marți, 4 ianuarie 2011

Vă trebuie un feedback

G. Sunteţi replica feminină, peste aproape un secol, a lui Ilarie Voronca. Cheltuiţi imagini frumoase cu nonşalanţa cu care o nevastă de miliardar risipeşte banii la cumpărături. Merită apreciat faptul că imaginile sunt chiar frumoase, în esenţa lor, şi nu au doar un rol decorativ:
„Hai în Rai cu troleul şi-o să ne compostăm îngerii păzitori cu dinţii şi-o să fumăm timpul cu bunici în loc de filtru. Vii...?”
E foarte mult, dar e foarte puţin faţă de ceea ce aţi putea să faceţi cu talentul dv. Trebuie să jucaţi la miză mai mare.
MIHAELA DUMITRIU (MAŞA). Povestirea „Tangun, maestrul vorbelor”, concepută ca o parabolă orientală, are pitorescul ei, dar, fiind inconsistentă, nu dovedeşte nimic în legătură cu înzestrarea dv.
GIA MARIA. Poemele dv. pe teme anatomice sunt subtile, tremurătoare (din cauza unui exces de sensibilitate) şi, de multe ori, complicate inutil. Sunt şi cazuri în care descrierile laborioase alunecă în ridicol:
„Aerul se făcea tot mai uşor, taina purificării se petrecea chiar acolo, în nasul lui,/ Cu cele două eliptice porţi de intrare, asta era poarta separării./ Un nas uşor cârn, coborând dinspre frunte într-un mic tobogan,/ Adus de un gând al răzvrătirii spre vârf,/ Un nas simplu şi păros, în care de multe ori îmi pierdusem privirea”.
Aveţi ceva de spus, dar ar fi bine să-i rugaţi pe cunoscuţii dv. să vă citească poemele, ca să aflaţi cum reacţionează ei la fiecare vers (de exemplu dacă râd când n-aţi vrea să râdă) şi să vă puteţi regla scrisul. Vă trebuie – cum spuneţi dv., tinerii – un feedback.
HELLOTOALL. „Sunt un tânăr din Moldova..” Ciudate nume au tinerii din Moldova! Versurile sunt naiv-caustice, dar demonstrează că aveţi, cel puţin, temperament de artist:
„mă gândeam cumva la dragoste.../ la cea citită, văzută în film.../ şi mi-a părut aşa o pacoste/ realitatea în care iubim.// a iubi de-acum e o chemare în pat,/ doar că sună frumos, chiar te doboară,/ ca să termini ritualul, după, te duci la fumat,/ pentru a ascunde laşul în fum de ţigară.”
VALENTINA BECART. „Oare ce înseamnă pentru d-voastră genial? Nu aştept răspuns... în schimb vă recomand un nume : Emil ILIESCU. Am citit scrierile acestui distins domn ( profesor) şi am rămas profund impresionată. Trăiam cu acea îndoială... că nu voi mai citi prea curând o scriere adevărată.”
Aveţi dreptate, e un autor foarte bun (deşi de modă veche). Romanul său „Savastie” pare scris de Mihail Şolohov în colaborare cu Mateiu Caragiale:
„El [Savastie] era un pictor religios doar în clipa când urca pe scara înaltă, cu cele două picioare reglabile, de unde împărţea harul şi taina talentului său culorilor ce trebuiau să primenească chipul obosit al Împărăţiei lui Hristos. Cocoţat pe cataligele de stârc metalic ale scării sale, uita de tot ceea ce era pământesc. Ai fi zis că trăia şi dialoga cu îngerii. Pe care îi întreba în şoaptă dacă linia veşmântului sfântului pictat se armoniza cu trăirea ascetă a acestuia, dacă un contur de obraz al altui sfânt împlinea harul rugăciunii cu care putea fi invocat întru apărare de boli. Ucenicii săi, studenţi în ani mai mici, care-l ajutau uneori în sala de creaţie, nu puteau să nu remarce lumina spectrală ce o iradia, dialogul continuu, murmurat, cu nişte îngeri nevăzuţi de ei, dar poate vii în străfundurile magmei din privirea lui Savastie.
Odată ieşit însă din sanctuarul de cult, Savastie se înfrupta ca nimeni altul din împărăţia pământească. Era rob deplin al patimii ce i se putea citi în cărbunii privirii ce agonizau şi deveneau incandescenţi atunci când un chip feminin îi traversa fiinţa. Se iubise cu multe din doamnele timpului, mai ales cele ale căror bărbaţi balcâzi şi decrepiţi învăluiau cu redingotele lor strălucitoare saloanele de jocuri de noroc ale vremii. Acolo unde pachetul de cărţi devenea icoană de închinăciune, ruleta, o roată de tras pe ea suferinţa umană, şi atracţia mamonică a partidelor de pocker, adevărate epidemii pandemice ruinând minţi, familii şi vieţi, mult mai multe decât un război. Erau vremuri tulburi şi aspre ca foiţa de şmirghel pe sufletul omului. Ţarul Nicolae I şi vestita sa „Secţie a treia”, poliţia politică, încercau să ţină în frâu populaţia prin mijloace represive. Mai ales după mişcarea aşa-zişilor „decembrişti”. Şi studenţii, indiferent de natura studiilor lor, erau ţinta predilectă a spionilor şi informatorilor ţarului. Cu atât mai mult studenţii ce urmau să propovăduiască cu penelul, cu dalta sau cu pana credinţa în Judecata Viitoare. De aceea, Savastie se ferea de anturaje periculoase, de atmosfera adunărilor mai mult sau mai puţin conspirative, adevărate ghilotine ce ameninţau pe cei ce se întruneau pe ascuns seară de seară. El prefera compania femeilor părăsite în alcov de boierii burduhănoşi şi dedaţi plăcerilor lumeşti prin case de toleranţă, prin hanuri retrase privirilor sau în saloanele mai-marilor vremii.”
Mi-ar plăcea să aflu mai multe despre autor.
DOINA POSTOLACHI. Eu ţin minte că am citit romanul dv. „601” şi am şi scris despre el. Pot să vă asigur încă o dată că este o scriere impresionantă şi, pe alocuri, şocantă prin sensibilitatea rănită pe care o exprimă şi prin sarcasm. Vreau să le ofer şi vizitatorilor acestui blog posibilitatea să vă descopere, reproducând un fragment. (Cititorii trebuie să ştie că este vorba de confesiunea patetică şi precipitată a unei basarabence care, nereuşind să se simtă la ea acasă în România, se întoarce acasă.)
„Vreau să uit. Mă simt un stârv agresat de ciori nesătule. Însingurarea roade din mine, mănâncă din picioarele mele, ca o colonie de viermi.
A rămas în urmă prostia colegilor de facultate, prostia profesorilor, prostia tinerilor din cluburi [...].
A rămas în urmă prostia vânzătorilor de pâine, prostia dansatoarelor la bară, prostia taximetriştilor, prostia neo-post-moderniştilor, prostia brunetelor, prostia vameşilor, prostia bărbatului român – care vede în toate basarabencele o «rusoaică bună», căreia «ce i-ar mai da-o»; iar când ajung la pat sunt penibili; ejaculează precoce şi nici nu ştiu unde să-şi bage limba, când le tragi capul în poală; prostia geloşilor, prostia sectanţilor, prostia chelnerilor, prostia polticienilor, prostia psihologilor, prostia vecinilor, prostia poliţiştilor, prostia reporterilor, prostia absolvenţilor, prostia astrologilor, prostia bucureştenilor, prostia basarabenilor, prostia bicicliştilor, prostia soţiilor, prostia brokerilor, prostia ginecologilor, prostia liceenilor, prostia managerilor şi multă altă prostie. Chiar si prostia ta.”
P.S. Să ştiţi că există şi bărbaţi români care v-ar plăcea...
IOAN STOENICĂ, A. B. ALEXANDRU, MARIANA BENDOU, ALEXANDRA ONOFREI, YIGRU ZELTIL (FLORIN IONESCU), BEATRIX EDITH SONTAG. Până la literatură, mai aveţi de făcut doar un pas.

