietate


    Titlul ultimei cărţi a lui Mihail Gălăţanu, Memorialul plăcerii, este o impietate. Autorul face un ieftin joc de cuvinte plecând de la un serial TV care a zguduit conştiinţele.
    Titlul a fost preluat de la un poem în care Mihail Gălăţanu, la fel de neinspirat, găseşte o similitudine între voluptăţile paroxistice, generatoare de gemete, ale actului sexual şi chinurile la care au fost supuşi deţinuţii politici în închisorile comuniste:
    "O să fac în tine, mai târziu, ca la Sighet, un memorial al tuturor plăcerilor mele. Un/ muzeu în care tu apari cu vătraiele aburinde ale picioarelor tale/.../şi mă torturezi mereu./.../ Să-mi scoţi ochii din orbite cu ţepuşa îndelung vătămătoare/ a gurguiului tău /.../ Să-mi scoţi dinţii, pe rând, şi plombele, şi măselele/ cu ventuza sărutului tău./.../ Tu eşti sighetu' fără de sfârşit/ şi fără de ieşire/ al dezmăţului meu. Aici au venit şi-au făcut după tine seriale/ lucia hossu-longin şi cameramanu'său. Au filmat scenele/ iubirii noastre cele mai pline de oroare."
    Autorul s-a specializat în ultima vreme în scrierea unor astfel de texte menite să-i scandalizeze pe cititori. A făcut, după cum se ştie, până şi din patrie eroina unui imaginar film porno, atrăgând asupra sa fulgerele de mânie ale opiniei publice. Recent, un ofiţer de poliţie a vrut chiar să-l pună sub urmărire penală, dar lumea literară a reacţionat cu promptitudine, luând apărarea poetului teribilist.
    Poliţia, într-adevăr, nu are dreptul să se amestece în asemenea probleme, care ţin de libertatea de exprimare şi pot fi judecate exclusiv în plan estetic.
    Din nefericire, însă, în plan estetic "provocările" la care recurge tot mai frecvent Mihail Gălăţanu nu prezintă interes.Aşa cum faptul în sine că un poet îşi omagiază patria nu garantează valoarea literară a textelor lui, nici faptul în sine că este ireverenţios nu o garantează.

    RăspundețiȘtergere
  86. Doamna, nu eu am scris randurile de mai sus.Am dat un copy-paste, ca sa citesca oamenii pagina respectiva de pe net( cautati "Universul romanesc").Am cercetat, articolul e scris de Liviu Ioan Stoiciu.Totusi, nu abateti atentia.Chestiunea de fond este , cum sa spun, poezia acelui individ si promovarea lui Galatanu de catre Alex Stefanescu.De-acum incolo vom sti cum sa scriem ca sa fim "geniali"!

    RăspundețiȘtergere
  87. Tot eu sunt.Important este ca la "remarcat", la vremea respectiva, nu ca dupa aceea si-a schimbat impresia!Exista o boala, o paranoie a unor critici(mediocri,indiferent cine sunt ei), anume ca numai scriitura, forma estetica e importanta.Asta-i obsesia lui Manolescu, scoala lui R.Barthes.Un principiu fals si pagubitor, fiindca degeaba ai "forma", daca nu ai substanta cat de cat metafizica(de ex.Nichita Stanescu construia o "forma" desteapta, dar avea si un talc interior,o semnificatie adanc filozofica si umanista!)

    RăspundețiȘtergere
  88. @lorelei- mi se pare ca vorbesti in numele marelui critic. e ciudatel

    RăspundețiȘtergere
  89. Cred ca nici nu apuca bine sa citeasca Alex. Stefanescu replicile de pe acest blog, ca Lorelei, experta, faxeaza devotata un raspuns. Uneori e folositoare, alteori nu. Sa ne spuna macar in ce calitate...

    RăspundețiȘtergere
  90. Domnule Anonim, nici nu v-am acuzat ca le-ati fi scris dvs. Povestea e veche, iar randurile respective le-am dibuit usor pe internet. Mai sunt si altele, extrem de incisive.

    Pe de alta parte, sunt absolut sigura ca ati inteles intru totul si foarte exact mesajul meu.
    Va doresc mult succes in tot ceea ce faceti, iar daca scrieti, va doresc inspiratie si putere de munca.

    P.S. Acum, chiar ca abat atentia: In "Elogiul mamei vitrege", recentul laureat Nobel demonstreaza ca - daca talent e - se poate face literatura din absolut orice. Va amintiti, desigur, de ritualul matinal desfasurat cu sarg de don Rigoberto in camera de baie si descris cu minutiozitate de Llosa...

    @Robin - Ce idee simpatica si nastrusnica!

