sâmbătă, 19 februarie 2011

Nu mă pronunţ asupra textelor scrise în limbi străine

FLORIN CÂMPEANU. „Jurnal de tătic” – din care reiese că sunteţi un bărbat îndatoritor şi simpatic – prezintă interes doar pentru un cerc restrâns de rude şi prieteni.

GABRIEL MUNTENEGRU. Entuziasmul cu care scrieţi nu este susţinut de o pregătire literară, Trebuie să mai studiaţi. Veţi putea să vă consideraţi format abia în momentul în care o să vă daţi seama singur că romanul dv. „Umbra unui blestem” sună fals.

WILHELM SALATER. Romanul „Abandonul unui cal negru” este scris cu seriozitate, de un intelectual cultivat, dar străin de literatură. Seamănă cu o autobiografie redactată la persoana a treia, într-un solemn limbaj de lemn şi, în acelaşi timp, cu o prezentare didactică, pentru elevi de liceu sau studenţi, a situaţiei politice şi economice din România. Faptul că personajele şi partidele politice sunt fictive nu face romanul mai puţin prozaic.

LORE DANA. Textele dv. epico-eseistice sunt scrise cu o însufleţire care atrage. Există însă riscul ca, în absenţa unei culturi bine asimilate, să rămâneţi la nivelul unei filosofări gazetăreşti:
„Viaţa este pur şi simplu sublimă. Şi, atâta timp cât copii cu ambele mâini amputate fac performanţă cântând la pian cu picioarele, cât o pisică poate să alăpteze un şoarece, cât ai puterea să îţi ceri iertare dacă greşeşti, cât tineri dormind în tomberoane figurează înscrişi la facultate, cât străbunica mea putea să stea sub mărul din ogradă din care nu a ieşit niciodată şi era dornică să discute cu mine despre internet, cât deţinuţi periculoşi participă cu desene la campania «Salvaţi Pământul», cât poţi râde când eşti copleşit de tristeţe şi plânge când eşti fericit, nu pot decât să pledez pentru ea, oricât de lipsită de sens şi de scop ar părea.”
Dacă v-aţi completa studiile (ce pregătire aveţi în momentul de faţă?), aţi avea – luând în considerare bucuria dv. de-a gândi – şanse să deveniţi o eseistă valoroasă.

RELI VOICU. Unele imagini din poeziile dv. sunt de neuitat. Reproduc două dintre ele, pentru delectarea celor care vizitează acest blog:
„te aştept împletind dicţionare”:
„îţi trimit o lungă scrisoare/ trasă de mii de porumbei”
Vă rog să mă ţineţi la curent cu ce mai scrieţi.

LIGIA PÂRVULESCU. Singurul poem pe care mi l-aţi trimis, „Radio Nowhere”, se remarcă prin gravitate şi forţă expresivă:
„pe masa de sărbătoare el era servit cu garnitură de flori/ principala atracţie la spectacolul de grimase şi bocete/ purta costumul de gală pantofii negri de lac în picioarele spălate cu vin/ şi prinse grijuliu cu tifon într-o fundă/ el cadoul-surpriză/ avea urechile negre de sânge stătut/ îngerii îi scormoneau deja măruntaiele căutându-l de amintiri ca pe-o găină de ouă/ ceilalţi aveau nişte feţe de coli trase la xerox/ aglutinate în jurul mesei cu pahare de vişinată în mâini/ le-am zâmbit stângaci şi le-am şoptit să fie într-un ceas bun/ nu cred că astea erau cuvintele s-au uitat la mine rotunjind/ nişte ochi îngroziţi prinşi în cuburi de gheaţă/ am tras uşa după mine încet// maşinile ce poartă sicrie sunt curate/ opresc la semafoare şi nu au sirene ele nu se grăbesc nicăieri/ prin oraş în noaptea asta îşi târăşte picioarele rupte o vară târzie/ pe o bancă sub stâlpi de neon un înger mascul muşcă absent din porţia lui de femelă/ inima lui stripteuza cu vechime în muncă se ondulează obosit la bara braţului său tatuat/ / ascunsă în cimentul unui blockhouse de lux eu încep iar să-mi ascut oasele armele ultime/ şi mă înec în somn cu biblia strâns legată de piept/ căci spre dimineaţă o să plouă coroziv peste noile cruci de lemn/ şi de mâine cimitirele o să reînceapă să dea roată oraşului/ ca nişte haite furioase de câini costelivi”

DANIEL IONUŢ. Se vede imediat că sunteţi inteligent şi că aţi citit mult (poate cam la întâmplare). Dar amestecul de critică literară şi filosofie, aşa cum îl practicaţi dv. (fără discernământ, mai mult din dorinţa de a face paradă de cultură) nu este de bun-gust.

MIHAELA ENACHE. Romanul scris de soţul dv., din care mi-aţi trimis un foarte scurt fragment, are o calitate: este scris cu dezinvoltură. Există însă în cuprinsul lui alunecări spre un umor ieftin, care ar trebui evitate. Spirituale – deşi nu foarte consistente din punct de vedere literar – sunt şi însemnările dv. Lăsând acum obiecţiile la o parte, cert este că amândoi aveţi umor, ceea ce nu e de dispreţuit.

CĂTĂLINA BARBU. Judecând după fragmentul pe care mi l-aţi trimis, romanul „Misterul Mariei” va avea – dacă veţi reuşi să-l terminaţi şi să-l publicaţi – succes de librărie (şi poate şi de critică, în măsura în care criticii nu vor mai defavoriza genul detectivistic). Ştiţi să povestiţi succint şi captivant şi, mai ales, aveţi mereu ce povesti, nu umpleţi paginile cu digresiuni inutile, ca alţi autori. Nu lipsesc unele neglijenţe (repetări ale unor cuvinte, ticuri verbale gazetăreşti etc.), dar sunt puţine şi nesemnificative. Succes!

CĂTĂLIN GOMBOS. Am citit cu interes, fără să mă plictisesc nici un moment, povestirile dv. Toate sunt scrise impecabil. Ştiţi să valorificaţi inteligent experienţa dv. de ziarist. Drept urmare, proza care rezultă, deşi nu are nimic superficial-gazetăresc, are ceva din prospeţimea gazetăriei. Ilustrativă este, în acest sens, povestirea „Bucureştii Noi”, despre spectaculoasele cazuri de persoane care se trezesc la un moment dat cu pielea colorată, în verde, albastru, violet etc. S-ar putea face un film după ea. Din punctul meu de vedere, sunteţi un profesionist al scrisului.

DOROTHEA VANAU. Nu mă pronunţ asupra textelor scrise în limbi străine. Cu greu le înţeleg şi pe cele scrise în limba română.

GEORGIANA MOINA. Nu m-a entuziasmat povestirea „Heidegger”. Ideea unei discuţii între două personaje, dintre care unul se referă la ceva, iar al doilea crede că e vorba de altceva, s-a folosit de multe ori, în special în compunerea unor scheciuri pentru teatrul de estradă.

GHEORGHE RECHEŞAN. Proza scurtă scrisă de dv., într-un stil elegant, atrage atenţia printr-un comic de idei de bună calitate:
„Flaubert avea un iepure. De fapt, o iepuroaică nubilă, cu blana pufoasă, de nuanţa scorţişoarei genuine, ceyloneze. Maturin, băiatul grădinarului, care-i plivea morcovii, o botezase Emma, cu doi de «M». [...]
Gustave era furios. Scria asiduu, asudând abundent, perle mici de transpiraţie îi broboneau chelia incipientă, încadrată cu meşe de păr mătăsoase, cârlionţate, în nuanţa mătăsii de porumb, la romanul său cu madam Bovary.
«Emma c’est moi», ofta el, înmuindu-şi pana în călimara grea din bronz patinat cu modele antice înfăţişând «boschetul lui Ciprys». Scria cîte o frază pe noapte, cizelându-şi cu greu povestea. I-ar fi plăcut să scrie despre corsari, dame perverse în corsaje de mătase, odalisce şi baiadere, sau să-nsăileze impetuos din pană orgii, violuri, orori, legături incestuoase, să-şi exhibe neruşinarea ca un casanova provincial, sau măcar să arboreze prin târg un nas îndrăzneţ, asortat la o barbă de conquistador hrăpăreţ. Toate astea îi treceau fumigând pe lângă tâmple, în timp ce o privea gînditor pe Emma care producea căcăreze brune, lucioase, risipite cu graţie pe duşumeaua coteţului ei de celibatară.”
Chiar şi pasajele lirice sunt însufleţite de o veselie secretă:
„Ninsese în ajun, o pospăială subţire abia contura acoperişurile cu o dantelă ajurată în jurul ţiglelor, iar pământul şi pietrele erau acoperite de o pânză subţire şi moale, făcând cute în dreptul uliţelor ca un cearceaf. Îmi place să întorc pietrele de sub zăpadă şi să găsesc în culcuşul de noroi întărit, printre firele de iarbă îngheţate, gândaci negri cu luciri oţelii, ori cărăbuşi verzi, pe care-i puteam înşira pe-o aţă, pentru colierul Cristinei. Platoşa gândacului pârâie străpunsă de acul care trece uşor, curat, împreună cu aţa, fără să vatăme măruntaiele împietrite.”

189 de comentarii:

  1. (lui Alex Stefanescu) Plutonul de executie / astepta aparitia condamnatului / care refuza sa-si onoreze ultima promisiune / electronica / saptamanala.// Cu sagetile soriceilor/ indreptate intepator/ spre ascutisul limbii lui/ si cu puf ramas in par/din aripa stufoasa/ plutitoare/ si scutitoare/ a arhanghelului// el/ condamnatul/ ceru clementa/ si striga:/ Stati!/ in sfarsit/ voi continua!

    RăspundețiȘtergere
  2. Nimic nu va mai fi ca inainte, dupa moartea lui A. Păunescu toate armistitiile au fost rupte.

    Cei care aleg sa promoveze modele mincinoase aleg un razboi distrugator.

    RăspundețiȘtergere
  3. constantin cretan20/2/11 1:49 p.m.

    Pentru cei care vor sa se faca cunoscuti, sarind peste "miscarea sindicala" din lumea literara: http://www.romanialibera.ro/arte/carte/concurs-de-poezie-213203.html

    RăspundețiȘtergere
  4. Prea multe conditii enervante:sa scrii asa, sa trimiti "numai", sa nu stiu mai ce...Ia mai da-i undeva...

    RăspundețiȘtergere
  5. fratilor, nu va mai chinuiti( daca o faceti) cu concursul de la Romania Libera. Are dreptate Anonimul de mai sus. Si eu m-am saturat de atatea conditii. Dupa ce ca mai participi, din voia ta, si ei,organizatorii( oricum ii doare undeva de texte, aleg , de multe ori, unul la intamplare sau, de fiecare data, unul pe pile) dintre cei multi, il vor alege pe unul pe spatele caruia vor scoate niste bani( multi, putini, se strang incetul cu incetul), -deci, rezum, iti cer si bani in plus, ati vazut ce scrie acolo, care e una dintre conditii? sa cedezi drepturile de autor integral. Stiti ce inseamna asta? Cred ca multi dintre voi stiti. Sincer, m-am saturat de lumea literara de la noi. Biserici, bisericute, cum s-a mai spus pe aici, se sustin unii pe altii, se publica unii pe altii, iar cand apare unul nou, ii dau jet din mai multe motive: cel mai important si cel mai tragic, din cauza caruia multe genii au innebunit sau au murit VIOLENT, luandu-si viata, este FRICA ACESTOR PRIVILEGIATI, OCUPANTI AI SCAUNELOR DE CRITICI, SCRIITORI SI ALTE GRADE INALTE, FRICA DE A-SI PIERDE SCAUNUL( majoritatea, de altfel, istoria, nu numai a literaturii, dar istoria artei, in general, e plina( ambele sunt pline) de asemenea exemple nefericite)

    RăspundețiȘtergere
  6. Un juriu cu viteza mare si rezistenta mica (o problema predominanta in spatiul romanesc).

    "Pentru ca am primit peste 400 de poezii, procesul de jurizare a fost extrem de complex. Va invitam sa va alaturati noua in procesul de jurizare si sa alegeti cele mai emotionante poezii."

    Ha? Asa.. contribuie si boboru la... fabricarea talentelor. Se pare ca... arta este pe mana democraticului. Buuuuun!
    Discursul "poetic" al unei "poetese?" m-a amuzat (rau de tot!).
    Nici urma de poezie... doar o proza de secretara cu grafica de vers liber. Nicio metafora. Nimic senzational, diafan, ritmat. Si... este printre nominalizati.
    "Se poate si asa" vorba lui Cioran.
    Ca la emisiunea "Romanii au talent" publicul aclama doi saltimbanci. Daca astea-s gusturile rafinate ale romanilor... ma apuc de manele.

    Initial nu am vrut sa dau titluri. Dar... lipsa de responsabilitate/onestitate in tara asta este prea mare. Avem un cult al lasitatii si a tolerantei care ne conduc spre mediocritate/obscuritate.

    Ma intreb: unde-i poezia din aceste randuri?