93 de comentarii:

  1. Domnule Alex Stefanescu va rog, daca nu uitati, cand ajungeti la MOARTEA UNUI SEF DE GARA, sa nu-mi divulgati numele ca imi e teama ca veti rade de mine si dupa Dvs. si consatenii mei.

    RăspundețiȘtergere
  2. ca sa parafrazez titlul Dvs, si eu am nevoie de un feedback, d-le Stefanescu. V-am trimis in august 2010 cateva texte si chiar as dori sa stiu daca le-ati primit si cam cand preconizati ca veti reusi sa-mi dati mult-doritul feed-back. mai ales ca altora observ ca le raspundeti de cate 2 ori.
    Multumesc!
    Marina Popescu

    RăspundețiȘtergere
  3. buna dimineata si la multi!
    si eu v-am trimis tot prin august, in plus v-am mai trimis 2 mailuri in care va rugam doar sa imi confirmati ca ati primit textul, ca, in caz contrar, sa nu astept in zadar!
    stiu ca e o avalansa de texte si ca e destul de greu sa raspundeti fiecaruia in parte. cu toate astea, macar o confirmare de primire nu cred ca va va rapi foarte mult din timp.

    va multumesc!
    andrei trocea sau laiolul

    RăspundețiȘtergere
  4. vroiam sa zic "la multi ani", dar am o tastatura cam naravasa!
    andrei trocea

    RăspundețiȘtergere
  5. @andrei trocea: nu exista "vroiam" corect este "voiam". Asta ca suntem la literatura:)

    RăspundețiȘtergere
  6. ai dreptate, anonim: "voiam"
    multam pt atentionare!
    at

    RăspundețiȘtergere
  7. nicio problema, oricum ti-am citit laoilii si mi-au placut:)

    RăspundețiȘtergere
  8. multumesc! :-)
    daca o sa ai ocazia sa treci si pe la zvrnci, probabil o sa-ti placa si mai mult!
    at

    RăspundețiȘtergere
  9. ii stiu si pe ei. oricum, sper ca Alex Stefanescu sa ii citeasca si sa ii aprecieze. Iti fac reclama!
    :)

    RăspundețiȘtergere
  10. mai bine zis publicitate! ca bani de advertising nu prea am sa-ti dau! :-)

    RăspundețiȘtergere
  11. Din comentariile anterioare inteleg ca nu ati terminat inca nici luna august!Pot sa sper ca pana la sfarsitul anului 2011 o sa ajungeti si la textele trimise in luna septembrie?

    RăspundețiȘtergere
  12. PENTRU ANONIM (cel din 5 ianuarie 2011, ora 16:10). Aveţi umor, m-aţi făcut să izbucnesc în râs. Şi culmea este că mai şi aveţi dreptate. Da, n-am terminat cu textele din august anul trecut. Dar trebuie să ţineţi seama de faptul că atunci, la deschiderea blogului, am primit în numai câteva zile aproximativ 400 de texte. După aceea s-au mai rărit. În două-trei luni am să ajung la zi. Important ar fi ca toţi corespondenţii să-mi trimită scurte extrase din scrierile lor, nu cantităţi imense de text (uneori 500-600 de pagini). Vă rog să vă folosiţi umorul şi să-i convingeţi dv.
    PENTRU FELIX (sper că nu e Dan Voiculescu). Am să ţin seama de dorinţa dv.
    MARYNNA, ANDREI TROCEA. Am să vă răspund în curând.

    RăspundețiȘtergere
  13. Critica la critica.

    Apreciati mai mult umorul decat seriozitatea - tipic in balcani.
    "Tichia cu margaritar" este dovada umorului romanesc instaurat si in critica literara. Cei doi tineri care se maimutaresc (probabil sa manance si ei o paine) decredibilizeaza sau duc inspre ridicol emisiunea.
    Nu sustin o critica incrancenata. Dar critica impletita cu maimutareala = neseriozitate sau chiar o indecenta inconstienta. O glumita buna in cazul "zarzavaturilor literare" as aprecia. Dar... cand umorul da afara... parca nu ma mai tenteaza. Indiferent de valoarea literara a unui text, autorul trebuie tratat cu respect. Respectul dumneavoastra fata de aceia pe care ii criticati/indrumati trebuie sa aiba ceva solemn - nicidecum nu trebuie sa fie incarcat de maimutareli. Pt ca... altfel o sa traim intr-o continua mistocareala/maimutareala literara.

    RăspundețiȘtergere
  14. PENTRU ADRIAN GHERMAN. Alţi telespectatori sunt de părere, dimpotrivă, că iau prea în serios cărţile (proaste) comentate la "Tichia de mărgăritar". Iar alţii declară că le place foarte emisiunea aşa cum e şi că ar vrea să o vadă zlnic. Nu pot să ţin seama de toate opiniile, atunci când diferă atât de mult între ele. Singura soluţie pentru dv., ca să vă liniştiţi, ar fi să nu vă uitaţi la emisiune. Sau să faceţi dv. una exact aşa cum vă place.
    SCURTA EXPLICAŢIE PENTRU CITITORII CARE NU ŞTIU DESPRE CE E VORBA. Emisiunea TV "Tichia de mărgăritar" realizată de mine se difuzează pe TVR Cultural, în fiecare luni, la ora 19:30. În cadrul ei prezint şi comentez câte cinci cărţi proaste (patru - din zilele noastre şi una - din trecut). Citatele, de un irezistibil umor involuntar, nu le citesc eu, ci doi actori tineri, foarte talentaţi, Lari Georgescu şi Irina Ivan,care vor fi cândva - n-am nicio îndoială - vedete în teatrul românesc.

    RăspundețiȘtergere
  15. ERATĂ. Rândul 3 de sus. "le place foarte mult" în loc de "le place foarte".

    RăspundețiȘtergere
  16. Domnule Stefanescu, as fi curios sa stiu ce credeti despre noua generatie de autori (probabil ca marea majoritate a textelor pe care le primiti vin din partea autorilor de pe internet). Nu ar fi interesant de stiut daca fenomenul publicarii pe internet duce la o omogenizare/uniformizare a stilului sau invers?
    cu multumiri,
    Sorin T.

    RăspundețiȘtergere
  17. Buna seara!

    Stie cineva-care se pricepe- cum pot sa vad TVR-Cultural pe internet(nu am cablu).Nu pot sa vad nici cu chestia aia-"Sop Cast",desi am VLC Player si sunt pe Explorer 7.Exista o alta solutie?Vreun link, ceva?(Nu vad decat TVR International.
    Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  18. http://www.tvr.ro/inregistrari.php?file=DATA-2010-12-24-8-21.flv&id=Tichia de margaritar

    Sunt emisiuni inregistrate. De exemplu aceasta.