    Domnului Anonim: De acord, in mare parte, cu ultimul mesaj al dvs.
    Noapte buna!

    RăspundețiȘtergere
  91. Celuilalt Anonim, care imi cere socoteala:
    Am exact, dar exact! aceeasi calitate pe care o aveti si dvs., cand scrieti pe acest blog.

    RăspundețiȘtergere
  92. Multumesc pentru urari.Va doresc toate cele bune.Noapte buna!Dar nu ma culc acu', ma uit nitel la Realitatea t.v., dupa care citesc ceva din St.Hawking.Problema e ca mai am numai doua tigari!...

    RăspundețiȘtergere
  93. Tot eu, ala cu R.Barthes si Galatanu.Ce ma amuza tare de tot e ca sunt atat de multi anonimi ca nu se mai stie cine cui raspunde!"Celuilalt anonim", haios tare!...Nu eu sunt "celuilalt anonim"!

    RăspundețiȘtergere
  94. pai scrie-ti numele si iesi din anonimat.

    RăspundețiȘtergere
  95. Celalalt Anonim13/12/10 11:21 p.m.

    @ Lorelei: nu putem aveam ”exact” aceeasi calitate. Nu v-ați gândit că sunt unii de calitate superioară dumneavoastra? Sau mai distantă (va simt implicată). Noapte bună si d-voastră, cu arhivele României Literare.

    RăspundețiȘtergere
  96. "Celuilat anonim".Tot eu , ala cu R.Barthes si Galatanu.Profesorii mei spirituali au fost(si sunt?!)A.Camus, Malraux, Cioran, Saint John-Perse-in poezie.

    RăspundețiȘtergere
  97. acelasi robin13/12/10 11:37 p.m.

    de-aia esti deprimant!

    RăspundețiȘtergere
  98. De-aia?...Pai, exista Rudotel, Cipralex, Rispolept,Seroxat,Anafranil, Haloperidol,Escitalopram,Haloperidol,Cymbalta, Levomepromazina,Clonazepam,Buspirona,Litiu,Imovane si alte manele!...

    RăspundețiȘtergere
  99. cume e să faci promisiuni şi să nu te ţii de ele?

    RăspundețiȘtergere
  100. Salutare!Ce fel de promisiuni, si ale cui?

    RăspundețiȘtergere
  101. anonimul de la 10:4314/12/10 2:14 p.m.

    Ştefănescu. A promis că va posta în fiecare duminică. Înţeleg eu că are multe pe cap, dar de ce să te angajezi la aşa ceva dacă nu te ţii serios de treabă?

    RăspundețiȘtergere
  102. Cam asa este...dar zice ca are treaba, obligatii etc.

    RăspundețiȘtergere
  103. probabil ca se distreaza pe seama celor care asteapta cu nerabdare sa vada comentariile domniei sale :) daca vreodata o sa organizez un concurs(ceea ce intentionez pentru la anul) o sa-i ofer din oficiu premiul de Maxima lipsa a punctualitatii. il merita:)

    RăspundețiȘtergere
  104. baga si premiul ,,fictiuni cu blonde". eu il votez

    RăspundețiȘtergere
  105. domnule Stefanescu va multumesc pentru critica obiectiva si pertinenta- sunt constiienta ca poezia mea inca e "salbatica", o fi si varsta de vina...cert e ca am nevoie de mult exercitiu pe langa simtirea aia intensa, dar am timp si rabdare - candva vor inmuguri mai bine in versuri problemele metafizice, dupa lecturi mai consistente :)arta cere truda.

    toate cele bune, raluca blezniuc

    RăspundețiȘtergere
  106. Sa spui ca ar fi o intelegere intre lipsitul de talent Caragea si domnul Alex Stefanescu cred ca este o intoxicare a lui Caragea rusinat pe faptul ca se dadea mare animator cultural cand el era de fapt un nimeni in lumea literelor. Lipsa totala de talent cu rare iesiri ce ar semana a literatura nu inseamna ca este si scriitor!Mai degraba cred ca este o intoxicare a domnului Caragea suparat ca a fost trecut la cei care nici macar o critica nu ar merita fiindca ce scriu nu se numeste literatura. De ca sa mai intoxicati blogurile aiurea cu tot felul de insinuari? Este clar ca nu a intrat deloc in gratiile lui Alex Stefanescu iar faptul ca a devenit membru al Uniunii este la fel cum au devenit membrii ai Uniunii tot felul de domni analfabeti sau la varsta cand inca nu au implinit majoratul. De ce? Hai sa fim seriosi ca stim cu toii. Rusine ar trebui sa le fie unor alde Corbu sau mai stiu eu ce poeti ieseni care au cazut in plasa unui Caragea lipsit total de talent dar cu tupeu si aroganta cat pentru zece insi!