    "154. La piaţă 21:11 | 31 Ianuarie
    Hagianu Viorica

    La piaţă
    Legume şi fructe veştejite
    agonizează pe tarabe insalubre,
    lumina ucigătoare a soarelui torid de vară
    te îmbie la sinucidere
    căldura sufocantă pare să axifieze toate fiinţele cu excepţia precupeţelor
    care mă calcă pe nervi
    cu tupeul şi minciunile lor veşnic perpetuate
    cu impotenţa lor lingvistică
    pe care o etalează
    cu o totală neruşinare.
    La piaţă aceleaşi legume veştejite
    îmbuibate de chimicale toxice prin definiţie
    dar comestibile prin destinaţie
    privesc aceleaşi figuri descompuse de soare
    ale oamenilor care se târăsc
    printre tarabe jegoase
    cumpărătorii se ating lipicioşi de transpiraţie datorită spaţiilor strâmte
    dintre grămezile fleşcăite de vegetale
    aud aceleaşi glasuri sparte şi supărătoare
    care mă zgârie pe creier. "

    RăspundețiȘtergere
  7. 17. Cristiana Anghel

    Refuz
    "În lipsa a ceva mai bun
    Mă-nchid în mine
    pe-ntuneric
    Un joc
    mental defect, murdar
    de-a v-aţi-ascunselea.
    Pereţii,umezi crustacee,
    respiră nemilos
    în locul meu,
    secătuind
    stropul de viaţă
    din balta-n care tu-ai călcat.
    Lucid m-arată-n somn oglinda
    şi translucid-televizorul.
    Melodramă Maraton.
    păleşte orice închipuire cu paleta ta de vise
    şi firul intenţiei
    se-ncâlceşte-n zbor de zmeu.
    Mă confund cu orizontul aşa că trag draperiile.
    După ce-ai plecat tu, am stins becul.
    Nu vreau să văd camera goală, fără tine."

    Abundenta aliteratiilor = semn de noviciat. Imbrobodirea unor versuri
    "din balta-n care TU-ai călcat."
    "După ce-ai plecat TU, am stins becul."
    "Nu vreau să văd camera goală, FARA TINE."

    Se stie ca este vorba despre un el. In poezie nu trebuie sa fie totul exagerat de explicit. Poezia nu are suficienta cursivitate. Inteleg versurile dispersate... dar nu impiedicate. Aceasta poezie nu este inca de nivelul la care trebuie premiata. Nici macar nominalizata.

    RăspundețiȘtergere
  8. Cred ca este vorba de un poem scris de nutritionistul Mencinicopschi in Piata Matache,la o bere in plus...

    RăspundețiȘtergere
  9. Ar fi interesant sa stim care este parerea dl. Alex Stefanescu despre "fenomenul" respectiv(de la www.romanialibera.ro/arte/carte/concurs-de-poezie-213203.html).Chiar il rugam sa ne spuna cate ceva.Daca asemenea "creatii" sunt promovate,imi vine sa ma las de scris!

    RăspundețiȘtergere
  10. "miscare sindicala" sau operatiuni speciale impotriva papusarilor respectiv a celor promovati pentru impactul nociv?
    anonimul 2?
    constantin cretan stie ceva de planul "duna" prin care sint promovati 8-9 scribi nocivi pe linga 1- 2 scriitori?

    RăspundețiȘtergere
  11. he, he ,atunci criticii sint calul troian, nu miscarea sindicala

    RăspundețiȘtergere
  12. Dle. Stefanescu celor care v-au trimis texte inlunile august si septembrie 2010 cand le raspundeti?

    RăspundețiȘtergere
  13. @ Alex Ștefănescu
    Intuiție corectă, ca mereu. Cătălin Gomboș este un profesionist al scrisului. L-am cuprins în antologii de proză scurtă „overall” (sau „open”) încă din 2003. Nu știu de ce nu are pînă acum un volum propriu și umblă pe la poșta redacției. Poate vrea să vă verifice capacitatea de a sesiza valoarea? :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Lui Catalin Gombos sa-i fie de bine.Deocamdata nu ne-a spus de ce nu si-a publicat...

    Repet interesul public:ce parere are dl.Alex Stefanescu despre www.romanialibera.ro/arte/carte/concurs-de-poezie.
    Chestiune de interes pentru multi cei care scriu.
    Sau domnia sa nu doreste sa se pronunte,sa ne spuna cate ceva pe acest subiect?...

    RăspundețiȘtergere
  15. constantin cretan21/2/11 7:28 p.m.

    D-lui. Alex Stefanescu nu i se poate cere sa se pronunte in legatura cu fiecare concurs, ar fi o pierdere de timp inutila pentru el si nici altora nu le-ar servi cumva lucrul asta. In schimb, dl. Alex Stefanescu s-a pronuntat de mai multe ori, in textele sale, cu privire la totalitatea concursurilor.
    Parerea mea este ca un concurs desfasurat sub ochii publicului are mai multe sanse de a fi corect decit unul din care publicul este exclus.
    Lumea literara e o lume nici mai buna si nici mai rea decit restul lumii romanesti. Asa ca nu competentele ii lipsesc acestei lumi, ci corectitudinea. Juratii din SUA nu sint competenti ca judecatorii nostri, nefiind profesionisti ai dreptului. Dar justitia din SUA e mult mai buna decit a noastra. La fel, publicul nostru nu are competenta oamenilor de litere, dar e mult mai onest. Si, pina una alta, publicul a decis sa abandoneze literatura romana, ceea ce e corect. Asa ca staborul literar de azi guverneaza intr-o lume inchisa, autista.

    RăspundețiȘtergere
  16. intuiţie, fler, mărăncuţă vizionarism, mantre înţelepciunii, stop! (i
    depus cont cinci bănci, trei faliment, stop, nu pierdut nimik încurajat rîs stop! (ii
    tăiat bilet pădurea verd, scăpat doi urşi, prins caprioară fript! (iii
    venit la cabană stop bălării, aprins lumina, pălălaie ars manguste, plecat grabit stop(iV

    galatan spornic

    RăspundețiȘtergere
  17. pai zic si eu, Constantine, ca poate ar fi bine sa coboriti de pe scena in 'public', sa va uitati rolurile, sa vorbiti cum se vorbeste si sa va cistigati dreptul de a fi purtati pe brate de oameni, nu premiati...daca nu aveti inimile impietrite si aveti sa le spuneti ceva!
    "Publicul" n-a abandonat niciodata literatura, doar voi nu va ridicati la ce se poate numi literatura ROMÂNĂ!

    RăspundețiȘtergere
  18. poate ma lamureste cineva.

    Discursul la persoana a II singular din poeziile (tot din concurs) urmatoare inseamna sugestivitate? Asta este intentia autorilor?
    Mie imi pare o abordare stangace aceasta "sugestivitate" oferita pe tava.
    Cand nu poti jongla cu imaginatia cititorului, te apuci sa-i insiri ipoteze clare (mura in gura) in care el trebuie sa se regaseasca?
    Cu ce se mananca acest stil? Am intrebat o "consacrata" :) despre acest stil... dar n-a vrut sa-mi raspunda.

    7. Valentin Busuioc

    Să te ridici într-o dimineaţă
    să te ridici într-o dimineaţă
    să uzi florile ca pentru ultima oară
    apoi să-ţi scoţi patul la geam
    şi să pleci
    să mergi continuu
    până când nimeni nu-ţi va mai răspunde la salut
    şi aşa complet gol fără linii în palmă
    subţire ca un fir de lumină
    să ajungi la capătul lumii
    aidoma acelui peşte uriaş
    ce trăieşte toată viaţa-n adâncuri
    de unde nu iese decât o singură dată
    unei stele căzătoare
    să-i dea nume

    8. Florin Hulubei


    Stranietate
    sunt zile când treci prin sufragerie
    prin lumina aproape ceţoasă
    şi degetele-ţi devin deodată translucide
    de parcă o boală stranie îţi invadează corpul
    drumul spre şcoală şi sunetele nefireşti
    ale dimineţii nu te trezesc din reverie
    doar imaginea vagă a sălii de cinema
    îţi induce amintirea unei femei frumoase
    care traversează un coridor lung şi întunecat
    calci pe trotuare cu grijă
    morţii ar putea să-ţi asculte paşii
    nu liniştea ci teama că ar putea
    să iasă la suprafaţă ca o lavă
    te fac să încetineşti
    în faţa cofetăriei
    un copil îşi mănâncă îngheţata
    zâmbetul lui te aduce în pragul isteriei

    RăspundețiȘtergere
  19. Stati linistiti! Nu va panicati. Poezia este sub control.

    Primul si penultimul vers is poezie. Restul: un conglomerat de rime facile.

    Nichita Stănescu

    Evocare

    Ea era frumoasă ca umbra unei idei, -
    a piele de copil mirosea spinarea ei,
    a piatră proaspăt spartă
    a strigat dintr-o limbă moartă.

    Ea nu avea greutate, ca respirarea.
    Râzânda şi plângânda cu lacrimi mari
    era sărată ca sarea
    slăvită la ospete de barbari.

    Ea era frumoasă ca umbra unui gând.
    Între ape, numai ea era pământ.

    RăspundețiȘtergere
  20. constantin cretan22/2/11 12:18 a.m.

    Cred ca o poezie se judeca in intregul ei, iar aceasta poezie a lui Nichita Stanescu mie mi se pare o capodopera. Versurile cele mai "grele" imi par 2,3,4 si 5. Si versurile 1 si 9 sint splendide, dar pe mine ma duc prea mult cu gindul catre acest aforism al lui Blaga: "Tacerea e umbra unui cuvint". Nu poate fi totul absolut nou si original, doar s-a scris atit de mult inaintea noastra...

    RăspundețiȘtergere
  21. Ca la gradinita. Ajunsa la loc de cinste pe site-ul romanianvoice.com

    Alexandru Andrieş
    Orice zi începe prost

    Orice zi începe prost
    Dacă n-ai un adăpost,
    Orice zi e-un singur pas către noapte...

    Orice noapte trece greu
    Dacă singur eşti mereu,
    Orice noapte-i un popas de o noapte...

    Când soarele-apune
    Toate sunt bune,
    Când el răsare
    Nimic nu pare schimbat!

    Orice zi începe-aşa,
    La sfârşit e noapte grea,
    Orice zi e-un singur pas către tine...

    RăspundețiȘtergere
  22. Constantin Cretan
    "Cred ca o poezie se judeca in intregul ei"
    O capodopera este capodopera cand tehnica se intrece cu motivele poetice. Cele doua sunt inseparabile. Una fara alta is jumatati.
    Nichita n-a exploatat aceasta poezie.
    Poezia nu-i numai emotie (asa cum isi inchipuie juriul de la "romania libera"). Poezia inseamna si arhitectura.

    RăspundețiȘtergere
  23. constantin cretan22/2/11 12:52 a.m.

    In arta nu exista reguli sau retete. E exact ca in amor. Daca arta s-ar putea face dupa norme, atunci oricine ar putea fi mare artist. In arta oricarui mare poet doar pare ca ar exista niste reguli. Dar apare un alt mare poet, care reuseste sa faca poezie incalcind tot ceea ce parea inainte norma. Ca si in amor, in arta trebuie sa faci asa cum simti, iar la sfirsit vezi ce a iesit...

    RăspundețiȘtergere
  24. constantin cretan22/2/11 1:06 a.m.

    Si, sigur, nici ceea ce am spus eu mai sus nu poate fi o regula...

    RăspundețiȘtergere
  25. :)) "nu exista reguli sau retete" Atunci... ce rol are criticul? Tocmai lipsa regulilor de baza aduce haos in arta. Fiecare poate sa se exprime cum doreste. Dar sa nu astepte aprecieri extraordinare daca nu se conformeaza unor minime exigente. Autoimpuse.
    tehnica+motiv+efect= cerintele minime. De aici incepe poezia.

    RăspundețiȘtergere
  26. constantin cretan22/2/11 1:27 a.m.

    :) Cred ca si critica literara e tot ca amorul, atunci cind e arta... Si cititul e la fel...

    RăspundețiȘtergere
  27. Rigorile nu inseamna cenzura ori... piedica pentru inovatie. Cred ca rigori este prea mult spus. In fine...
    Eu nu vad legatura intre critica, arta si amor. Pentru mine sunt concepte diferite. Probabil nu sesizez eu subtilitatea... sau... metoda de a face arta in acest fel.
    da! arta este imprevizibila! De acord. Dar sa nu fie scapata de sub control. De ce? pt ca... in arta nu intervine factorul surpiza - femeia.
    hmmmm factorul surpriza este cititorul. (abia acum am inteles legatura pe care o faci)
    :) Cred ca trebuie separate. Neaparat. Pt ca daca arta este precum amorul... reusita este suspendata de un fir de ata. Subtire. Si... poate sa cada oricand :)

    RăspundețiȘtergere
  28. spirala..primele doua versuri, lacuita in urmatoarele, cum lacuiesti un melc..greutatea cade pe ultimele doua, muzica ramine in primele, dar 3 si 4 bat niturile
    ...aproape ca par versuri facile, evident ca nu sint, ii recunosti muzica lui Nichita imediat..
    respirarea..razanda..planganda..
    scrisa din citeva gesturi, nu este una din poeziile de greutate ale lui Nichita, dar..dar nu este mai putin densa, desi pare asa.. 'usurica'..

    RăspundețiȘtergere
  29. sorin vanatoru(Tinichigiul)24/2/11 12:09 a.m.

    Buna seara!

    Dupa parerea mea, poti sa fii bun pe verticala spunerii,poti fi un exceptional fabricant de sintagme literare si, totusi, sa esuezi intr-un joc manierist ce tine de literatura,si atata tot.Vei lua premii, bani,vei avea parte de ocheade blonde si de domni critici cu cravata.Pariul nostru nu trebuie sa fie-zic eu, in stalinismul meu emotiv- rutina stiintei de a scrie despre cancer, ci cancerul insusi!Prefer nepriceperea analfabetului care spune "mai,Sorine, mor acu,taticu'" ,decat scriitorul versat in versificatia despre infarct.Literatura este un subterfugiu euforic al neputintei.Ar trebui sa iesim in strada,in numele vidului!