    RăspundețiȘtergere
  19. http://cooltvonline.blogspot.com/2010/10/tvr-cultural-live.html

    Poate va ajuta cu ceva.

    RăspundețiȘtergere
  20. @Alex Stefanescu
    Vreti sa scapati de critica invocand gusturile publicului? Pai... dumneavoastra sunteti un formator. Oleaca de seriozitate nemteasca - prin sugestivitate si forta exemplului - poate sa fie benefica - publicului larg. Se pot muta ideile/specificul balcanic/e... pe o alta creanga. Chiar daca nu ne schimbam.. macar sa constientizam de ce ne aflam unde ne aflam. Si... de ce se afla unde se afla.
    Literatura si nu numai (pe la noi) abunda de "hahaha" si "hihihi".

    RăspundețiȘtergere
  21. Acu' poate o sa vad si eu TRV-CULTURAL.Sa incerc cu aceste link-uri.Va multumesc mult, va iubesc , va pup si va doresc numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  22. Multumiti-i lui Google!

    RăspundețiȘtergere
  23. Domnu' Google Gh., multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  24. Tot eu.Dvs. aveti instalat plug-in-ul ala "TV -U-VIEW-49a?!Vedeti TVR CULTURAL live?!Sau numai inregistrarile?

    RăspundețiȘtergere
  25. D-le Alex Ştefănescu, am rămas plăcut surprins de aprecierile D-voastră!
    Am vrut prin luna septembrie, când mi-a apărut la editura Limes, din Cluj, volumul de proză intitulat " Între două lumi", să vă rog să aruncaţi o privire critică asupra lui. Dar, cunoscându-vă acribia, precum şi criteriile axiologice, după care apreciaţi un text, mi-a fost teamă să nu primesc un răspuns descurajator. La 60 de ani, nu poţi digera prea uşor eşecurile! Când eşti tânăr, porţi cu tine pretutindeni speranţa că vei arde etapele şi vei reuşi în demersul tău. Şi, cum azi pe arealul literar vârsta înaintată este considerată de editori sau de organizatorii de concursuri de debut un împovărător balast, fără viitor, mi-a fost frică să fac un pas din front. Cuvintele D-voastră mi-au dat curajul de a vă scrie aceste rânduri, pregătit fiind să cunoaşteţi mai multe despre mine, dacă veţi mai dori, acum când mi-am dezvăluit vârsta.
    Cu prietenie, Emil Iliescu

    RăspundețiȘtergere
  26. @Adrian Gherman & Alex Ștefănescu
    Ceva e valabil în ceea ce spune dl. Gherman. Eu însumi sînt excedat de volume proaste, mai ales de poezie, care mi se oferă cu sila. Umorul involuntar al unora e irezistibil și ar fi pus în valoarea și de o lectură „albă”.

    Așa, cu cei doi actori, nu mai putem fi siguri de nimic pentru că, dacă ar citi „Odă în metru antic”,"La noi...", "...Din ceas dedus" sau "Testamentul” lui Arghezi, aceste poeme ar părea ridicole cu siguranță. Îmi amintesc cîți autori (unii slabi, dar alții nu atît de răi) au căzut la validarea Uniunii pentru că, în consiliu, Ștefan Agopian a citit cu vocea lui inconfundabilă și un ton bășcălios cîteva versuri din cărțile lor. Ar fi interesant ca odată dl. Alex să facă proba și să realizeze o înregistrare cu actorii d-sale cu versuri de, să zicem, Daniel Turcea, Cezar Baltag, M. Ivănescu sau Virgil Mazilescu (fără să le spună de cine e vorba deși poate și dacă le-ar spune numele acestea ar fi tot una pentru ei). Să vedem ce-ar ieși. Probabil că telespectatorii ar rîde cu lacrimi. Nu credeți?

    Respect emisiunea dlui A.Ș., dar lectura în bășclie relativizează lucrurile după modelul expus mai sus.

    RăspundețiȘtergere
  27. pentru emil iliescu: am vazut ce a spus alex stefanescu si ma bucur pentru tine, emil! nu cred ca trebuie sa-ti mai amintesc, pt ca stii si tu foarte bine: varsta nu are nicio relevanta, tineretea vine din altceva. n-am stiut ca ai scos un volum in septembrie; unde il pot gasi?
    at

    RăspundețiȘtergere
  28. Nu credeti ca la un ton bascalios si cu un text genial actorul se va ridiculiza si nu textul? Eu asa cred. Involuntar atunci se vor inversa rolurile, domnule Garbea.

    RăspundețiȘtergere
  29. :) Intr-un eseu redus (cateva fraze) am fost ridiculizat de catre niste oameni de litere pe site-ul agonia.
    Superficialitatea analizei lor a cauzat bombaneli in lant - in subsol. N-am putut decat sa ma amuz de acestia. Astfel, aceia care ridiculizau au devenit ridicoli. Evident ca eram numai doi contra unei multimi - dar... democraticul n-are ce sa caute in profesionalism. Un semn de normalitate a venit de la un poet din Constanta (nu ii mai retin numele - si... chiar regret) care a sesizat mesajul transmis (probabil, destul de ermetic).
    Intelectul unor invatatoare (predominant in lumea literara) ajung sa ridiculizeze orice nu pricep. Asta... a devenit o rutina pentru mine - la inceput a fost frustrare.
    Un exemplu in care cei doi actori care parodiaza la emisiunea "Tichia de margaritar" este acela in care domnita citeste randurile lui Constantin Mitra. N-am citit eseurile lui Constantin Mitra. Dar citatele ridiculizate de cei doi actori mi-a adus o senzatie de jena. Mie. Ridicolul lor m-a invaluit intr-o senzatie de jena. Lipsa lor de familiarizare cu acel limbaj... este evidenta. Greseala este a criticului in acest caz. Pt ca.. de la ei nu astepti o prea mare profunzime sau o receptivitate fina.

    RăspundețiȘtergere
  30. T.Constantin Georgescu. Despre el este vorba. Omul acesta este un izvor de metafore.
    Normal ca... generatia poetica a "abordarilor subtiri" se uita la dumnealui ca la un lepros.
    :)

    RăspundețiȘtergere
  31. "Până la literatură, mai aveţi de făcut doar un pas. "

    Buna! in cazul meu imi puteti spune cat de mare sau mic este pasul?

    Multumesc ! :)

    RăspundețiȘtergere
  32. Oare de ce se inghesuie lumea cand se stie ca Alex Stefanescu nu citeste, ci rasfoieste?

    RăspundețiȘtergere
  33. Sorin Vanatoru9/1/11 10:05 a.m.

    Cand esti indelung antrenat intr-ale literaturii, iti dai seama citind numai cateva pagini, daca autorul are sau nu valoare.Atunci cand vrei sa vezi daca un vin e bun, iei o gura, nu bei toata damigeana.Altfel, nu mai vezi textul!...

    RăspundețiȘtergere
  34. vanatorule, te-ai imbatat cu aburi!si sustii ineptii. nimeni nu e chiar atat de bun

    RăspundețiȘtergere
  35. Experienta iti confera dexteritate/rapiditate in analiza unui text. Dar... "In zadar in colbul (scoalei)".
    Profunzimea oricui poate sa se altereze (motive exista) ori sa nu existe. Si... astfel, superficialitatea analizei poate sa ajunga triumfatoare!
    Nimeni nu-i perfect. Perfectibili suntem toti.