    RăspundețiȘtergere
  107. Iti dai seama cat de idiot poti sa fii ca sa faci asemenea comparatii, domnule Anonim din Baia Mare, pe numele tau Hodorogea. Sa spui ca Ionut Caragea nu a intrat in vederea unor colaboratori ceausisti. Si mai apoi sa vii si sa spui ca unii dintre cei mai importanti scriitori ai tarii, critici, poeti sau prozatori, academicieni, au cazut in plasa lui Caragea. Pai esti idiot, Hodorogea. Alex Stefanescu si Horia Garbea nu se ridica nici macar la inaltimea gleznelor unor grei ai literaturii precum Corneliu Leu, Constantin Frosin, Daniel Corbu. Pai cum crezi tu, mai Hodorogea, ca i-a atras in plasa Caragea pe acesti oameni grei? Doar nu crezi ca Ionut Caragea si-a cumparat toti criticii din salariul sau amarat de instructor sportiv asa cum ai facut tu cu Balan si Vladutescu? Ce ar fi avut atatia scriitori si critici de castigat de pe urma lui Ionut Caragea, un tanar, un anonim?

    Ce ar fi avut de castigat criticii Marius Chelaru, Ion Pachia Tatomirescu, Valeria Manta Taicutu, Adrian Botez, Ovidiu Bunfnila, Angela Furtuna, Constantin Miu si altii? Faptul ca sunt doctori in literatura si iubesc poezia lui Caragea te face pe tine, Hodorogea, sa-ti mananci unghiile de ciuda si invidie?

    Iti dai seama, Hodorogea, ca din peste 50 de recenzii la opera lui Caragea, doar Garbea si-a dat in petec si l-a atacat pe Caragea, falsificand, denigrand, atacand la persoana? Iar Stafanescu, prieten bun cu Garbea, a preferat sa o dea pe cotite cu adierea de literatura?

    Deci, te intreb inca o data, Hodorogea, cum crezi ca a atras Caragea in plasa sa, intr-un interval de numai 5 ani, atatea personalitati ale culturii? De ce nu spui tu, Hodorogea, de fapt, ca Ionut Caragea are tupeu sa se impotriveasca unor relicve ale literaturii precum Stefanescu si Garbea, unor relicve care monopolizeaza cultura de acolo din barlogul lor de Bucuresti?

    Vai de mama ta de idiot...

    RăspundețiȘtergere
  108. Delireaza Caragea! Care personalitati il lauda? Unu si unu!

    RăspundețiȘtergere
  109. Recomand cu inceredere
    http://www.scribd.com/doc/35829698/Ionut-Caragea-escroc-international-din-Canada
    In Europa sunt mii de academii de tot felul. Numai in Spania cateva szeci dar nu sunt academii nationale. Ce academicieni au scris despre caragea? Gen Frosin? Ma pufneste rasul....Care sunt marii critici literari care lauda ineptiile acestui grafoman? Critici de genul editurii unde publica caragea pe propriii sai bani. La fel de obscuri precum editura. Unde daca platesti primesti orice laude. In schimb A minti ca membrii ai Academiei Romane primesc bani este inca unul dintre modurile de operare prin care escrocul caragea incearca sa masluiasca adevarul. Poate in mintea lui de psihotic scapat de la stabilimentul de specialitate chiar crede ca toti procedeaza ca si el.

    RăspundețiȘtergere
  110. A fost atat de josnic caragea incat a cerut de nenumarate ori ca pana si cartea aparuta acum doi ani la editura Eminescu si intitulata Culegere de intelepciune sa fie renegata de editura pe motiv ca-i lipseau trei cratime. Bineinteles ca editura a anuntat ca este si va ramane o aparitie Eminescu. Eu nu platesc ca si el edituri obscure care sa ma publice. Numai in toamna anului trecut mi-au aparut 12 carti in doua editii pe Amazon.com fara sa platesc nimic. Am ajuns sa traiesc din scris ceea ce-l roade pe grafomanul invidios caragea. Minte cu nerusinare ca ma cheama Hodorogea. Incepand din anul 1987 ma cheama oficial Cerin pana si in acte. Cred ca era de bun simt sa ma semnez cu numele meu real Cerin si nu Hodorogea. La Baia Mare nu am fost din anul 1998 deci de 13 (treisprazece) ani. Asa ca tot ce afirms caragea despre mine sunt minciuni.Lipsa lui de talent nu poate fi suplinita cu josnicia, mijicia, escrocheria sau diverse practici murdare.