    RăspundețiȘtergere
  30. Cu alte cuvinte sa scriem cu sufletul, nu cu mintea. Ai dreptate, Tinichigiule. Asta e si pariul meu. Fara emotie adevarata, nu exista literatura.

    RăspundețiȘtergere
  31. sorin vanatoru(Tinichigiul)24/2/11 4:33 p.m.

    Multumesc,domnule Anonim.As duce acest "scris cu sufletul" pana la paroxism, totusi, respectand regulile scrisului literar.Am citit-ani de zile- mult existentialism si cred ca de aici mi se trage un anumit dramatism.Dar incerc sa ma tratez.
    Va salut.

    RăspundețiȘtergere
  32. :)) sunt asa de emotionat... si... atatea ganduri frumoase imi trec prin minte. Pacat ca nu pot sa le transpun corespunzator. Is tont. Nu ma duce capu.
    Cunosc persoane limitate intelectual care gandesc frumos, pasional, "cu suflet". Nu pot avea fata de aceasta persoana decat o intelegere prietenoasa... si... un dialog cordial. Sufletul trebuie impletit cu potenta intelectuala cand vrei poezie. Altfel ajungem niste matusi care gandesc fain - una-alteia.

    RăspundețiȘtergere
  33. Marea majoritatea scriu din suflet. O detasare prea mare poate lasa impresia lipsei de traire a evenimentelor. Asta inseamna profesionalism de cele mai multe ori. Scriitorul ajunge la alt nivel. La nivelul la care nu te comporti ca un lesinat. Nu-i usor.
    Prima data scrii cu inima iar la finalizare treci scriitura prin filtrul ratiunii.

    RăspundețiȘtergere
  34. intaiul anonim24/2/11 9:43 p.m.

    bai! acu santeti critici toti? scrieti si taceti din gura!

    RăspundețiȘtergere
  35. sorin vanatoru(Tinichigiul)24/2/11 9:43 p.m.

    Tehnica literara e aplicata simultan cu ceea ce vrei sa exprimi.Tehnica modeleaza afectul amorf si il transforma intr-un mesaj estetic coerent.Prin reguli specifice,ea pune ordine in textura simtirii si obiectiveaza strigatul spiritului. Originalitatea-prin talent sau geniu- impune o noua tehnica prin care putem percepe cu totul altfel aceasta realitate halucinanta.

    RăspundețiȘtergere
  36. "intaiul anonim" este morocanos.

    Sorin adopta o pozitie mai mult poetica decat tehnica. Aceasta metoda cucereste mai usor - tinzi sa-i acorzi mai repede credibilitate iar o pozitie (tehnica) in antiteza cu ce spune el (chiar daca este mai viabila) poate sa fie eclipsata de frumusetea acestei exprimari.

    RăspundețiȘtergere
  37. Care majoritate scrie din suflet? Sau mai bine zis, din propriul suflet? Cred ca mai degraba fiecare incearca sa copieze sau sa fure sufletul vecinului. Nu prea vad o individualitate a sufletelor in literatura tanara. Vad mai degraba un spirit de turma. Parca am fi toti clonati.

    Nu va mai obositi sa aveti o intelegere prieteneasca, ca ma oboseste.

    RăspundețiȘtergere
  38. sorin vanatoru(Tinichigiul)25/2/11 9:41 p.m.

    "Vad mai degraba un spirit de turma",da,da, aveti mare dreptate!

    RăspundețiȘtergere
  39. problema este mult mai complexa, poate si pentru faptul ca asa-zisa literatura de azi,(fara a generaliza, din fericire) cind nu este anosta, frizeaza patologicul. Scopul real este cel al construirii unei cariere literare si atit; dupa cum stim toti.
    Personal nu sint deranjat de calitatea acestei literaturi, exista libertate, ci de faptul ca ea este propusa/promovata ca o alternativa reala si novatoare(oare prin ce?) de critici(nu de toti), cind de fapt intinde molima. Este o alternativa care nu are nimic de-aface cu acele principii sui-generis sub cupola carora s-a aflat umanitatea(si, fireste, literatura) dintotdeauna. Nici macar cu 'ateismul' lui Paler sau cu acel Ceva care se afla dincolo de stilistica lui Cioran, cel care te poate intriga, insa nu te poate dezgusta niciodata. Si cum ar putea fi altfel data fiind, dincolo de indoieli si cuvinte, increderea de nezdruncinat a acestor uriasi in valorile spiritului? ...cam asta inseamna maretie, iar poporul român are vocaţia maretiei, chiar daca isi va regasi aceasta maretie in al doisprezecelea ceas.
    Pentru asta poporul român ii va absolvi de toate pacatele lor omenesti pe cei care, din umbra geniului, ..ca Adrian Păunescu.. i-au daruit inima.

    RăspundețiȘtergere
  40. Anonim,
    cum iti explici faptul ca orice tanar (nu neaparat) caruia ii critici poezia - prima reactie din partea lui este "asa am simtit" (am fost si eu in aceasta situatie).
    Pai... daca asa a simtit, inseamna ca a scris din suflet/din simtirea lui. Ca... poate sa cada inconstient in mimetism este alta treaba.

    Nu cred ca i se poate imputa cuiva o prea mare "intelegere prieteneasca". Niciodata prietenia nu este suficient de profunda. Intotdeauna suntem pe minus la acest capitol. Intotdeauna se poate mai mult.

    RăspundețiȘtergere
  41. Anonim :)
    "Pentru asta poporul român ii va absolvi de toate pacatele lor omenesti pe cei care, din umbra geniului, ..ca Adrian Păunescu.. i-au daruit inima. "
    Nu-l asocia pe Adrian Paunescu cu statutul de geniu pentru ca ma faci sa rad.

    RăspundețiȘtergere
  42. Adrian Gherman

    Da, am auzit si eu reactii de genul "Asa am simtit" E evident ca doar sufletul nu e suficient pt a face literatura. Sau poate nu toate sufletele sunt potrivite pt literatura:) Poti avea 1 tona de suflet, daca nu stii ce sa faci cu el, la fel cum poti avea o tehnica literara desavarsita, dar in lipsa unui strop de simtire, totul se va transforma in scrum. Ce spuneam eu mai sus (si ceea ce cred ca a vrut sa spuna si Tinichigiul), e ca sufletul e cel care poate face diferenta la un moment dat. Si e mult mai probabil sa poti transforma o scanteie initiala, prin multa munca in literatura, decat invers, multa tehnica, in lipsa unei scantei.

    RăspundețiȘtergere
  43. tehnica este angajata la nivelul simtirii, apoi echilibrul/ratiunea/discernamantul dau forma finala; simplu, nu?!

    cam asta face diferenta

    RăspundețiȘtergere
  44. http://www.ziarulactualitatea.ro/al/arhiva/alnr5.pdf

    Stafanescu, ti-am citit articolul in actualitatea literara. Cum poti sa vorbesti cu atata ipocrizie de sindicatul succesului cand tocmai tu faci parte din el? Este prea tarziu sa te dezici de ceea ce esti, pe cine crezi tu ca prostesti cu articole de-astea? Pai vorbesti tu de viata inocenta in literatura, cand tu si Garbea incurajati denigratori de tara si pornografi? Degeaba incerci sa faci pe neutrul, pe sfantul care priveste fenomenul din afara. Esti implicat in sindicatul succesului si tu si inca altii care roadeti ciolane pe langa organizatii, edituri si reviste ce practica monopolul cultural. Ca bine va mai zice Adrian Botez, in articolul sau: http://www.revistanoinu.com/Singur-printre...unionisti.html Partea proasta este ca inca mai reusesti sa pacalesti niste inocenti pe blogul asta, o metoda patetica de a-ti face o reputatie buna, cand toate lumea stie ce fel de specimene literare sunteti tu si Garbea. Dati fratilor search pe Google si vedeti cum se comporta aceste specimene, vedeti ce vocabular au, vedeti ce istorie au.

    RăspundețiȘtergere
  45. Se merita un copy-paste. Macar la prima parte.

    ...În grelele ceasuri (pentru literatura română AUTENTICĂ!), în care „Marii Pontifi” ai U.S.R. (ne referim, evident, în primul rând, la dl prof. univ. dr. NICOLAE MANOLESCU şi la dl ALEX ŞTEFĂNESCU...) vor, cu orice preţ, să-l asasineze pe Eminescu (şi, prin el, axiologia artistică românească şi Canonul Suprem al Literaturii Românilor) a doua oară (...unii nu ştiu - ... pentru că nu se află mulţi curajoşi să le-o spună... – nici despre primul asasinat!), prin promovarea, pe post de „Canon al Literaturii Românilor”, pe scatologicul Mihail Gălăţanu - ...iată că, în aceste momente de răscruce, pentru viitorul literaturii româneşti, se găsesc, în mod surprinzător şi nesperat, câţiva oameni (în frunte cu cel mai inimos şi truditor, „până la obsesie”, dintre ei, ŞTEFAN DORU DĂNCUŞ! – cel care s-a „înhămat”, precum Atlas, la muncile toate, de la coordonare de texte şi până la supraveghere „cerberică” a tipografilor...ba chiar a intrat, „de nevinovat”, în munca sisifică, „rudă” şi ucigaşă cât şi un război... a expedierii cărţilor!...de unde mult amar i s-a mai tras...), care să „treacă fără păs” peste „comenzile literare insinuate” pervers, de către U.S.R., şi să alcătuiască două antologii (una de Poezie, cealaltă de Proză românească - ambele, din „contemporaneitatea scriitoare”!), absolut uluitoare.


    Citeste mai multe despre Singur printre...”unionişti” de Adrian Botez

    RăspundețiȘtergere
  46. Stefanescu & Manolescu is doi interlopi care se ocupa de asasinate! Buuuuuuuun. Aici fac o pauza sa rad bine :))
    Am ras.
    Formularile acestea bombastice is de toata minunea. Este posibil sa doreasca (cei doi gangsteri) sa-l lichideze pe Eminescu. Nu zic nu. Dar cum poti sa omori un nemuritor? Pot crede mai degraba ca vor sa-l "arunce in debara". Si aceasta chestiune ma pune pe ganduri. De ce? Pt ca ei n-ar vorbi la superlativ despre Eminescu. Sunt de acord ca... anumite trasaturi ale lui Eminescu sunt perimate - nationalismul excesiv.
    Nu inteleg de ce trebuie sa existe cele doua tabere. Pro Eminescu si contra.

    Am cunoscut un individ citit pana la Dumnezeu si inapoie. Pe vremea odiosului avea un anticariat mobil (din spusele lui). Omul acesta il plaseaza (ca valoare) pe Eminescu undeva .. pe locul 500 in ierarhia valorilor nationale. Nu pot sa fiu de acord cu asa ceva. Iar daca trebuie sa-i argumentezi cuiva, de ce Eminescu este varful literaturii romanesti, inseamna ca nu trebuie sa te obosesti sa discuti cu acea persoana. Care nu pricepe lucrul acesta... ar face bine sa se ocupe de altceva (matematica/stiinte exacte). Anticarul nostru nu putea sa inteleaga o formulare simpla dintr-o discutie cu mine. Mai exact! Eu spuneam ca aveam o discutie "particularo-publica" (pe un anumit site) iar el se uita la mine ca vitelu. Percepea formularea ca fiind o ambiguitate. Pai... daca nu pricepe hibridul obtinut din doi termeni in antiteza... cum poate el sa-i perceapa profunzimea lui Eminescu?
    repet! este un om extraordinar de citit. Dar... atat! Ca un hard-disk. Stocheaza informatia. Un intelect de invatator. Nimic mai mult.

    RăspundețiȘtergere
  47. sorin vanatoru(Tinichigiul)27/2/11 6:33 p.m.

    Dar ce facem cu mediocritatile care zbiara ca sunt nedreptatite si neluate in seama?!Drept sa va spun,prefer un Mihai Galatanu.La el, nu chestiunea,poemul "O noapte cu patria" e definitoriu-repet,nu musai poemul acesta il singularizeaza-,ci nervul interior,masa critica formata de simtire si tehnica, forta lirica extrema!De ce va referiti exclusiv la acel poem,dar le omiteti pe celelalte ?!Prefer(e de preferat) o viziune poetica gen Galatanu,in locul unor litanii dulcege,anoste,comune,fara curaj pe vers,pe imagine si constructie!

    RăspundețiȘtergere
  48. Sorin vanatoru, trezeste-te baiatule la realitate, ca nu este vorba doar de UN POEM, baiatule.Este vorba de doua carti pline de MIZERII. Citez:

    „Barabas este Mantuitorul nostru rastignit pe cruce. Noi lui Barabas ne inchinam! O, Barabas, da-ne noua sa bem din sangele Tau care s-a varsat pentru iertarea pacatelor noastre. Noi in Tine credem si am citit pe de rost Evanghelia dupa Barabas. Noi suntem dupa chipul si asemanarea lui Barabas, pe El L-am iubit si minunile pe care le facea cand se-mbata."

    (MIHAIL GALATANU, volumul EVANGHELIA LUI BARABAS, Editura Cartea Romaneasca 1996)

    http://www.universulromanesc.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=151&Itemid=116

    Nu fiti batuti in cap, dragi romani.Acesti critici si acesti scriitori vor sa va spele creierele. Nu de un curaj a la Barabas are nevoie poporul roman, nu de EJACULARI pe SFINTENIA PATRIEI SI INCHINARI LA SATANA.
    Personal, nu am nimic nici cu USR si nici cu dl Manolescu, condamn doar versurile si mizeria acestui autor incurajate de critici de genul celor mentionati anterior. Deci, treziti-va fratilor!