    RăspundețiȘtergere
  36. "Indiferent de valoarea literara a unui text, autorul trebuie tratat cu respect."

    "Tichia de margaritar" nu trateaza in niciun fel autorii. Emisiunea respectiva ridiculizeaza texte care fie trateaza limba romana cu dispret, fie ii insulta pe vorbitorii acesteia.
    Emisiunea de care vorbesc este o oglinda in care autorii isi pot vedea creatiile in splendida nudidate a receptarii lor.
    Ca cititor de literatura, m-am simtit adesea ofensata de productiile cu pretentii si de incercarile incapatanate de promovare prin tot soiul de demersuri, care mai de care mai agresive.
    Din aceeasi postura, trebuie sa subliniez ca "Tichia de margaritar" imi face, o data pe saptamana, dreptate.
    Ma simt razbunata.
    Drept pentru care, multumesc!

    Clarisa Ilie

    RăspundețiȘtergere
  37. Ma bucur ca v-am binedispus. Dar continuand deductia, realitatea care se intrevede este departe de ceea ce speram. Daca dumneavoastra cititi 500-600 de pagini x 400 de texte primite aproape zilnic, inseamna ca nu ati raspuns inca nici celor care v-au trimis texte in primele zile! Avand in vedere ca tot romanul e poet, adica am de infruntat numai vreo 20 de milioane de scriitori, ma indoiesc ca as putea potoli avalansa de texte, nici chiar de as fi reincarnarea lui Jaroslav Hasek in persoana.
    Singurul care poate face acest lucru, sunteti dumneavoastra, refuzand sa raspundeti la tot ceea ce depaseste un anumit numar de pagini, considerat de bun simt. Stiu ca v-ati adresat corespondentilor, in repetate randuri, rugandu-i acest lucru, dar daca nu merge cu frumosul….
    Pentru noi, ceilalti care am trimis doar cateva pagini, e chiar frustrant sa asteptam atat.

    Numai bine va doresc,
    ANONIM (cel din 5 ianuarie 2011, ora 16:10), cel sau mai exact cea care v-a facut sa izbucniţi în râs.

    RăspundețiȘtergere
  38. Sorin Vanatoru9/1/11 8:28 p.m.

    1.Dupa parerea mea, exista un anumit tip de coruptie in domeniul cultural din Romania, realitate pe care a sesizat-o ,din cate am inteles, si dl. Alex Stefanescu.
    2.Pentru a scrie bine ceva trebuie sa ai o reprezentare extrem de vie a ceea ce simti.Eu as zice ca e fatal daca pleci de la literatura pentru a produce literatura.Daca obiectul-"ceea simti ca vrei sa exprimi" este clar in minte, forma literara vine cu usurinta.Obiectul trebuie lasat liber, neincarcat cu intuitii parazite care vin de-a valma.Tu te supui obiectului, nu invers. Am citit , mai demult, o carte foarte utila celor ce scriu-ceva de genul a ceea ce spune dl.Alex Stefanescu in acea emisiune-cartea se numeste "Poezie si moda poetica" de Stefan Augustin Doinas.N-ar strica sa va uitati(nitel mai mult!) prin ea.

    RăspundețiȘtergere
  39. Clarisa
    incapacitatile sau... limitarile intelectuale (la fel ca lipsa de inclinatie a unei femei spre bucataria thailandeza) nu trebuiesc luate in deradere. Trebuie corectate acolo unde este posibil. Din cauze de genu exista formatori si critici. Rolul acestora (cand ajung la maturitate intelectuala) este sa corecteze deficientele/lipsurile scriitorilor. "Sa arunge lumina asupra lucrurilor" vorba lui Lucian Blaga.
    Spiritul bascalios-punitiv (de provenienta stangista) predominant in societatea romaneasca este contraproductiv.
    Critica inzorzonata cu bascalie = vanitate.

    RăspundețiȘtergere
  40. Sorin
    Coruptie?
    Mai mare coruptie decat in cazul lui Herta Muller... n-ai sa vezi. Inainte de Nobel era pe rafturi - la reduceri. Cand omori nonconformismul de consistenta poti sa-ti iei adio de la culturalizare. Cand spun de nonconformism nu fac referire la poezia lui Mihail Galatanu (care se aseamana cu un morman de bombaneli bombastico-ermetizate aruncate cu lopata in pagina).

    RăspundețiȘtergere
  41. "Avand in vedere ca tot romanul e poet"
    Ce ma amuza pe mine aceasta afirmatie de provenienta snobistica. Intr-un intelect ordonat, poezia nu are un cadru prielnic sa se dezvolte. Pt ca poezia inseamna si fantastic. Pai... o minte ordonata nu poate sa produca poezie pt ca este sugrumata de catre acea ordine din cap. Poate sa produca filosofie sau poezie slaba. Noi nu suntem un popor ordonat. Din cauza aceasta motivele sau cadrul in care se desfasoara poezia - abunda la noi.
    O sa ne intrebam: de ce nu avem poezie daca motivele abunda? Comunismul ne-a amputat poezia. Din cauza aceasta avem o poezie slaba din 60 incoace. Din cauza comunismului asistam acuma la o rabufnire a vulgaritatilor in poezie. Este si din cauza ca "la interactiunea unei societati cu civilizatia, mai intai de toate, societatea inferioara preia de la civilizatie toate slabiciunile si excesele" Nietzsche.

    RăspundețiȘtergere
  42. Sorin Vanatoru9/1/11 9:49 p.m.

    Domnule Adrian,poezie slaba din '60 incoace?Dar Blaga, dar Nichita Stanescu, dar Gellu Naum si altii?Nu din cauza comunismului avem vulgaritati in poezie, as zice, ci din cauza prostului gust al autorului.Gustul personal vorbeste despre tine. Baudelaire sau Arghezi au transfigurat uratul, abjectul, in sublim.Borges spunea ca marile opere literare apar sub dictaturi.Nu "poporul " roman scrie poezie, ci individul cutare."Also sprach Zarathustra" se pare ca este oracolul nostru de zi cu zi.

    RăspundețiȘtergere
  43. PENTRU TOŢI CORESPONDENŢII.Următoarele răspunsuri am să le postez joi, 13 ianuarie 2011.
    PENTRU ANDREI TROCEA. Printre ele va fi şi răspunsul dat dv.
    PENTRU FELIX ŞI MARYNNA. Nu găsesc textele dv. Pe ce adresă mi le-aţi trimis? Vă rog să mi le retrimiteţi pe adresa alex2108145@gmail.com
    PENTRU CEI ANGAJAŢI ÎN CONTROVERSE PE BLOG-UL ACESTA.Vă felicit pentru competenţa şi pasiunea cu care discutaţi despre literatură (chiar dacă uneori nu sunt de acord cu dv.). Sunt tot mai rare cazurile de schimburi de replici golăneşti (deşi n-ar fi exclus ca tocmai această remarcă a mea să le declanşeze din nou!).

    RăspundețiȘtergere
  44. Sorin Vanatoru,
    Blaga n-a prea scris in comunism. Eu vorbesc de activitatea fertila care s-a diminuat dupa anii 60 aproximativ. Nichita este un incident placut. Ma tot minunez cum le-a scapat comunistilor.

    "Borges spunea ca marile opere literare apar sub dictaturi."
    Nu ma costa nimic sa nu-l aprob. Sub dictatura scriitorul poate sa fie "insamantat". Dar lucrarile sale poat foarte bine sa sfarseasca in anonimat. Cenzura isi face treaba bine... pana aproape de lichidarea fizica a scriitorului. In fine..