    RăspundețiȘtergere
  111. Nu i-as fi raspuns aici daca nu as fi fost atentionat de niste cunoscuti ce a scris acest bideu literar pe nume caragea despre mine. Nu eu am fost acel anonim care afirma ca, citez:"Sa spui ca ar fi o intelegere intre lipsitul de talent Caragea si domnul Alex Stefanescu cred ca este o intoxicare a lui Caragea rusinat pe faptul ca se dadea mare animator cultural cand el era de fapt un nimeni in lumea literelor. Lipsa totala de talent cu rare iesiri ce ar semana a literatura nu inseamna ca este si scriitor!Mai degraba cred ca este o intoxicare a domnului Caragea suparat ca a fost trecut la cei care nici macar o critica nu ar merita fiindca ce scriu nu se numeste literatura. De ca sa mai intoxicati blogurile aiurea cu tot felul de insinuari? Este clar ca nu a intrat deloc in gratiile lui Alex Stefanescu iar faptul ca a devenit membru al Uniunii este la fel cum au devenit membrii ai Uniunii tot felul de domni analfabeti sau la varsta cand inca nu au implinit majoratul. De ce? Hai sa fim seriosi ca stim cu toii. Rusine ar trebui sa le fie unor alde Corbu sau mai stiu eu ce poeti ieseni care au cazut in plasa unui Caragea lipsit total de talent dar cu tupeu si aroganta cat pentru zece insi!", inchei citatul. Dar daca m-a atacat pe mine fara sa fi avut nici o interventie ii raspund aici.

    RăspundețiȘtergere
  112. Plictisitor individ Sorin Cerin asta. Mai intai se da clona, mai apoi se da originalul dar tot ca o clona se semneaza. Asta este in realitate, un anonim care a publicat pe bani grei la Editura Eminescu o carte cu peste 100 de greseli flagrante de limba romana, un anonim care a publicat le edituri private din America (celebra self-publishing IUniverse) carti pe care si le comenteaza si isi face rating de sub alte clone create pe Amazon.

    Sorin Cerin este exemplul analfabetului cu bani multi care doreste sa isi cumpere celebritatea cu orice pret.

    Iar aici, mai intai a semnat ca anonim ca sa il provoace pe Caragea si mai apoi isi face din nou publicitate de sub aceleasi clone anonime celebre.

    RăspundețiȘtergere
  113. Dragilor domnilor,
    DATI CU FLIT MINCINOSULUI FRUSTRAT IONUT CARAGEA

    Ca Mare Poet Român în Exil recunoscut în Canada
    George Filip, observ ca sunteti si dvs tinta atacurilor josnice ale acestui humunculus ce se vrea literar numit Ionut Caragea. Aflati deci ca eu sunt cel care am facut greseala sa-l lansez ca poet crezând ca-i dau o sansa. Individul este însa doar un parvenit frustrat care dupa ce mi-a mâncat bucatele gustoase si beut vinisorul ghiurghiuliu s-a apucat sa ma-njure peste tot pe mine ...cel care i-am corectat mereu poeziile si le-am dat har liric fara de care acest veninos parvenit nesimtit n-ar fi fost publicat niciodata.Întrebati oameni de valoare precum scriitorul Alexandru Cetateanu presedintele SINGUREI SI ADEVARATEI ASOCIATII A SCRIITORILOR ROMÂNI DIN CANADA despre cine este excrocul caragea ionut si veti afla adevarul. Nu mai stati de vorba cu o nulitate de tipul lui Caragea caci îi dati apa la moara. Acest individ nu este poet sau vector literar ! Este un simplu
    AVATAR si acela avortonic în lumea literelor !
    Dixit Aedul Poet George Filip din Montreal si Pontul Euxin

    RăspundețiȘtergere
  114. Alexandrinus
    de la Cetatean (03:22:19 20 Ianuarie 2013)
    Un parvenit acest I. Caragea ! A facut numai vrajba în Canada, unde, dealtfel, nu a publicat nici o carte asa cum minte el acum ! Toate cartile lui în perioada Canadiana sunt self-publishing facute pe bani la edituri din România. Si Antologia din Québec este de fapt tot un «Comercial» auto-publicat de caragea si ortacul lui erbiceanu ca si Asociatia fantoma ASLRQ auto-înfiintata tot de cei doi pt a-si auto-aduce osanale de fiecare data când prind în mrejele lor un nou membru. Prima si singura Asociatie valabila de Scriitori Români din Canada este ASRC unde membrii locuiesc cu adevarat în Canada si nu doar pe Google si este condusa profesional cu alegerea regulata a Conducerii în mod democratic si nu prin UKAZURI tip caragea si erbiceanu care s-au auto-înscaunat Pres si Vice-Pres pe viata de parca alti membri ai Clubului lor ASLRQ n-at merita sa fie Pres si Vice-Pres sau n-ar fi capabili ! AC

    RăspundețiȘtergere