    RăspundețiȘtergere
  49. sorin vanatoru(Tinichigiul)27/2/11 8:21 p.m.

    La ce sa ne "trezim", la care "realitate"?!Te referi la "realitatea"fanatismului religios criminal din Iran?!Domnule,daca asa intelegi dumneata un text literar, e jale!Textul literar,in general vorbind, nu e predica bisericeasca!Intelegi sau nu ce spun?!Predica se face la biserica!Aici nu e vorba decat de a reinterpreta un text tocit prin vesnic aceeasi stereotipie religioasa!Vezi ca,la urma, e vorba de Barabas beat,este o transformare nu a lui Isus Hristos, ci a lui Barabas in versetul biblic.Nu e nicio blasfemie!Dupa felul cum te exprimi, imi dau seama cum gandesti,deci cum scrii.Nu mai bat tastatura.Citeste carti de teorie literara si mediteaza mult, ca sa gandesti corect si sa nu te vad candva in dreapta Mantuitorului pe cruce spunand:"daca scriam bine, nu ajungeam aici!"

    RăspundețiȘtergere
  50. Ai spus totul despre tine. Multumesc de raspuns.

    RăspundețiȘtergere
  51. zau de inteleg ceva din ce povestiti! ati devenit prea subtili!

    RăspundețiȘtergere
  52. sorinele, te pricepi la invirteli/manipulari(nitelus, nu prea mult), cum vii si ne fluturi fanatismul negru___oooo, filmic, ce sa zic, apoi ne duci la ierusalimul tau, bre, ma apuca risul, desi ai dreptate cu intentia din finalul chestiei cu barabas, deloc atunci cind e vorba de context. Lucrurile stau destul de simplu: galatanu are ceva talent, are citeva zeci de chestii expresive imprastiate, destula inteligenta poetica si este foarte motivat. Ambitiile ii depasesc cu mult posibilitatile, insul si-a dat seama de asta si a dat cu mucii in fasole, simptomatic. Vorba aia...fiecare pasare pe limba ei piere

    RăspundețiȘtergere
  53. Adica cum, dl. Vinatoru? Noi trebuie sa citim ceasloavele alea literare CA SA GANDIM CORECT, dupa cum te exprimi, altfel raminem timpiti...adica vrei sa ne inveti tu ce ne place si cum sa gatim carnea de caprioara, cum iti place tie...ca atunci cind citim Esenin, Puskin, Eminescu, etc. avem nevoie de instructiuni de folosire!

    RăspundețiȘtergere
  54. Sorin
    Nu ai argumentele necesare (si nici nu exista) ca sa poti sustine stilul lui Galatanu. Pentru simplu motiv ca poezia este poezie. Ea nu se scrie in maniera aia. Proza... da. Poezia este un teritoriu prea sacru ca sa-ti bagi ceva prin ea.
    hmmm... deja acordam prea mare importanta unui individ cu filetul pe stanga.

    RăspundețiȘtergere
  55. Adrian Gherman, ia priveste ce zice ipocritul asta de Stefanescu in Actualitatea literara:
    "A fost la început o reprizã de
    defulãri, care n-a avut nimic mãret. Unii au vomitat la
    scenã deschisã tot ceea ce fuseserã nevoiti sã înghitã
    pânã atunci. Nu este plãcut sã asisti la asemenea
    spasme, chiar dacã ele le fac bine celor în cauzã,
    dându-le o senzatie de eliberare."

    SAU

    "Altii si-au luat revan-
    sa asupra interdictiilor, producând o literaturã scabros-
    licentioasã sau… denigrându-l pe Eminescu,
    ca pedeapsã pentru sacralizarea lui înainte de 1989
    (care fusese, si ea, o formã de a-l denigra)."

    Fii atent cum ipocritul de Stefanescu incearca sa se excluda din Sindicat. Pai Stefanescule, astia care au vomitat ca Galatanu, nu pe astia i-ati premiat cu atatea premii bombastice? Si acuma, Garbea, nu face acelasi lucru cu derbedul ala vulgar care isi baga organele genitale in poezie, pe numele sau STOIAN BOGDAN? Pai prin articolul tau, condamni trecutul, dar nu-l condamni pe pretenul tau Garbea si pe cei de la sindicatul premiilor pentru incurajarea si premierea vomitaturilor?

    Vai cum v-am prins ipocritilor.

    Dar ce raspunde ipocritul:

    "Dar toate astea încã ar fi suportabile dacã nu s-ar
    fi constituit pe neobservate în viata noastrã literarã
    o retea de sustineri reciproce (care nu au drept
    criteriu valoarea literarã) si de excomunicãri
    nedrepte, nefastã pentru creatia literarã."

    Sustineri reciproce, Stefanescu pe Garbea, Garbea pe Stefanescu, Garbea pe Stoian si asa mai departe...

    RUSINE!

    RăspundețiȘtergere
  56. citit articolul.

    "Este vorba, în realitate, de o
    reþea care cuprinde ºi intelectuali de elitã, ºi autori
    mediocri, ºi nulitãþi."

    nulitati? :))) prea dur. Mediocru/slab/incompetent, da. nulitate... ba. Pt ca in spatele scriitorului sau amarasteanului, mecanicului, filosofului, criticului - shade omul. Nulitate se poate interpreta ca atac la persoana.

    "Dupã 1989, nu ºtiu cum s-a întâmplat, probabil a
    intervenit diavolul,"
    diavolul nu are legatura cu derapajele umane. Sau... poate avea. Dar asta inseamna ca liberul arbitru nu exista (prin aceasta variabila anulam liberul arbitru). Sa fim totusi obiectivi/tehnici/profesionisti :)

    "Unii au vomitat la
    scenã deschisã tot ceea ce fuseserã nevoiþi sã înghitã
    pânã atunci. Nu este plãcut sã asiºti la asemenea
    spasme, chiar dacã ele le fac bine celor în cauzã,
    dându-le o senzaþie de eliberare."

    da! este tocmai ce spuneam/gandeam si eu: dupa revolutie lumea a cazut in excese. Pot intelege lucrul acesta... ca specific pe parcursul unui deceniu sau doua. Dar trebuie sa revenim la oile noastre. Ca sa nu-i dam satisfactie lui Nietzsche "popoarele inferioare adopta intai de la civilizatiile superioare, toate slabiciunile si excesele" (citat aproximativ).
    Ionut Caragea
    Alex Stefanescu adopta o pozitie corecta/coerenta/logica fata de "viata literara" (cel putin in articolul acesta). Ca... nu face ce spune... trebuie dovedit! Intr-un comentariu dintr-o postare trecuta a spus clar ca... in anumite momente s-a distantat de Galatanu. Nu poti sa bagi pumnul in gura unui om pe care l-ai citit candva cu placere.
    Incerc sa ma transpun in pielea lui. Si... nu-i deloc comod.
    Pana la urma... fiecare isi apara cercurile. Asta nu-i rau decat atunci cand ne amanetam demnitatea. Atunci cand tacem si ne imbrobodim aproapele cu indulgenta.

    RăspundețiȘtergere
  57. Oricine poate sa mizeze gresit.
    Dar “Poetul poate fi considerat un Paganini al poeziei tinand sub barbie in loc de o vioara Stradivarius un dictionar. El si-a asigurat un loc in istoria literaturii romane. Poemele sale vor ajunge cu siguranta in manualele scolare” (Alex Stefanescu, Istoria Literaturii Romane Contemporane, capitolul Mihail Galatanu, pg. 941)
    imi pare un gest nechibzuit aceasta afirmatie. Bine... nu cunosc cronologia lucrarilor acestui om ca sa-mi dau seama cand si cum a ajuns Alex Stefanescu la asemenea concluzie. Pt ca... sa ajungi sa faci o asemenea afirmatie in "caietul de maculatura" trebuie sa filtrezi bine. Una este sa te lasi purtat de fiorul/impresia de moment si alta este ca cugeti.

    RăspundețiȘtergere
  58. erata:
    Sa ajungi sa faci o asemenea afirmatie in "caietul de maculatura" este ok. Dar cand trebuie sa prezinti cuiva, ceva, trebuie sa filtrezi bine.
    Vinul isi face efectul :)

    RăspundețiȘtergere
  59. este Istoria literaturii romane CONTEMPORANE!
    Cum ar fi putut sa fie altfel decat romantata?!
    Cine stie ce se ascunde sub zambetul batranului...

    RăspundețiȘtergere
  60. doamne fereste ce discutii aveti

    RăspundețiȘtergere
  61. constantin cretan28/2/11 4:44 p.m.

    Un ghepard, care e un mare si superb pradator, reuseste in 10% din atacuri. In celelalte 90%, prada ii scapa. La fel se intimpla si cu un mare poet. Cu Mihail Galatanu, de exemplu.
    Cartile lui Galatanu despre care se tot discuta aici fac parte din cele 90% in care prada ii scapa. Pe fond, Galatanu are dreptate chiar si in aceste carti. Dar el foloseste aici un procedeu naiv, acelasi pe care l-a folosit Rosenthal in tabloul Romania Revolutionara. Numai ca Galatanu il foloseste cumva "invers".
    Si Eminescu a scris versuri pornografice, nu prea reusite, dar nimanui nu-i trece prin cap sa-i judece valoarea prin prisma acelor versuri.
    Si Galatanu ar trebui sa aiba parte de acelasi tratament, sa fie judecat in functie de virfurile creatiei sale. Orice alt tip de abordare e incorecta, atit estetic cit si moral. Si denota ca fie nu sintem in stare sa realizam, fie nu sintem in stare sa suportam superioritatea cuiva. Asta e parerea mea.

    RăspundețiȘtergere
  62. mare poet. inseamna ca io is proteasa in poplaca.
    Io... chiar nu inteleg de ce nu ramane in zona playboy. acolo poa sa faca ce si cum vrea. Cand se manifesta in poezie raspandeste numai iritare si distantare. Acolo, cu siguranta este apreciat la adevarata valoare. Nush de ce nu ne lasa pe noi astia pudici in pace.

    RăspundețiȘtergere
  63. punctual, Constantin Cretan, care sunt acele 60-70 de poezii[dincolo de stil, nici Nichita nu are mai multe atinse de geniu] care fac din Galatanu un mare poet.
    Cred ca m-as multumi cu 40 de poezii mari..treaca, autentice, sa contureze un stil; ca sa ne convingeti ca stiti despre ce este vorba.

    RăspundețiȘtergere
  64. eu vreau sa citesc una-doua de Galatanu. sa vad varful de lance.

    RăspundețiȘtergere
  65. La ecografie

    Astăzi mergem frumos la ecografie. Să vedem
    Ce-avem înăuntru. Ce ne-a crescut. Sîntem cuminţi. Să vedem de ce sunt la locul lor organele care sunt la locul lor.
    Şi ce fac ele acolo. Şi de ce. Şi ce au de gînd.
    Ce e în mintea lor. Ce e în capul lor.
    Care sunt părerile lor despre viaţă. Dacă mai au, cît de cît,
    umor. După aproape patruzeci de ani de viaţă. Adică după
    treizeci şi şapte. Şi ceva luni în burtă, care de obicei nu se pun. De care viaţa, în general, se străduie să ne dezveţe.
    Şi chiar ne dezvaţă.
    Amintiri care se fracturează uşor."

    Nush de ce ii zice poezie? Ultima propozitie are ceva poetic in ea. In rest... proza in toata regula. Pai.. la elicopter nu poti sa-i spui avion pt faptul ca are elice.

    RăspundețiȘtergere
  66. "Burta înstelată

    MIHAIL GALATANU
    (Poeme
    Cules 20 iulie 2003)



    Interiorul mamei mele


    1.NAVIGAM DUPĂ DULCI OVULE
    (O a doua natură)


    Mobilasem interiorul mamei mele
    Cu cele mai frumoase iluzii din lume.
    Pusesem flori agăţătoare,
    să semene interiorul cu natura,
    cu pajişti minunate, pline de ponoare.

    Să creez înăuntru o a doua natură,
    Natura mea şi numai a mea, cea de uz intern,
    aşa cum poţi întîlni doar în cărţi.


    Întinsesem, ba nu, chiar lipisem, o-ho,
    peste burta mamei mele hărţi
    şi mă credeamtot timpul thor heyerdal, mercator şi sir walter raleigh,
    strînşi sub aceeaşi piele.

    Navigam după dulci ovule sîngerînde,
    Ca vechii fenicieni după stele."


    La final gasim poezie. Ultimele doua versuri is exceptionale! Prea putina poetizare.
    Lucrarile mari abunda de poetic.

    RăspundețiȘtergere
  67. constantin cretan28/2/11 7:18 p.m.

    Probabil ca e o problema a orizontului nostru de asteptare. Noi sintem dispusi sa acceptam drept mari numai opere "de tip" Bach sau Beethoven. Cautind asa ceva la Galatanu, nu vom gasi. Dar dl. Alex Stefanescu nici nu il compara cu acestia, ci cu Paganini, daca sintem atenti la nuante. Iar la Galatanu gasim ceea ce gasim la Paganini. Tot ca Paganini si din aceleasi motive, Galatanu se va clasiciza foarte greu. Dar asta nu e o scuza pentru criticii literari care nu-i vad valoarea, dar care promoveaza tot felul de "poeti" al caror sunet nu are o valoare estetica mai mare decit are zgomotul de claxon.
    PS. Poetizarea cade totdeauna in afara poeziei. Ceea ce e poezie nu mai are nevoie sa fie poetizat, iar ceea ce nu e poezie e poetizat degeaba...