    "Nu "poporul " roman scrie poezie, ci individul cutare"

    Traim sub diferite influente/raportari si asta ne face asemanatori - intr-o masura destul de mare.

    RăspundețiȘtergere
  45. Sorin Vanatoru9/1/11 10:13 p.m.

    Va multumim pentru cuvintele frumoase, domnule Alex Stefanescu.Am gasit literatura, de aceea o cautam.

    RăspundețiȘtergere
  46. Sorin Vanatoru9/1/11 10:32 p.m.

    "Traim sub diferite influente/raportari si asta ne face asemanatori - intr-o masura destul de mare".Da, aveti dreptate.Statistic vorbind asa este.Pana la urma, datoria noastra de oameni ai scrisului este sa ne perfectionam continuu.Sa incepem cu sentimentul singuratatii cosmice.Numai asa putem fi cu adevarat puternici si imuni la mediocritatea diurna.

    RăspundețiȘtergere
  47. :) "singuratate cosmica"
    n-am prea inteles!

    RăspundețiȘtergere
  48. pt ca apartii mediocritatii diurne :))))

    RăspundețiȘtergere
  49. Sorin Vanatoru9/1/11 11:14 p.m.

    Adica fiecare sa se considere singur pe lume si sa-si proiecteze singuratatea pe spatiile astrale.Asa iti poti asculta adevarul fiintei, ceea ce nu se intampla intr-o existenta banala, napadita de semnificatii cotidiene.

    RăspundețiȘtergere
  50. Domnule Alex Stefanescu,

    va sugerez sa raspundeti mai intai celor care scriu rezonabil, ca numar de pagini. Ceilalti, sa mai astepte...

    RăspundețiȘtergere
  51. In masura in care gandim abisal - si tratam probleme existentiale/supra-universale, este normal sa abstractizam si sa ne sustragem maruntisurilor cotidiene.
    Dar sa nu uitam: pe influente si raportari ne cladim viata. Cu ajutorul lor crestem/ne modelam. Cu banalitatea ne incepem existenta. Ca... am reusit sa atingem un alt nivel existential... nu-i ceva iesit din comun. Au reusit si altii.
    :) Nu suna bine "existenta banala". Banalitatea materiei ne ajuta sa traim. Uite! Si banalitatea are un rol important.
    Banalitatea plasticului din care este facut monitorul meu ne ajuta sa comunicam. O banalitate cu sens practic.

    RăspundețiȘtergere
  52. "intelect banal" pot accepta. "Existenta banala" te duce cu gandul catre lagarele naziste. Stiu ca nu ai gandit in acest fel... dar analogia asta ma toaca marunt.

    RăspundețiȘtergere
  53. @Alex Stefanescu
    Nicolae Manolescu vorbeste despre branza, mere, oua, Dan Diaconescu, fotbal in ziarul adevarul. Pai... trebuie sa se ocupe cineva si de chestiunile acestea plictisitoare.

    RăspundețiȘtergere
  54. Sorin Vanatoru10/1/11 1:06 a.m.

    Aveti dreptate...ce sa facem...Va doresc succes in tot ce intreprindeti!
    Perioada asta am citit mult si recitit despre detinutii politici de la Sighet, despre Penitenciarul Pitesti-anii 49-52, marturii despre Ciolpan, Turcanu,Pantiusa,Nicholschi,Borcea si alti tortionari, despre calvarul lui Ion Mihalache de la Penitenciarul Ramnicu-Sarat.A murit in 1963, pe 6 februarie.

    RăspundețiȘtergere
  55. Marina Popescu aka Marynna10/1/11 9:39 a.m.

    @dl Stefanescu - v-am retransmis mailul din 17 august cu o mica adaugire :) (doar o pagina in plus, in total 6 pagini - asta ca sa nu creada ceilalti cititori ca fac parte dintre cei care au trimis mii de pagini!)

    RăspundețiȘtergere
  56. Domnule Alex, ma aflu in impas (banuiesc ca vor mai fi fiind si alti trimitatori de texte in acelasi impas). In postarea dvs. initiala, nu era precizat faptul ca trebuie sa trimitem doar cateva pagini - pentru ca, probabil, nimeni (inclusiv dvs.) nu putea banui, in acel moment, ca vor fi atat de multi trimitatori de atat de delirant de multe pagini; asadar, crezand eu ca (dupa vechea vorba romanesca) "l-am prins pe Dumnezeu de un picior" (mai exact: ca l-am prins pe Dumnezeu de piciorul curcubeului), m-am aruncat si am trimis, in frenezie, pe 24 august cateva zeci de pagini in format pdf (vreo cincizeci), apoi am retrimis acelasi email, pe 1 septembrie, cu textele in format Word, intrucat spuneati, intr-o postare, ca nu puteti citi pdf. Impasul meu este: sa-mi astept in continuare randul?, sau sa retrimit acum doar cateva pagini (desi, daca retrimit acum, inseamna ca voi fi ultima pe lista...) ? Ce ma sfatuiti?

    Cu multumiri,
    Lia Vernescu

    RăspundețiȘtergere
  57. Domnule Alex Stefanescu,
    1.va rugam sa-i nominalizati, pe forum, pe cei care,selectati de dv., vor intra in colectia "Noul Val".Sau e secret?
    2.Ce se mai aude cu editura "pe hartie",de care vorbeati, in care va aparea colectia?
    3. Cand veti termina cu raspunsurile la ''Posta redactiei", ca sa va ocupati de cei pe care i-ati remarcat?
    Va multumim.

    RăspundețiȘtergere
  58. Sorin
    Multumesc! La fel iti doresc!

    Observ ca lumea nutreste dupa confirmari. Graba strica treaba. Valoarea se ridica prin ea - certificarea nu te face mai bun decat esti. Poate sa-ti gadile orgoliul.. sa-l umfle ca un balon - pe care timpul poate sa-l sparga destul de repede.

    RăspundețiȘtergere
  59. sorin vanatoru10/1/11 11:54 p.m.

    Salutare!
    Da,asa este, totusi e bun un impuls, un "ghes" pentru a scrie mai departe.Dar balonul trebuie intretinut sa nu se sparga.
    Am avut prbleme cu calculatorul.Nu mai incarca(aparea)Windows xp, si a trebuit sa-l reinstalez.

    RăspundețiȘtergere
  60. Sorin
    Un scriitor trebuie sa fie constient de valoarea scrierilor sale.... altfel ii doar un scriitor care nu poate abstractiza. Un individ derutat si lipsit de experienta. Fiecare scriitor trebuie sa fie in masura sa raspunda la intrebarea "merita sa scriu?". Confirmarea din partea unui critic este un reazem sau o rampa de lansare la care apeleaza un scriitor slab. Un critic este benefic in masura in care iti arata lacunele. Dar... marea majoritate a scriitorilor cauta sa-si consolideze pozitia prin critica literara. Prea putini sunt interesati de perfectionare. Aceasta chestiune cade pe locul doi - cand... ea, de fapt, trebuie sa fie preocuparea primordiala.

    RăspundețiȘtergere
  61. sorin vanatoru11/1/11 1:17 a.m.

    Daca am inteles bine, ai citit F.Nietzsche.Bravos!Si eu l-am citit, in paralel cu A.Camus si Malraux.