    RăspundețiȘtergere
  68. "Poetizarea cade totdeauna in afara poeziei"
    nu is de acord. dar nu am chef sa dezvolt.

    asta:
    "Interiorul mamei mele


    1.NAVIGAM DUPĂ DULCI OVULE
    (O a doua natură)


    Mobilasem interiorul mamei mele
    Cu cele mai frumoase iluzii din lume.
    Pusesem flori agăţătoare,
    să semene interiorul cu natura,
    cu pajişti minunate, pline de ponoare.

    Să creez înăuntru o a doua natură,
    Natura mea şi numai a mea, cea de uz intern,
    aşa cum poţi întîlni doar în cărţi.


    Întinsesem, ba nu, chiar lipisem, o-ho,
    peste burta mamei mele hărţi
    şi mă credeamtot timpul thor heyerdal, mercator şi sir walter raleigh,
    strînşi sub aceeaşi piele."

    este bucata de proza care anunta sosirea poeziei.

    "Navigam după dulci ovule sîngerînde,
    Ca vechii fenicieni după stele."

    Poezia trebuie sa-ti declanseze fiorul misterului. Ea nu trebuie sa-si stimuleze organele. Poezia este prilejul pentru frumos si coplesitor nu motiv de crize provenit in urma unui scartait pe tabla.

    RăspundețiȘtergere
  69. elegant mod de a va eschiva, de a stinge o curiozitate..chiar eteric, zeii stiu(!), atent la nuante fiind, insa ramane atat.
    Niccolo Paganini..curajos mod de abordare, nu lipsit de riscuri, poti atinge Il Cannone, melomanii pot crede pt o clipa ca esti chiar Paganini..poti auzi ceva din muzica lui Nichita daca ii porti bascul(sa ne intoarcem, esarfa..si acum nu ma refeream la Galatanu), poti experimenta..inspirat de muzica vreunui anonim Marcu Jura..intortocheate sunt caile poeziei..

    Si acum intre noi, domnule Constantin Cretan, imi puteti indica 30(!) de poezii carora le datorati convingerea ca Galatanu este de o teribila virtuozitate, un Paganini, "un mare poet"?

    RăspundețiȘtergere
  70. sorin vanatoru(Tinichigiul)28/2/11 9:43 p.m.

    Poezia-indiferent de gen-este aidoma credintei religioase.Crezi sau nu crezi in Dumnezeu.E libertatea ta sa crezi sau nu.Asa si cu literatura,cu poemul cutare.Iti place sau nu,iti spune ceva sau nu.Altora le spune,altora nu.Iti place o femeie sau nu-ti place.Degeaba cereti lamuriri,argumente de perceptie a poemului respectiv,daca nu aveti "organ" pentru el,pentru tipul asta de poetica.Timp pierdut cu munca de convingere.Cine vrea sa ramana la o viziune poetica gen Dante,Eminescu sau Cosbuc,nu are decat!
    Un poet-in general vorbind- doar propune un soi de simtire si de scriere, nu il impune!
    Inca ceva:cand am scris pe blog despre cartea "Poezie si moda poetica" a lui St.Augustin Doinas,sau "Despre poezie" a lui Manolescu sau "Dialectica limbajului poetic" a lui Crisu Dascalu...pauza!Nimeni nu este interesat de lectura, de autoinstruire(ca sa nu mai zic de "Structura liricii moderne" a lui Hugo Friedrich sau "Poetica si stilistica" coord. de Sorin Alexandrescu).
    Cu ajutorul acestor carti si prin exercitiu personal, de simtire si scriere, putem intelege textul in general-categorie semiotica- si ce inseamna "poeticitate"(nu cuvinte retoric-bombastice-"mare poet", 'mic poet" si alte clisee).Ma opresc aici,sunt multe de spus.

    Inca o data, daca nu citesti carti in domeniul literaturii(si nu numai),nu -ti antrenezi gandirea si spiritul, nu poti intelege un poet, nu poti fi obiectiv si drept cu el- chiar daca nu e pe "structura"ta interioara. Nu am mai postat,fiindca prefer sa-mi vad de-ale mele, dacat sa intru in toiul "vorbitului de discutii".Cine vrea sa inteleaga ce am postat aici, bine,cine nu, tot bine.Nu mai repet de zeci de ori.

    RăspundețiȘtergere
  71. sorin vanatoru(Tinichigiul)28/2/11 9:45 p.m.

    Erata:"unora le spune,altora nu"

    RăspundețiȘtergere
  72. Sorin
    Nu domnule! Cu poezia nu merge asa. Nu putem realitviza. Si.. nici nu putem invoca gusturile. Cand se ajunge la un anumit nivel... putem discuta despre gusturi. Adica... imi place Wagner sau Eugen Doga.
    Blaga sau Bacovia sau Toparceanu. Asa se discuta despre gusturi. Nu putem discuta despre proza lui Blaga si a lui Bacovia... pt ca proza lui Bacovia este slaba. Nu putem sa cantarim cand nu ai ce pune in balanta. Gusturile se discuta abia atunci cand proza sau poezia trece de filtrul critic al majoritatii.

    RăspundețiȘtergere
  73. Sorin
    Inca ceva. Cititul a tone de carti nu te face mai putin magar... daca ai magaria in sange. Nu poti deturna firescul pt ca asa vrei tu.. sau pt simplul fapt ca ai libertate de exprimare.

    RăspundețiȘtergere
  74. sorin vanatoru(Tinichigiul)28/2/11 10:34 p.m.

    1.Care "firesc"?!
    2.Nu ai inteles nimic din ce am postat.
    3.Mai buna magaria decat prostia.

    RăspundețiȘtergere
  75. Firescul este zona in care apucaturile dementiale sunt apucaturi dementiale.
    Sunt de acord ca... un poet sa aiba o amprenta a lui.
    Blaga = lumina, dragoste, mister. Il asociez cu albul.
    Bacovia = amurg, boala, ciori. negru si gri.
    Galatanu = sfarcuri, pasarici, clitoris. roz.

    Trebuie sa renunte la chestiile dementiale. Sa constientizeze ce lezeaza si ce pune in miscare energiile. Sa nu creasca volumul prea tare pt ca pot sa apara distorsionari. Ca si cum ai da volumul unui difuzor prea tare... crezand ca volumul acesta ridicat intensifica placerea auditiei.

    RăspundețiȘtergere
  76. degeaba asteptati ca maestrul Yoda sa va ridice ca pe Baiazid si Paganini, cine l-a vazut pe Belzebut isi alege cu grija ucenicii.

    RăspundețiȘtergere
  77. PENTRU ADRIAN GHERMAN, SORIN VÂNĂTORU, CONSTANTIN CREŢAN ŞI TOŢI CEI ANGAJAŢI ÎN DISCUŢIA DESPRE LITERATURĂ. Sunt mândru că pe blogul meu se discută cu atâta pasiune şi competenţă despre literatură.Vreau totuşi să precizez că în acest domeniu este inoportun cuvântul "trebuie". Nu se poate spune literatura "trebuie" să fie aşa sau altfel. Nu există reguli a căror respectare să asigure scrierea unui text de valoare. În literatură contează numai rezultatul, indiferent de algoritmul folosit. Adevăraţii scriitori se aventurează în necunoscut şi îşi creează pe parcurs propriile reguli. Actul de creaţie seamănă cu înaintarea unui schior pe zăpada vigină: nu putem constata (şi sancţiona)nici o deviere de la pârtie, întrucât pârtia se constituie pe măsura înaintării. (Scriitorii care merg pe pârtii făcute de alţii înaintea lor sunt minori.) Abia a posteriori suntem în situaţia de a critica o eventuală inconsecvenţă a autorului cu el însuşi, o contrazicere stridentă a regulilor pe care chiar el le-a instituit.
    PENTRU IONUŢ CARAGEA ŞI ALŢII CARE MĂ CONTESTĂ. Aş lua cu toată atenţia în considerare incriminările dv. dacă nu mi-aş aminti că iniţial mi-aţi scris mesaje curtenitoare şi că aţi început să mă denigraţi abia în momentul în care m-am pronunţat asupra textelor dv., găsindu-le mediocre. Vă pierdeţi creditul trecând brusc, din cauza orgoliului rănit, de la complimente la invective. Pe de altă parte, puneţi în circulaţie informaţii false, pentru care aţi putea fi trimişi şi în judecată. Eu nu sunt un pontif al Uniunii Scriitorilor. N-am nici o funcţie, sunt un simplu membru al ei. Când am fost acum la câţiva ani să prânzesc la restaurantul Uniunii Scriitorilor, cineva de acolo mi-a spus pe un ton categoric: "Nu vă supăraţi, aici au voie numai membrii Uniunii Scriitorilor"."Şi de ce credeţi că eu n-aş fi?" "Fiindcă nu v-am văzut niciodată pe aici." Oase de ros (ce expresie vulgară!)nu prea am de unde să iau fiindcă sunt pur şi simplu şomer, trăiesc exclusiv din scris. Dacă într-o lună aş fi bolnav şi n-aş putea să scriu, în acea lună aş rămâne fără nici un venit. Pentru blogul acesta, care îmi cere multă muncă, nu iau bani de nicăieri (poate o să iau, ca daune, de la cei care mă insultă.)Din "sindicatul succesului" nu fac parte. Faptul că am succes cu ceea ce scriu, cu emisiunile mele TV şi Radio nu înseamnă că fac parte dintr-un asemenea sindicat, pe care îl consider dintotdeauna nefast pentru literatura română. Iar pe Eminescu nu l-am denigrat niciodată, niciodată, niciodată. Când un judecător o să vă ceară dovezi că l-am denigrat, de unde o să le luaţi?

    RăspundețiȘtergere
  78. ERATĂ. Am scris "vigină" în loc de "virgină". Îmi cer scuze. Probabil m-a tulburat cuvântul.

    RăspundețiȘtergere
  79. Fara "trebuie" lumea ar zace intr-o apatie neproductiva (cineva trebuie sa tina fraiele). Sunt de acord ca artistul trebuie sa se descopere. Dar fara semnele de circulatie ar exista haos in trafic.

    :) Ma gandeam ca sunteti mare gazda! Ma gandeam ca faceti bani din literatura... mai multi decat Bercea Mondial din cersit/camatarie etc. Pai... asta este rezultatul lipsei lui "trebuie". Societatea functioneaza pe principiul "legea junglei". Cam asa se intampla in arta. Si... nu-i deloc bine.
    Avand in vedere faptul ca toti o ducem extraordinar de bine, sfada si atacu' la persoana sunt binecuvantari pt sufletele noastre.

    RăspundețiȘtergere
  80. sorin vanatoru(Tinichigiul)1/3/11 6:25 p.m.

    Adrian Gherman, vorbesti mult si nu spui nimic(mai bine zis spui nimic!).Vorbesti in dodii,debitezi fraze polisemantice.Nu intelegi "romaneste" ca dl.Alex Stefanescu s-a referit strict la literatura cu acel "trebuie"?!De ce delirezi(ca de obicei),de ce distorsionezi ceea ce a spus dl.Alex?!Nu spui nimic coerent, cu cap si coada.Mai ales cu cap.

    RăspundețiȘtergere
  81. Sorin
    Nu eu is vinovat pt ca matale nu intelegi/nu ti pasul.

    RăspundețiȘtergere
  82. Stefanescu, eu nu ti-am trimis tie mesaje curtenitoare. Nu ti-am facut complimente si nu te-am rugat nu stiu ce. Ti-am trimis pur si simplu o carte in PDF ca sa vad cat de ipocrit esti. Mai tii minte mesajul meu?

    Pentru ca vazusem ca ai precizat ca nu citesti pdf-uri, intrucat nu ai cunostintele si softul necesar. Am vrut sa testez reactia ta, am vrut sa vad ce vei spune. Pentru ca stiam ca esti amicul lui Garbea si vei fi pus in tema de acesta. Dar tu stiai oricum de conflictul meu cu Garbea, doar eu facusem plangere la USR pentru calomniile individului care confunda critica cu atacul la persoana.

    Adevarul este ca nu ai citit nici macar o pagina si te-am prins usor cu minciuna. Asa ca mi-am permis sa-ti spun pe blogul personal ca TU NU CITESTI TEXTELE TRIMISE, cel mult le citesti PE SARITE. Dar, in schimb, iti permiti sa-i bagi la gramada pe toti cei care vrei tu, copiindu-le doar numele din Inbox, asa de ochii lumii.

    Ca sa iti arat ca si tu si Garbea habar nu aveti de critica, revin la vorbele tale si la parerea lui Garbea despre Galatanu. Te citez:


    "Actul de creaţie seamănă cu înaintarea unui schior pe zăpada vigină: nu putem constata (şi sancţiona)nici o deviere de la pârtie, întrucât pârtia se constituie pe măsura înaintării. (Scriitorii care merg pe pârtii făcute de alţii înaintea lor sunt minori.)"

    Pai nene, cand Galatanu a fost premiat cu xxx premii literare, pe ce teren virgin mergea?
    Ca de jumatate de secol alde nea Charles Bukowski scrie prostiile astea cu pasarici si pizdulici. Habar nu aveti de critica si repere, lasa-te nene ca esti depasit. Pai daca ma iau dupa tine Galatanu este minor nene. Si toti aia pe care i-ai laudat si merg pe urmele paunesciene. Nu mai dau nume aici ca-mi place de acea fata.

    Desigur, singura ta aparare era sa imi spui ca te-am rugat eu nu stiu ce si ca de suparare m-am razbunat. Nene, esti patetic. Tu chiar nu iti dai seama de ce ti se intampla?

    Si termina cu prostiile cu datul in judecata. . Ce faci, o sa apelezi la legile internationale ale calomniei? Si, pana la urma, despre ce calomnie e vorba? Ce incriminari?

    Ce dovezi despre Eminescu? Trezeste-te nene. Parerea mea este ca faci parte din sindicatul succesului. Nu-ti convine, fa o plimbare prin parc. Ca esti ipocrit, ti-am demonstrat-o prin copy-paste.

    P.S.

    Umbli pe un teren in care unii sunt nascuti pe Google. Adica esti minor, mergi pe drumuri dezvirginate de altii. Priceput-ai?

    RăspundețiȘtergere
  83. @ Alex Ștefănescu
    1. Vă felicit pentru premiul obținut la concursul „blog de blog 2010” (cel mai bun blog de literatură, secțiunea critică).

    2. Pentru a păstra această poziție meritată consider că e cazul să interveniți în moderarea acelor comentarii de pe blogul dvs. care sînt exclusiv insulte și calomnii și care fac o țintă din Mihail Gălățanu dar și din mine sau dvs. înșivă. Aici e locul să dsicutăm despre literatură, nu să citim insanități și injurii gratuite, consecințe ale unor grave complexe de inferioritate și carențe de caracter.

    Am scris și eu despre unii dintre participanții la aceste ieșiri din cadrul unei discuții civilizate și le-am explicat că scrisul lor nu are valoare, că nu se pot compara nu cu Mihail Gălățanu, dar nici măcar cu niște amatori la început de carieră. Acest adevăr este indiscutabil și se traduce în lipsa de ecou public favorabil a acestor scrieri.

    Aveți instrumentul moderării și, cu riscul de a mai pierde puțin timp, puteți să limitați postările la cele care se exprimă civilizat.

    RăspundețiȘtergere
  84. Garbea, tu esti specimenul care m-a declarat pe mine psihiopat si care a zis ca am citate memorabile, iar mai apoi ti-ai modificat propria recenzie, excluzand clar cazul ca as fi psihopat si inlocuind memorabile cu plauzibile.

    http://www.revistasingur.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=2728:horia-garbea-intre-atac-la-persoan-i-escrocherie&catid=51:proza&Itemid=116

    Pai ce critic si om esti tu daca nu esti in stare sa fii responsabil de propriile tale declaratii?

    Nu ai vrut decat sa te razbuni pentru faptul ca ti-am zis ca am fost criticat pe Botez, scriitorul pe care il detestai. Chiar tu m-ai rugat sa-ti trimit o carte, la sediul Uniunii. Iar eu nu stiam cu adevarat care erau intentiile tale.

    Daca ma iau dupa Stefanescu, tu ai laudat un autor minor care a calcat de un teren dezvirginat de altii.

    Ce s-a intamplat pana la urma cu cazul tau in comisia de disciplina a USR? Cum de isi permite directorul de imagine al USR sa-i calomnieze pe membrii institutiei sau sa denigreze editurile din provincie?

    Si mai ai si tupeul sa calci pe aici.

    Cenzurati, ca este singurul lucru prin care sa opriti lumea sa arate cine sunteti cu adevarat.

    RăspundețiȘtergere
  85. @ionut caragea
    Domnule Caragea, eu nu am calomniat pe nimeni, nu cunosc niciun domn Botez, necum să-l urăsc. M-ați întrebat unde să îmi trimiteți volumul și v-am spus. L-am primit și am scris despre el cum fac cu zeci de volume. Părerea mea este că poezia dvs. nu este valoroasă, că nu este bine să dați credit doar propriei opinii superlative despre scrisul dvs., ci să vă revedeți textele care conțin locuri comune și pasaje ininteligibile.

    Mai cred că ați publicat o cantitate prea mare de texte și nu ați efectuat cuvenita selecție. De aceea pasajele mai reușite, pe care le-am semnalat la locul cuvenit, se pierd și trec ca și neobservate.

    Faptul că sînteți membru al USR ar trebui să vă îndemne la responsabilitate și civilitate. Eu m-am adresat dvs. reverențios. Dacă e vorba să fie cineva în pericol de a fi exclus din USR pentru ireverență față de confrați, acesta sînteți doar dvs. și vă previn respectuos că modul în care vă exprimați în public poate avea acestă consecință.

    Găsesc că e potrivit să vă ocupați timpul cu reducerea carențelor din textele dvs. sau, dacă simțiți că nu e posibil, să rămîneți doar un comentator al fenomenului literar, dar argumentat și cu un limbaj urban.

    RăspundețiȘtergere
  86. Domnule Garbea
    De ce nu aduceti la "despachetat" cateva texte scrise de Ionut Caragea? Sa ne aratati clar unde mai are de corectat. Sa ne aratati plusurile si minusurile.
    Un adevarat cavaler in ale scrisului argumenteaza - in special cand i se cere.

    RăspundețiȘtergere
  87. Alt cavaler nu intervine cand ii este criticata opera. Sa vedem fapte. Ca... de povesti toti suntem satui.

    RăspundețiȘtergere
  88. nici Galatanu, nici Cretan nu se inscriu[luand in considerare tot ce se poate lua] printre poetii de prima mana de azi, printre acei 25-30. Ca maestrul Yoda in generozitatea sa i-a vazut asa(interesat ori nu) ma lasa rece.

    [***]

    PS: daca maestrul are bravura sa leviteze pe acest culoar il astept lipsit de malitiozitate. Presimt ca vom avea o discutie APLICATA; poate mai putin 'retinuta' decat cu d. C Cretan.

    ..fiindca dorim ca acest blog sa castige un premiu si anul asta, nu?!

    RăspundețiȘtergere
  89. "nici Galatanu, nici Cretan nu se inscriu[luand in considerare tot ce se poate lua] printre poetii de prima mana de azi, printre acei 25-30."

    Poate ne prezentati si noua cateva nume (daca nu puteti sa-i prezentati pe toti 25-30).

    RăspundețiȘtergere
  90. Garbea, ce usor uiti tu lucrurile. Cum adica nu stii cine este. Sa-ti improspatez memoria cu mesajul tau de la 22 septembrie:

    "Dl. B scrie lung si prost.
    Am cercetat si am aflat ca e un profesor de la un grup scolar din Adjud care se ocupa cu injurarea confratilor mult mai talentati decit el. Aveti grija cine va lauda!"

    Acum te faci ca nu mai stii cine este? Adica trebuie sa am grija cand unii care nu sunt agreati de voi scriu ceva de bine despre mine? Trebuie sa am grija ca nu cumva sa intru si eu pe lista neagra? Cu alte cuvinte, sa ma declari psihopat si sa ma ameninti mai apoi cu excluderea din USR?

    Pana una alta, Adrian Botez este filolog si este premiat in critica.(•Premiul USR, la ESEU/HERMENEUTICĂ, pentru 2006 (a fost premiată lucrarea de hermeneutică Loja Iohanică Românească).

    Cum poti sa spui ca acest critic scrie prost cand el scrie cu mult mai bine ca tine?

    Si, ti-am spus si iti repet. Nu atac parerea ta despre ceea ce scriu eu, nu asta era subiectul. Atac faptul ca m-ai facut psihopat si ti-ai modificat apoi recenzia in Luceafarul. Asta te descalifica.

    Sper sa nu ma provoci sa arat si comentariul in care te plangi lui Corneliu Leu, prefatatorul meu. EL te-a pus cu multa eleganta la punct. Nu ti-a fost invatare de minte? Lui ii place ce scriu eu si este un om care se pricepe la literatura. Tu te pricepi mai bine ca LEU?

    Ti-am zis si iti repet, pentru insultele tale puteam sa te dau in judecata. Insa m-am gandit la familia ta. Eu in locul tau as aborda o atitudine mai umila. Pe bune ca daca te scuzai in public ai fi avut mai mult de castigat, mai ales respectul meu. Insa...

    RăspundețiȘtergere
  91. Ionut Caragea
    Ti-am recitit cateva poezii. Prefer sa-ti spun direct.
    Poeziile tale sunt slabe. Stiu ca aceasta afirmatie se aseamana un glont care iti perforeaza aripa. Dar... cand apele se vor retrage, sper din tot sufletul ca vei constientiza ce am zis acum, ca fiind un adevar. Nu-i usor sa-i spui cuiva ca este sub nivelul autorilor de valoare (este ca si cum l-ai pune la colt).
    Initial am crezut ca ti-am tratat poeziile superficial. Din aceasta cauza am reluat lectura acestora. Dar si pentru momentul in care putea sa apara Horia Garbea.
    In raport cu pozitia ta energica si... obiectivitatea unor afirmatii in discutiile de pe acest blog, poezia ta este slaba. Nu cred ca este nevoie de comentarii si dezbateri minutioase ori particularizate in functie de fiecare poezie.
    Daca privesc in trecut, la inceputurile mele in ale poeziei... ma bufneste rasul. Dar ma curteaza si o senzatie ingrozitoare de jena. Nici nu stiu cum sa reactionez. Partea buna este ca am scapat de senzatia ca... intreaga viata literara este un complot. Ca... nimeni nu ma intelege. Traiam o falsa realitate. Existam intr-un univers complet izolat. Pe alocuri aveam obiectivitatea mea... dar pe ansamblu, ceilalti aveau dreptate. Asa este si la tine. Si... tare mi-e frica de faptul ca nu vei putea evada din acest univers.

    RăspundețiȘtergere
  92. Adrian Gherman, nu contest faptul ca unele texte ale mele sunt slabe sau neinteresante. SI Nichita Stanescu spunea ca un autor are si texte bune si texte proaste si sunt de acord cu el. Un lucru nu pot intelege, Garbea a dat ca exemplu in recenzia sa doar 2 versuri dintr-o poezie si a zis ca e cea mai proasta carte pe care a citit-o vreodata. Corneliu Leu, Ioan Pachia Tatomirescu si altii care sunt critici de meserie au citit-o din scoarta in scoarta si au avut alta opinie. Chestia cea mai interesanta este urmatoarea. In recenzia sa, Garbea spune ca unele citate sunt MEMORABILE. Mai tarziu, dupa ce ii cer socoteala pentru atacul la persoana din recenzia sa, isi schimba aprecierea din MEMORABILE IN PLAUZIBILE!

    Pai ce fel de NEICA NIMENI CRITIC E ASTA?

    Cartea o poti citi integral aici. Este un volum de dragoste, deci te rog sa ma scuzi daca e melodramatic si nu are pizdulici si pasarici galatiene. lectura placuta. Sper sa gasesti macar un poem care sa-ti placa si voi fi fericit.

    http://www.ionutcaragea.ro/poezii_files/HTML_files/dragoste.htm

    RăspundețiȘtergere
  93. Adrian Gherman, nici opinia ta nu o contest. Am atatia cititori si critici carora le place ceea ce scriu, nu doresc si nu consider ca este normal sa monopolizez gusturile. Trebuie insa sa te corectez la o fraza:

    "Dar... cand apele se vor retrage, sper din tot sufletul ca vei constientiza ce am zis acum, ca fiind un adevar."

    Sper sa iti bagi mintile in cap ca nu esti detinatorul adevarului suprem. Asta ar insemna ca toti ceilalti care au scris despre mine sunt niste mincinosi si numai tu detii adevarul. Ex:

    http://www.ionutcaragea.ro/Proza_files/articole,%20recenzii/wiki.htm

    Deci, iti respect opinia si gusturile, dar te rog sa nu imi arunci cu adevarul in fatza. Esti un baiat destept si sper ca iti vei da seama de ce prostie ai putut sa zici. Sa ai o seara faina.

    RăspundețiȘtergere
  94. Ionut
    Horia Garbea... cel putin aparent, nu-i pe gustul meu. E prea protocolar. Mie imi plac astia mai iresponsabili/habauci dar asta nu inseamna ca nu apreciez eleganta. Ei... fiecare cu simpatiile si antipatiile lui. Esti mai simpatic... dar are dreptate. Cum reusesc sa-mi dau seama de lucru asta? Fac abstractie de voi doi. Ma duc direct la poezie si ma detasez. Cred ca e bine sa tinem cont de cei mai exigenti critici. Faptul ca ii provoci si te critica negativ (pe buna dreptate sau ba) este pozitiv pentru maturizarea ta. Cu cat incasezi mai mult iti maresti rezistenta/inveti sa te feresti si sa-ti acoperi punctele slabe. Normal ca exista tot soiul de critici... dar eu prefer unul care ma critica negativ - evident ca... dupa ce cunosti anumiti critici "autorizati" sau ba... incepi sa le intuiesti reactiile. Pai... cand ajungi sa le intuiesti reactiile, ai preluat conducerea.

    "Pai ce fel de NEICA NIMENI CRITIC E ASTA?"
    :) mvaaai! parca esti copil. Nu te condamn pt ca si eu am trecut prin asemenea experiente. Critica nu se opreste numai la un singur critic. Tu trebuie sa faci o medie din totalul criticilor care le-ai avut. Da' aia apropiati... nu se pun.