    RăspundețiȘtergere
  62. Lia Vernescu
    trimitatori? :)))
    Cred ca trebuie sa va maturizati bagajul formularilor. Abia apoi sa asteptati un raspuns din partea unui critic.
    a! putin sange rece nu strica.

    RăspundețiȘtergere
  63. Sorin
    Nietzsche a fost un adolescent exploziv cu un ego mare cat Casa Poporului. Cam iresponsabil de felul sau. Avea si accese de normalitate/pozitivism si frumos.
    "O proza buna se scrie de fata cu poezia"
    Cioran sustinea contrariul. Cu toate ca Cioran imi pare matur... tind sa nu-i dau dreptate.
    In general.. n-am citit foarte mult! Experienta de viata si dialogul pe forumuri m-a format.
    Is ca poetul acela tanar care spunea ca a crescut pe google :) nu-i mai retin numele. Dar s-a discutat despre el si pe acest blog.
    sta-i sa-l intreb pe bunicul google.

    RăspundețiȘtergere
  64. Ionut Caragea.
    :) se zbate sa se afirme. Se cam bate cu caramida in piept. Asta se cheama "autopromovare" (cu tupeu)
    Ciudat este faptul ca multi is apreciati doar cand se autopromoveaza (Uaaau ce tupeu are asta. Trebuie sa-l bagam in seama). Daca societatea functioneaza asa... inseamna ca ceva nu functioneaza bine. Spiritul de observatie si de selectie a valorilor este defectuos.

    RăspundețiȘtergere
  65. "În urma solicitărilor primite de la fani şi cititori, autorul a decis să ofere, pentru o perioadă nedeterminată, lectura gratuită a volumelor Uezen şi Conştiinţa lui Uezen. "

    asta scrie pe blog la Ionut Caragea. Trebuia neaparat sa aiba fani. Pricepeti? Omul e vedeta. Vedeta are nevoie de fani. Deci: poezia nu o mai scrie poetul. Poezia trece in sfera show-ului.

    RăspundețiȘtergere
  66. Adrian Gherman, te deranjeaza daca am fani? Te deranjeaza daca sunt apreciat de oameni? Te deranjeaza daca ofer gratuit opera mea unei anumite categorii de cititori romani? Se pare ca nu stii cum stau lucrurile in lumea literara. Pai, sa iti explic.

    Literatura romaneasca este monopolizata de niste specimene din centru. Daca nu faci parte din tabara lor, ori esti injurat, ori esti declarat psihopat si bolnav, ori esti cenzurat si nu apari in nicio revista sau publicatie de-a lor.

    Si ce-ti ramane in aceasta situatie? Este gresit sa folosesti Internetul ca mijloc de propagare a mesajului tau? Este gresit sa ai un site personal si sa ai mii de cititori? Esti gresit sa ai pagina de autor pe facebook si sa ai sute de fani? Este gresit sa ai cont pe youtube si sa ai mii de vizualizari? Este gresit sa iti promovezi propria opera cu fortele proprii? Esti gresit sa apari in sute de publicatii libere care nu se supun monopolului si cenzurii?

    Habar nu ai cum se zbat autorii. Si tu zici ca noi facem show. Show fac relicvele astea ale literaturii care fac haz de necaz cand vine vorba de cultura romaneasca. Care fac bascalie de cartile care vor ei, in timp ce lauda prin presa pornografi literari si denigratori de tara. Ca bine zicea Dorian Duma. Stefanescu nu citeste, el rasfoieste. Isi bate joc de carti, de autori printr-o superficialitate ce tinde spre nesimtire.

    Deci, este gresit sa arati ca niste indivizi isi bat joc de cultura si fac bascalie de autori si creatiile lor? Pai daca nu o spunem noi, cei plecati afara, crezi ca o vor spune altii de acolo?

    Asadar, Adrian, prefer sa fiu liber decat sa fiu sclav al unui sistem intretinut de relicve si nulitati literare.

    Da, ai dreptate, "Spiritul de observatie si de selectie a valorilor este defectuos." Trebuie sa te declare Stefanescu valoare, altfel poti sa te lasi de scris si sa te apuci de vandut castraveti...

    HAHAHA!

    RăspundețiȘtergere
  67. Alex Stefanescu, iti repet. Blogul tau este o gluma proasta. Scrie carti de critica literara, nu comentarii de doua randuri. Pana si autorii amatori de pe Agonia.ro comenteaza mai bine decat tine. Si iti mai zic un lucru, daca ai fi avut un dram de talent, ai fi scris si tu o carte serioasa de poezie sau proza. Uite la ce stadiu ai ajuns. Scrii trei purici si dai in mintea clonelor. Ce sa-i faci, unii se nasc cu intarziere pe Google.

    RăspundețiȘtergere
  68. @Ionut Caragea,

    Distinse domn,
    Va comportati precum o (pseudo)vedeta autohtona, care, dorind sa ajunga pe prima pagina a tabloidelor ori subiect de stiri in prime-time, provoaca scandaluri, se agita in mod gratuit, se victimizeaza etc.

    E dreptul dvs. sa nu agreati opiniile lui Alex Stefanescu. DAR felul in care va expuneti dezacordul e complet lipsit de eleganta. Unele bucati din comentariile dvs. nu "tind spre nesimtire" (va parafrazez), chiar SUNT de o nesimtire crasa! Aproape ca "tind" spre un prost-gust desavarsit!

    Va doresc un 2011 mai putin incrancenat, cu multe pagini scrise bine!

    @Sorin Vanatoru & Gherman Adrian
    Felicitari pentru dialogul dvs. incitant si constructiv!

    RăspundețiȘtergere
  69. De-asta s-a dus naibii literatura romana, pentru ca scriitorii, de la incepatori si pana la deja "celebri", in frunte cu criticii literari nu fac decat sa se ciondaneasca, sa-si arate unii altora muschii umflati artificial. mai si scrieti, frate! si pe langa asta, mai si cititi! are dreptate A. Gherman - "Prea putini sunt interesati de perfectionare. Aceasta chestiune cade pe locul doi - cand... ea, de fapt, trebuie sa fie preocuparea primordiala. " din cate se observa, la cei mai multi autoperfectionarea cade pe ultimul loc, nu vad dincolo de propriile hartii si mazgaleli. care cum e un pic apreciat se crede genial, se culca pe o ureche apoi nu mai aude nimeni nimic de el ani de zile. cam ca o prezentatoare de stiri sportive cazuta in dizgratie dupa ce a venit una mai tanara, mai blonda si mai pieptoasa.
    nu vad de ce se face atata caz cu Ionut Caragea. e un tip care scrie nici mai bine nici mai rau decat altii, un scriitor mediu din punctul meu de vedere (am citit o parte din poeziile de pe siteul sau), daca are sau nu fani asta e problema lui. adevarata valoare a sa si a altor douamiisti sau douamizecisti numai timpul o va decide si va fi cunoscuta abia dupa zeci de ani, cand unii din noi nici nu o sa mai fie.

    RăspundețiȘtergere
  70. Domnule Gherman Adrian,

    Va citez: "In general.. n-am citit foarte mult! Experienta de viata si dialogul pe forumuri m-a format." Poate de aceea nu scrieti nici macar corect gramatical (trebuie sa fi auzit pe forumurile alea, macar o data, de acordul subiectului cu predicatul).

    Totusi, va recomand "DEX"-ul (nu necesita lectura cap-coada, se foloseste punctual, atunci cand intalniti cuvinte pe care nu le intelegeti) si "Codul Bunelor Maniere".

    La revedere!

    Lia Vernescu

    RăspundețiȘtergere
  71. sorin vanatoru11/1/11 1:01 p.m.

    Multumesc LORELEI pentru aprecieri.

    Totusi, sunt persoane care, desi critica criticii profesionisti,le trimit materiale, si asteapta opinia lor-unii spun "verdictul".Una este sa te laude nevasta, parintii si prietenii la o bere,sau altii, daca te simt ca ai bani si pot profita de tine, si alta este sa sa fii evaluat de un om foarte citit in domeniu si experimentat de zeci de ani, intr-ale scrisului, cum ar fi Alex Stefanescu.Un critic evalueaza un text intr-un anumit moment.Daca autorul face progrese, dupa , sa zicem, un "verdict" negativ, autorul va fi reevaluat.Daca ''dupa aia" devine, cumva, bun in ceea ce scrie, criticul profesionist va spune "OK!
    Personal, am citit multe carti de teorie literara, de semiotica, de naratologie, vreau sa spun ca teoria nu te invata sa simti, ci sa-ti organizezi spunerea, scrisul pe hartie.
    Poti sa-ti dai seama singur daca ai scris bine sau nu.E ceea ce fac eu.Anume, eu nu imi propun sa scriu "literatura", ci sa sa incit literatura.
    Cand am o apasare interioara, o chestie pe care vreau s-o exprim, ma las in voia simtirii, fara sa-i adaug zorzoane pe imagine-fiindca oboseste perceptia mesajului,oboseste cititorul, ascultatorul, atentie!Criticii profesionisti spun creatorilor:fiti voi insiva_si nu uitati asta!Pentru ca foarte multi autori de literatura se copiaza unii pe altii in exprimarea literara, fara sa-si dea seama ca, de fapt, se tradeaza pe ei insisi.Daca o scriere de-a ta te elibereaza emotional, inseamna ca ai scris bine.Pe vremea cand scriam metaforic, ma fericea mult, cadeam in extaz, amintindu-mi propriul vers;"carpe de scafandru rarefiat in betia atmosferica", umblam de nebun pe strazi cu versul asta in cap!Dupa o vreme am incetat, intr-o anumita masura, sa mai scriu metaforic.
    In concluzie, ceea ce vrei sa exprimi trebuie organizat in asa fel incat sa elimini toate semnificatiile parazite-un fel de satane care, superbe fiind, iau chipul lui Dumnezeu!- si te ademenesc spre scrierea unui text incarcat,neexpresiv,spre o mediocritate de lux.Pe de alta parte, poti sa fii un tip creativ si fara sa scrii.
    Literatura este un pariu cu tine insuti, nu cu criticii.Nu e nevoie sa scrii literatura, ci sa inspiri literatura.Si-atunci, literatura vine dupa tine.

    RăspundețiȘtergere
  72. sorin vanatoru11/1/11 1:12 p.m.

    Clonarea lui Dumnezeu

    Odată cu descoperirea genomului şi cu ingineria clonării, drama existenţei şi condiţia umană se vor trezi pe altă lume.
    Tocmai cînd eram pe punctul de a crede că şi moartea este bună la ceva, m-am trezit în insomnia arhetipurilor, şi am realizat faptul uluitor că inteligenţa cosmică nu e decît un mutant.

    Clonarea este locul unde posibilul se dezbracă de retorica filozofică şi ia la întrebări dreptul roman, unde puterea divină scandalizează principiile teologice, care dau din colţ în colţ dovedind, în felul ăsta, că Dumnezeu si Cuvantul Lui sunt doi analfabeti, şi habar nu au de teologie. Sublima nebunie a lui Dumnezeu nu este un peisaj idilic,ea ne pregăteşte un soi de odihnă şi eliberare pe măsura ei !
    Clonarea, pedeapsă şi mîntuire, schimbarea la faţă a temeiului din creier şi o altă filogenie a sănătăţii psihice.
    O lume a clonării, un amestec de clone ale clonaţilor, care ies unii dintr-alţii, un fel de dubluri, un fel de copii şi taţi în acelaşi timp, într-o nemurire buimăcită, în care nu se mai ştie cine cui vorbeşte.

    Dacă savanţii vor extrage o clonă de pe Giulgiul de la Torino, şi Hristos va fi clonat, se va produce o explozie a minţii, Dumnezeu va intra în conflict cu teologia,

    3

    realitatea însăşi va dispărea într-un singur limbaj limbut, din om nu se va mai alege decît o personalitate babelică, în mijlocul unei atotputernicii ilizibile…

    ''Necunoscute sînt căile Domnului ! '',

    încît umblăm drogaţi de înţelepciune,

    Umblăm pandalii,

    pe toate drumurile deodată.



    Sorin Vanatoru

    RăspundețiȘtergere
  73. Ionut Caragea
    "te deranjeaza daca am fani?"
    = ma deranjeaza. Nu m-ar deranja daca ai avea admiratori. "Fan" este adolescentul care se face praf cand vede un cantaret/actor pe care il idolatrizeaza. Nu folosesti bine cuvantul si iti dai aere de vedeta. Orice om care isi constientizeaza valoarea radiaza modestie.

    "Te deranjeaza daca ofer gratuit opera mea unei anumite categorii de cititori romani?"
    =
    esti prea tanar ca sa vorbesti despre "opera ta". E indicat sa lasi pe altii sa vorbeasca despre opera ta.

    "si nu apari in nicio revista sau publicatie de-a lor."
    si? sunt de acord ca exista monopol.

    "Este gresit sa folosesti Internetul ca mijloc de propagare a mesajului tau?"
    = nu este gresit. Este gresit in masura in care o faci strident. Cu tupeu. In gura mare.

    Ai vana! Nu contest lucrul acesta. Insa... energia trebuie sa ti-o consumi in lupta de idei... nicidecum ca sa-ti consolidezi pozitia/interesele literare, personale. Tu trebuie sa te anulezi - sa cazi pe locul doi. Adevarul si binele general trebuie sa triumfe. Tu lupti si pentru poezia ta. Si.. o faci destul de galagios. Te autopromovezi. Trebuie sa te promoveze altcineva... pt ca: "lauda de sine nu miroase bine".

    RăspundețiȘtergere
  74. Domnule Gherman, nu v-ati uitat in DEX. "Trimitator" si "expeditor" sunt sinonime.

    Lia Vernescu

    RăspundețiȘtergere
  75. si carator e sinonim cu hamal. Dar de ce sa complicam lucrururile atunci cand si afecteaza estetica discursului?

    RăspundețiȘtergere
  76. Tocmai, nuantele si contextul sunt decisive in alegerea unui cuvant. Eu prefer "trimitator", e mai putin rece si birocratic, ba chiar mai placut sonor.
    Ultima dvs. fraza nu e corecta gramatical. Va las sa ghiciti singur de ce.

    Lia Vernescu

    RăspundețiȘtergere
  77. ok. reformulez.
    Si "carator" este sinonim cu hamal. De ce sa complicam lucrurile - cand "inzorzonarea" nu-i estetica?

    Sa nu-mi spuneti ca "trimitator" are si melodicitate!
    Prefer raceala tehnica a cuvantului decat imbarligaturile formei "trimitator".