    Cu o floare nu se face primavara asa cum... cu un poem sau doua nu capeti valoare. Eu vorbesc de trasaturile generale ale poeziei tale.
    Nu curatenia sufleteasca da valoare poeziei. Si aceasta joaca un rol important! Dar asta nu-i totul. Pt ca... am intalnit maicute debile. Maicute prinse in universul bisericesc, care... daca il invocau pe Dumnezeu, inestetic, isi alocau valori inestimabile. In ortodoxie, preotul, inainte de slujba nu mananca si nu bea de sambata seara. Duminica la slujba ii pute gura. In acest caz... prefer o tipa care s-a jucat cu ea si duminica dimineata are gust de menta in gura.
    Ma provoci! :)

    RăspundețiȘtergere
  95. Ionuţ, nu-ţi pierde vremea cu discuţii inutile. Tu ai atâţia oameni care îţi iubesc poezia, eşti un brand şi un nume. Eşti un deschizător de drumuri prin poezia ta, eşti reprezentantul generaţiei Google. Te aşteptăm la festivalul internaţional de poezie din Canada, unde eşti invitat. Pentru contestatarii tăi, voi posta poezia ta reprezentativă. Sper să nu te superi pentru asta. Te pup, Carmen.

    m-am născut pe Google
    am deschis ochii şi am privit printr-o fereastră
    către cealaltă lume căreia probabil trebuia să-i spun
    Mamă
    am atins-o cu degetele mele pătrate
    şi mi-a fost teamă… din păcate
    să nu o rănesc şi să nu mă rănească
    cuvintele mele aveau nevoie de atingere pământească

    degeaba ne ţinem de mâini
    nu vom avea niciodată priză la public, ci doar la curent
    ştim amândoi că adevărata mană cerească
    este un abonament

    mai demult am primit mesaj de la Dumnezeu
    îmi spunea că va veni o zi în care
    va exista o singură biserică universală
    credinţa, da, credinţa va fi o stare
    de euforie declanşată de o perpetuă mişcare
    spre nihilism

    m-am născut pe o pagină de istorie care
    nu va fi niciodată scrisă, cu certitudine
    va rămâne o întâmplare
    în spaţiul infinit dintre două secunde
    mărginit de milioane de pixeli

    am murit pe Google
    înconjurat de miliarde de ferestre
    deschise pur şi simplu din greşeală
    sau poate nu ştiai că Dumnezeu este orb

    RăspundețiȘtergere
  96. Imi respecti opinia dar trebuie sa-mi bag mintile in cap! :)
    Asta-i tare!

    RăspundețiȘtergere
  97. Huh! Nihil Sine Deo. Ce mai show o facut Caragea aici. Caragea, mai zi'le catevazile ca le zicibrici! Vino inapoooooi!

    Cu absolutisima stima, Raposatu

    RăspundețiȘtergere
  98. Asculta ce zice Carmen. Ea are un simt critic foarte ascutit. Toata ziua se ocupa de treburile astea. Astia care te critica... is doi sindicalisti-interlopizati si catelusul acestora. Adica: eu.
    D'aia zic:
    stiu ce ai putea sa gandesti in urmatoarele ore.
    Seara buna!

    RăspundețiȘtergere
  99. Adrian, este ultimul meu comentariu pe blogul lui Stefanescu, intrucat imi dau seama ca unii au dreptate, este pierdere de timp. Sa stii ca esti un tip simpatic si mi-ai placut. Te-am prins de vreo doua ori in off-side, sper ca antrenamentul sa-ti prinda bine in alte meciuri. Sa stii ca oricat de catelus ai fi, cainii care latra nu musca. Cat despre adevar, nu exista metafora mai frumoasa ca adevarul gol-golut. Deci te poti apuca de nudism, intrucat detii adevarul in intregime. Pacat ca nu te-ai afirmat in poezie. Reuseai sa iti apropii niste oameni, zeci de oameni sau sute de mii de oameni. Si, astfel, nu mai sihastreai pe blogul lui Stefanescu, alinandu-ti singuratatea cu adevarul de pe fundul paharului de vin. Sa fii sanatos si voinic, drag prieten.

    RăspundețiȘtergere
  100. Ha,ha!Cica "bleah"!Dupa atata "tiganie" ca la usa cortului,normal ca "bleah"!

    RăspundețiȘtergere
  101. cumintei! si de dor si de foaie verde.
    dezolant, sacagii... mai e apa-n marea moarta?



    ...Mai avem, mai avem, Multa vreme de dus..

    RăspundețiȘtergere
  102. Vă recomand volumul „Femeia despre care scriu” de Nicolae Coande, un volum excepțional. În opinia mea, el se înscrie în cursa pentru distincțiile importante ale unui an (2010) care a adus poeziei noastre multe cărți greu de ocolit, de-ar fi să le numesc numai pe cele ale lui Ion Mureșan, Liviu Ioan Stoiciu, Mihail Gălățanu, Anca Mizumschi, Bogdan O. Popescu, Teodor Dună, conștient că lista nu e completă. Aș mai adăuga nume ca Traian T. Coșovei, Radu Vancu, Andra Rotaru, Mihai Curtean și altele încă, autori de volume remarcabile. Mă refer numai la cele apărute în 2010 și citite de mine. Nici nu-l pomenesc pe Mircea Cărtărescu – Nimic, pentru că sînt texte foarte vechi, doar apărute în 2010.

    În acest context, a discuta și a problematiza, consumînd timp, în jurul operei dlui Ionuț Caragea e pură zădărnicie.

    Poeții mai puțin abilitați care au - uneori firești, alteori exagerate - pusee de orgoliu, și care adesea trec pe aici și pe alte bloguri, comentînd sarcastic sau cu ironii ieftine faptul că încercările lor nu primesc destule recunoașteri, ar face foarte bine să citească măcar volumele celor șapte (sau ]n total 11) sus-amintiți și să evalueze cu luciditate ce îi desparte pe ei de aceia. Un exercițiu extrem de util poeziei lor în primul rînd.

    RăspundețiȘtergere
  103. constantin cretan2/3/11 9:15 p.m.

    HORĂ DE BĂIEŢI
    de Tudor Arghezi

    Intr-o ţară care-a fost
    Era mare cel mai prost.
    Bi-ba, ba-ba
    Li-ba, la-ba.
    Ţara unde-i bun tutunul
    Avea proşti unul şi unul.
    Bi-bo, bo-bi
    Ri-bo, ro-bi.
    Cine-o leacă-avea de cap
    Şi-1 punea după dulap.
    Hu-hu, bu-hu
    Bu-hu, hu-hu.
    Pentru că omul cel mare
    Se-olegea după picioare.
    I-ha, ba-ha
    Ba-ha. i-ha.
    Umblau solii prin norod
    C-un carâmb şi-un calapod.
    Lu-la, la-lu
    Vi-va, va-Iu.
    Şi cinstirea ţi se da
    După talpă şi pingea.
    Da-du, du-da
    Ga-gu, gu-da.
    Dar deştepţii fiind prea mulţi
    Au rămas pe drept desculţi.
    I-ha, pa-pa
    Pa-pa, i-ha.
    Am o minte, vai de mine.
    Şi mă face de ruşine.
    Cio-ca, bo-ca
    Bo-ca, cio-ca.
    Spune tu, pe ce-i cunoşti
    Dintre proşti pe cei mai proşti?
    Zu-ri, zu-ra Zu-ra, zu-ri.
    După chică sau chelie?
    După unghii sau simbrie?
    Pa-vu, ga-vu La-vu, la-vu.
    Fincă, vezi, mai-marele
    Şi-ascunde picioarele.
    Tra-la, la-la La-la, la-la.

    RăspundețiȘtergere
  104. 10-20 de minute alocate pentru fiecare autor. Cam putin pt o analiza finala. Acestea is impresiile mele.

    Ion Muresan
    Un autor care merita aprofundat. Imi pare un solitar. Totusi... imi pare ca face risipa de cuvinte. Cred ca un poet poate cuprinde esentialul in versuri putine. Daca o lungesti... mai bine te apuci de proza. "O proza buna se scrie de fata cu poezia" nenea Nitza o zis.

    Liviu Ioan Stoiciu
    Rar intalnesti poezia in versurile sale. E mai mult proza.

    Mihail Gălățanu
    Am discutat destul despre el. Oricum... are metafore mai stralucitoare decat cei doi. Problema lui... ramane cum am stabilit.

    Anca Mizumschi imi pare tovarasa de suflet a lui Galatanu. Fara prea mare profunzime si... fara jocuri de lumini. Galatanu spune ceva.... chiar daca forteaza nota (de cele mai multe ori) dar ea.. imi pare dezorientata. Vorbeste sa nu taca.

    RăspundețiȘtergere
  105. Bogdan O. Popescu
    reverente in fata sensibilitatii lui. Cursiv, cristalin ca un izvor de munte. Nu foloseste o tornada de rime... si le aseaza corespunzator. Fiecare cuvant si vers este la locu lui. Fantastic!

    RăspundețiȘtergere
  106. Teodor Dună
    are potential dar trebuie strunita inclinatia lui spre imbrobodire. Nu-i destul de concis dar are suflet de poet.

    Traian T. Coşovei
    Poet contemporan.

    Radu Vancu
    alabalaportocala.

    Andra Rotaru
    Se face de minune cu recitalurile ei. Apreciate de catre.. :) nu stiu cine o apreciaza. Dar..


    Mihai Curtean

    Sa-mi spuneti dumneavoastra cand cugeta acest poet? Probabil are o inteligenta distributiva de reuseste sa recite atat de misterios... pe fondul scartaielilor melodioase. :)
    Slab. Nu ma intereseaza asemenea "poeti"

    http://www.youtube.com/watch?v=Dp8zO0o3sQw

    am urmarit 23 de secunde. Suficient sa-mi "doresc sa mor la marginea marii"

    RăspundețiȘtergere
  107. Era sa-l scap pe acest poet flegmatic/artagos.
    Nicolae Coande

    RăspundețiȘtergere
  108. un grup care nu va insemna mai mult decat ce inseamna, cel nominalizat de Garbea, ceva poezie la I.Muresan, ceva la Stoiciu, ceva la B. Popescu(nici in poeziile lor mai reusite seva nu circula prin tot) ...in concluzie niciunul nu se numara printre cei 25-30.
    Nu mai vorbesc de muzica..e hat-departe.
    Pentru un poet mare e nevoie sa fie indeplinite cel putin 8 conditii, cei considerati de mine ca poeti de prima mana indeplinesc 5-6.

    RăspundețiȘtergere
  109. Sunt curios pe ce considerente ierarhizeaza domnul Garbea. Pt ca.. diversitatea autorilor este clara. Exceptionali, buni, slabi si... sub orice critica.
    Pai... in aceste conditii de promovare, nu vom ajunge niciodata la nivelul anilor 1870 - 1890.
    Lucrurile sunt clare. Trebuie sa-l trimiti pe fiecare unde se pricepe. Trebuie depistate inclinatiile fiecaruia si in functie de asta... omul se poate indrepta intr-o directie. Altfel o tinem tot intr-un haos si obscuritate - in care, fiecare invoca gusturile in cazul impotentelor sau lipsei de talent.
    In Germania, am inteles ca... de la granitita incep sa fie creionate inclinatiile individului. Care are inclinatie spre pictura se specializeaza in pictura etc. La noi... toti is si prozatori si poeti si filosofi si gazetari si critici. Draqu a mai vazut asa debandada.
    Ca si cum l-am pune pe Creanga sa scrie versuri de geniu. Le amestecati prea tare.

    RăspundețiȘtergere
  110. ce sa mai citesti dupa ce ai citit "Lemn de foc"(de exemplu) a lui Paunescu..te duci si te culci!

    RăspundețiȘtergere
  111. sau vine Vieru si spune: "N-am moarte cu tine nimic..Dar mila de tine mi-i...Ca n-ai avut niciodata mama...Ca n-ai avut niciodata copii"..si ceasurile se opresc.

    RăspundețiȘtergere
  112. "Sunt punte catre celalalt taram,
    Cu trupul meu va voi deschide cale,
    In urma voastra eu o sa raman
    O seara-albastra dintr-o blanda vale.

    Cu mana-ntinsa am cersit la Porti
    Un strop curat din sfanta nemurire.
    Eu, cel urat si cel hulit de toti,
    Voi inflori a voastra regasire.

    Veti trece peste mine ca pe drum,
    Cu ochii-n steaua cea de mine-adusa.
    Veti fi departe-n zarile de fum,
    Eu voi dormi sub tarina supusa.

    Ma veti simti alaturea de voi,
    Un ram de timp, invesmantat in soarta,
    Veti pomeni de vremea de apoi,
    De Lupul Alb ce va trecut de Poarta,

    In viitor, in seri tarzii, cuminti,
    Trecuti de vad si mangaiati de stele,
    Cand pruncii-or fi deja batrani parinti
    Si-or bea razand, la nunti, visele mele.

    ..P.Corut.."Jertfa Lupului Alb"
    ..dincolo de tot ce-a spus

    RăspundețiȘtergere
  113. si mai este ceva, Alex, inainte de a pleca, noi n-am batut si n-am cersit in veac la portile voastre, iar daca am ras ca oameni intregi si liberi am ras.

    ZZZ chiliarh

    RăspundețiȘtergere
  114. Redactia revistei xxx4/3/11 4:41 p.m.

    Domnule Alex Stefanescu, sunt un mare simpatizant al scrierilor dumneavoastra si va felicit pentru curajul cu care demascati sindicatul succesului in revista Actualitatea literara. Prin faptul ca va situati impotriva domnilor Manolescu si Garbea, care incurajeaza scriitori marunti precum Mihai Galatanu, ati dovedit verticalitate si curaj. La afirmatiile dumneavoastra despre sindicatul succesului as veni si eu cu o completare, o scrisoare de-a domnului Garbea, prin care recunoaste ca sindicatul sucessului si valoarea se afla in mainile domniei sale:

    Horia Garbea catre scriitoarea Daniela Voiculescu din Pitesti:

    "„Stimata doamna,

    Acum sînt lămurit. Faptul că aveți legături cu o organizație de securiști si ati acceptat un premiu care poartă numele
    securistului Arthur Silvestri, care a făcut atîta rău scriitorilor români la fosta revistă protocronistă Luceafărul din anii 80
    vă exclude de la orice posibilitate de a fi primită în USR.
    De altfel președintele comisei de validare este Dan Cristea, victimă directă a acestei reviste, obligat să emigreze din cauza acestor „protocroniști”.
    Am luat notă și de volumele dvs. și de referințele critice, lipsite de orice relevanță, și e limpede că nu e cazul să insistați pe acest segment al scrierilor dvs.