    RăspundețiȘtergere
  78. Nimic (si cu atat mai putin preferinta dvs.) nu va indreptateste sa-mi impuneti mie (sau altora) ce cuvant sa folosesc. Sa incheiem aici acest dialog absurd pe care singur l-ati initiat.

    Lia Vernescu

    RăspundețiȘtergere
  79. Nu impun. Sunt constient ca nu pot sa fac lucrul acesta :)
    Si... nici dictator nu-s. Nu inteleg de ce va sare mustaru.

    RăspundețiȘtergere
  80. Ionut Caragea
    uite maxima pe care prea putini o folosesc.

    Dacă tu eşti Ştefan cu adevărat,
    Apoi tu aice fără biruinţă
    Nu poţi ca să intri cu a mea voinţă.
    Du-te la oştire! Pentru ţara mori!
    Şi-ţi va fi mormântul coronat cu flori!"

    De ce nu se abordeaza o astfel de folosofie in era "fanilor"? Pt ca multi is posedati de egocentrism. Abia cand iti depasesti acest handicap... (cel putin.. din perspectiva mea) pot/putem sa vorbesc/vorbim despre opera ta. Poezia nu-i o esarfa pe care s-o fluture poetul in timpul vietii. Poezia este primavara generatiilor viitoare. Normal ca... in alte acceptiuni, poezia este o dama de companie. O carpa de sters pe jos. Un prilej prin care se regleaza conturi. Bajbaieli in proza cu grafica de poezie. Evadare si speranta ca cineva ii va aprecia munca. Multe au valoare spirituala (marea majoritate) dar e nevoie si de valoare artistica, stralucire, profunzime, gingasie. Poezia nu-i numa despre poeti si sentimentele/trairile lor.

    RăspundețiȘtergere
  81. Adrian Gherman, cred ca ai probleme cu limba romana. Daca te deranjeaza substantivul "fan" te rog sa faci o plangere la Academie, sa fie scos din dictionar. Mai mult de atat, incurci borcanele. Te deranjeaza substantivul "fan" dar nu deranjeaza "admirator". Pai sunt unul si acelasi lucru.

    Te citez: "ma deranjeaza. Nu m-ar deranja daca ai avea admiratori. "Fan" este adolescentul care se face praf cand vede un cantaret/actor pe care il idolatrizeaza. Nu folosesti bine cuvantul si iti dai aere de vedeta. Orice om care isi constientizeaza valoarea radiaza modestie."

    Definitia in dex este urmatoarea:

    FAN, fani s. m. (Livr.) Admirator entuziast, pasionat, al unei vedete, al unei mișcări artistice; simpatizant. – Din engl., fr. fan.

    Sursa: DEX '98 | Adăugată de tavilis |

    Concluzia: Nu stapanesti cuvintele din limba romana, pur si simplu te deranjeaza ca am simpatizanti (fani) ca artist si ASTA ESTE PROBLEMA TA PERSONALA.

    Si mai cred ca te deranjeaza faptul ca am incredere deplina in ceea ce fac. Si ma lovesti cu prostii despre modestie.

    Stii ce spunea Iorga? Modestia este pentru prosti, dragul meu.

    http://www.rightwords.ro/citate/detalii-citat/23169/modestia-este-pentru-prosti-...


    Al doilea lucru, absolut ridicol. Te citez: "esti prea tanar ca sa vorbesti despre "opera ta". E indicat sa(-I) lasi pe altii sa vorbeasca despre opera ta."

    ÓPERĂ1, opere, s. f. 1. Totalitatea lucrărilor unui artist sau ale unui om de știință, ale unui creator în general. – Din lat., it. opera.

    Sursa: DEX '98 | Adăugată de oprocopiuc |

    Deci, tu spui ca sunt prea tanar ca sa vorbesc despre opera mea? De ce? Ea exista si a fost confirmata de critica literara. Sunt scriitor confirmat, fac parte din USR. Ar trebui sa-mi fie rusine sau sa ma ascund? PARDON? Ar trebui sa astept pana la 80 de ani ca sa pot spune ca am scris aproape 20 de volume in intreaga mea viata? Daca am 35 de ani inseamna ca nu am dreptul sa scriu sau sa vorbesc despre cartile mele sau despre ale altora? Ce este cu prostia asta cu varsta? Ti se pare ca Labis a fost prea tanar pentru a scrie? Sau Nelligan? Spui numai prostii acolo, zau asa.

    Pune mana pe carte pentru ca esti analfabet si spui numai prostii. Si considera un privilegiu faptul ca te-am bagat in seama si ti-am raspuns.

    RăspundețiȘtergere
  82. Si o intrebare. Am cautat de curiozitate numele Adrian Gherman pe Google. Nu am gasit nimic. Am gasit pe Agonia.ro un autor care are textele la cosul de gunoi:

    http://agonia.ro/index.php/author/30547/index.html

    Ce realizari ai in domeniul literar, in ce reviste ai publicat, cata lume te cunoaste?

    Sau esti doar un blogger anonim ca si alte sute de mii de bloggeri care isi fac situri gratuite si scriu prostioare pe care nu le citeste nimeni?

    Sa ma ieri daca ti-am pus sare pe rana, daca taceai, filozof ramaneai.

    RăspundețiȘtergere
  83. @ ionut caragea, mie mi se pare penibil ceea ce scrii tu. M-am uitat pe niste proze scrise de tine, Doamne Sfinte, kitsch-uri de genu ala se numesc: maculatura. Incepand de la coperta si pana la ultimul cuvant.

    Este evident ca scrii ca sa te cunoasca lumea, nu ca ai avea ceva de spus.
    sorry man...
    Alex

    RăspundețiȘtergere
  84. Mihai Victus12/1/11 11:38 a.m.

    Caragea, poţi să încetezi. Te afunzi tot mai mult în penibil. De unde toată frustrarea asta? Te citesc mii de oameni, ai sute de fani. Eşti un om fericit.

    Iar restul, puteţi să încetaţi şi voi. Lăsaţi deoparte instinctul de turmă.

    RăspundețiȘtergere
  85. Ionut Caragea
    Intr-o polemica cu cineva (nu mai retin cu cine) Eminescu si-a pierdut rabdarea si-a trantit caciula pe masa, spunand:
    - De-acuma, vorbeste caciulii mele!

    RăspundețiȘtergere
  86. Gherman ăsta se crede Eminescu sau căciula lui Eminescu?

    Lăcătuş are dreptate, ce păcat că nu doare prostia...

    RăspundețiȘtergere
  87. Gherman, pe langa faptul gandeste prost, mai scrie si agramat, si mai are si tupeu.Prostul nu e prost destul...

    RăspundețiȘtergere
  88. Erata:"pe langa faptul ca"(...)

    RăspundețiȘtergere
  89. Nu credeam ca exista postaci de talia ziarului "gandul" (pe acest blog) care bolborosesc propozitii scurte si neargumentate.

    RăspundețiȘtergere
  90. Multumesc pentru raspuns. :)
    O sa fac tot ce imi sta in putinta sa ajung la literatura.

    RăspundețiȘtergere
  91. Buna ziua, Domnule Alex Stefanescu!


    va multumesc frumos pentru raspuns, pentru cele doua raspunsuri, de fapt!
    Imi sunteti de mult ajutor.
    Sper sa ne reauzim.. cat de curand.. dupa ce va voi trimite noua varianta a romanului meu..

    Va multumesc din suflet, inca o data, si va doresc multa inspiratie!!!

    Doina Postolachi

    RăspundețiȘtergere