    Dacă veți depune dosarul eu îl voi primi, desigur, dar vă atrag atenția amical că nu veți fi primită.

    M-aș bucura să scrieți literatură adevărată și să vă situați de partea valorilor autentice.
    Acuzațiile pe care le-ați lansat la adresa colegilor din filiala Pitești se dovedesc nefondate și a devenit pentru mine clar că ați fost respinsă pentru lipsa de valoare a operei și referințelor.

    Horia Gârbea”


    Deci, "M-aș bucura să scrieți literatură adevărată și să vă situați de partea valorilor autentice." Aceasta este confirmarea la articolul excelent al domnului Alex Stefanescu, demascatorul sindicatului valorii si al succesului.

    RăspundețiȘtergere
  115. @Redactia revistei xxx
    daca despre asta este vorba... sa stiti ca se prezinta slabut

    "POEZIE-Daniela VOICULESCU:,,A IUBI – ACEASTA VINE…”
    taci… şi ascultă! te iubesc!

    cum se apropie miezul nopţii,

    străinul matematician,

    prins în gardul împărţirii…

    mai sunt trei minute, isoscele,

    şi stau ca un trifoi de oglindă.

    acum se priveşte linia veselă,

    pe care pedalează norocul…

    bicicleta are o roată ascuţită,

    trecutul, şi are o roată rotundă,

    viitorul. poţi să vezi fluierul,

    cum prinde culoare… hei!

    taci… şi ascultă! te iubesc!

    şi norocul pedalează spre vis,

    şi bicicleta face zgomot

    în suflet… e o iubire tăcută.

    20 ianuarie 2010, 00:09

    Daniela VOICULESCU"

    "Albastru de Australia

    sunt femeia
    care nu poate trăi...
    fără albastrul oceanului!
    sunt aripa
    care nu poate zbura...
    fără azurul clar al cerului!
    sunt firul
    care nu poate urca...
    fără seninul sufletului!
    sunt inima de Lună Plină
    care nu poate trăi fără ochi de vis,
    şi visele mele au gheare de leu,
    apără zbor de lebădă neagră...

    numele meu este săgeată,
    albastru de Australia...
    şi nu am să rămân în umbră,
    nu am să caut decât cerul,
    la fel ca Statuia Libertăţii...
    şi zi şi noapte, şi noapte şi zi...
    suflet de vis împlinit voi fi mereu!
    albastru de Australia...
    curat, rostind iubire de oameni!
    secret universal, ţesut misterios
    de un păianjen creator,
    unind viaţă cu viaţă...
    într-o carapace infinită..."

    Un stil care nu se evidentiaza cu nimic. N-are vana! Doar dorinta de a scrie. Cu timpul poate excela. Dar nimic nu-i garantat.

    "M-aș bucura să scrieți literatură adevărată"
    exact.

    RăspundețiȘtergere
  116. Adrian Gherman este un fel de avocat din oficiu. Expert si duplicitar. Un fel de clona bramburira a unui anonim semidoct. Un ratat in literatura care a devenit expert de blog.

    RăspundețiȘtergere
  117. In orice caz,are dreptate Gherman,cel putin in cazul asta.Ratata in literatura este cucoana de mai sus(Daniela Voiculescu), ale carei "scrieri" sunt cel mult submediocre!

    RăspundețiȘtergere
  118. Freud
    se pare ca nu ai auzit de impartialitate :)
    Stiam ca o sa apara o contra din partea avdersa. Pana la urma... "daca nu esti cu noi esti impotriva noastra" va mananca cenusiul.

    RăspundețiȘtergere
  119. Nu stiu daca aceasta este modalitatea de trimitere a textelor. Am mai incercat odata dar nu stiu daca au ajuns sau nu. Va multumesc insa pentru demersul dumneavoastra.

    Niki Vranceanu

    ----

    De-a Cercului cădere...
    Mai pâlpâie cuvinte în umbrele de mâine
    tot scrijelind vopseaua pereţilor uitării,
    urnindu-şi dedemultul din formele păgâne
    pe lespedea de piatră ard laurii visării.

    Pe muntele de sare Sisif se pierde-n rouă
    jur-împrejurul nopţii miroase a tristeţe
    un ţărm fără de mare mai stăruie să plouă
    când despre taina morţii nu-i nimeni să mă-nveţe...


    Ergo Cygnus vicit!

    Pe râul îndărătnic, în seva-i retrogradă
    ce se revarsă-n ţărmuri, coagulând pustiul,
    de şarpele luminii spre coada-i covrigată
    mai tremură-n icoană anticipând târziul.

    Pe jariştea stârnită de prăbuşirea bolţii
    ar vrea să-şi smulgă chipul din temniţa icoanei.
    La marginea zidirii, perfidă, umbra sorţii
    dezbracă certitudini peste suspinul Anei.

    Frânturilor de săbii revendicând răspunsul
    li se relevă nodul ce lama nu-l pătrunde;
    cu unghii despletite ce-n ochi mai scurmă plânsul
    pe întinderea uitării gonesc fecioare nude.


    Tranzitie
    Mai dăinuie iubito această delăsare
    ce-mi tulbură retina cu gânduri de pripas ?
    Să ne alungăm odată copiii la culcare
    şi să-ncălzim cafeaua pe vechiul aragaz.

    Gândacul ce s-anină de gresia crăpată
    striveşte-l fără silă cu lingura de lemn,
    închide geamul iernii, zăpada să n-abată
    înspre căminul nostru perdea peste infern.

    Desprinde-te femeie din terna lâncezeală,
    şi vino, te despoaie, la noi în dormitor.
    Ştiu, ştiu, de dimineata, copiii merg la scoala
    şi trebuie vegheată plăcinta din cuptor.

    Întoarce ceasul, pune-l să sune pe la şase,
    de timpul nu-ţi ajunge, fixează-l pe la patru,
    dar pâna una alta, cămăşii nasturi coase-i.
    şi vino lângă mine să răzbunăm iar patu'

    RăspundețiȘtergere
  120. PENTRU HORIA GÂRBEA. Aveţi dreptate, ar trebui să fac o triere şi să nu afişez replicile unor indivizi necivilizaţi, dar... nu mă lasă inima să procedez aşa. Mi-e teamă de mine însumi şi anume mi-e teamă că aş fi tentat să blochez chiar şi atacurile îndreptăţite la adresa mea. Mai bine să se spună prea mult decât să se spună numai ce-mi convine mie. Poate că printre cei care par în prezent nişte derbedei se află un viitor mare scriitor.
    NIKI VRÂNCEANU. Textele literare trebuie să-mi fie trimise pe adresa: alex2108145@gmail.com Fac de data aceasta o excepţie şi iau versurile dv. în considerare (am să vă răspund în curând), dar alte excepţii nu vor mai fi.

    RăspundețiȘtergere
  121. Buna seara!

    Domnule Alex Stefanescu,emisiunea "Tichia de margaritar", postata la "inregistrari" de TVR,este veche, nu corespunde datei de 4 martie 2011!

    RăspundețiȘtergere
  122. constantin cretan5/3/11 8:27 p.m.

    PENTRU ALEX STEFANESCU. ...iar printre cei care par oameni civilizati se pot afla fosti, prezenti sau viitori mari derbedei...

    RăspundețiȘtergere
  123. mda, sa fiti civilizati, nu derbedei sau Golani! Poate ca printre criticii care par civilizati se afla si cativa care nu sunt lichele[speranta moare ultima?], tot un fel de derbedei(cu ceva ambitii nastrusnice)

    piesa asta s-a mai jucat de mii de ori, numai chinezii sunt altii, eventual tonul, aproape am adormit in stal

    noapte buna, copii!

    RăspundețiȘtergere
  124. Prin cenzura se falsifica realitatea. De la a cenzura un "derbedeu" si pana la a cenzura o idee... nu-i decat un pas.
    Discutia pe marginea acestui subiect imi pare sterila.

    Niki
    Ai metafora dar poezia este prea cerebrala. Iti lipseste latura artistica. In poezie trebuie sa te lasi dus de val (ca in dragoste). Cred ca asta-i sufletul artistului.
    "Tranzitie" imi pare ca o rutina conjugala. Exista persoane care pot rezona cu acest mod de existenta... dar mie imi pare banal/sec. Din acest punct de vedere... poezia este o redare perfecta a experientei conjugale. Dar nu-i nimic poetic in mecanizarea casniciei. Degradant pentru spirit este ca... multi gasesc in apoetic, poeticul.

    RăspundețiȘtergere
  125. Domnia sa, Alex Stefanescu, tocmai ce a dat primele semne de slabiciune. Unui scriitor si OM VERTICAL nu ar trebui sa-i fie niciodata TEAMA de gura lumii si nici nu ar trebuie sa aiba DUBII in ce priveste propria MORALITATE. Este o pozitie devensiva, stimabile. Domnia Sa ar trebui sa fie pana la urma multumit intrucat cineva l-a trantit nitzelus si i-a mai ridicat standardul de ATENTIE.

    RăspundețiȘtergere
  126. 1)cind nu intelegi cu ce te confrunti instinctul iti cere sa ramii autist, acestea sint mecanismele psihicului, fara legatura cu morala.
    2)ar mai exista si cealalta varianta, a unei eminente cenusii, a unui magnet care scaneaza forte adverse Reginei si Sindicatului.
    Nimic nu e ce pare a fi, oricum, miza e mult mai mare, s-ar putea ca de data asta tot potul sa fie pe masa.

    RăspundețiȘtergere
  127. oricum, ultimul mesaj al lui A.S. e blurat, intentia este focalizata pe ceva anume, de fapt a devenit atent, nu fiti naiv!(dovada si faptul ca a blurat mesajul si a deschis o acolada de forta); inca nu e nelinistit, destul de amuzant
    Sint doua lucruri care il impiedica sa vada tot cimpul de bataie, nu ma refer la Posta Redactiei, ar fi si ridicol

    RăspundețiȘtergere
  128. PENTRU ANONIM - ULTIMUL, PENULTIMUL ŞI ANTEPENULTIMUL. Este comic să faceţi paradă de o înaltă exigenţă morală atât vreme cât staţi ascunşi, ca nişte laşi, după pseudonime. Când în curtea unui bloc de locuinţe se întâmplă ceva care nu convine locatarilor se găseşte întotdeauna câte un bărbat măreţ ca dv. care întredeschide fereastra şi, ascuns după perdea, face observaţii critice. Este o contradicţie în termeni între a nu avea identitate şi a avea opinii.

    RăspundețiȘtergere
  129. totusi, domnule Alex Stefanescu, va grabiti, aveam parerea ca aveti o ureche ceva mai ascutita, de meloman, in fine
    ULTIMUL SI PENULTIMUL.. am reusit sa fiu 'comic', daca va atacam o faceam sub propriul nume, stati linistit! Nu va doriti asta, iar sa va atac nu ma intereseaza. Venim sub alte steaguri, dv. purtati o alta uniforma, nici macar lucrul asta nu este atat de important.
    Am sa va pun o singura intrebare, posibil prilej de reflectie, fiindca stiu ca-l respectati pe Eminescu, poate il iubiti(nu sint convins ca il intelegeti pina la capat), Credeti ca Dumnezeu aseza harul sau asupra unora straini(chiar ostili) de tot ce-a iubit Eminescu?
    S-ar putea sa fim aliati, s-ar putea sa nu.

    RăspundețiȘtergere
  130. sorin vanatoru(Tinichigiul) pentru ultimii 3-4 "anonimi"6/3/11 12:42 p.m.

    Veniti "sub alte steaguri"(steagul "Rapidului"?!,steagul Ferentari-ului filozofic?!).Vin vremuri grele:mediocritatile panicate se aduna in haite "sub steaguri"!...Ele nu se refera la nimic precis,punctual,dar arunca vorbe, in delir.Ultimii 3-4 "anonimi" in loc sa scrie un poem ca lumea,aidoma cainelui sar gardul anonimatului si dupa aia te latra!Daca nu poti sa scrii bine,nu trebuie sa disperi si sa denigrezi:exista si varianta injectiilor cu Diazepam sau cu vodca!

    RăspundețiȘtergere
  131. ia uite ce efect are asupra indracitilor pomenirea Eminescului cel Viu: se tavalesc, scuipa, isi dau ochii peste cap, te ademenesc, piei Satana!

    RăspundețiȘtergere
  132. sorin vanatoru(Tinichigiul)6/3/11 2:35 p.m.

    Mai,"Eminescului celui Viu"(chiar aceasta sintagma bombastica imi spune ca habar nu ai de Eminescu!)observ ca prostia agresiva este insotita de crize isterice,specifice fanatismului,obscurantismului si imposturii tipului de gandire infectat al sectantilor - Martorii lui Iehova!Prostia si imbecilitatea nu pot fi exorcizate!Canta la alta masa!

    RăspundețiȘtergere
  133. PENTRU ANONIM - ULTIMUL, PENULTIMUL ŞI ANTEPENULTIMUL.

    Domnia Sa, Alex Stefanescu, inainte sa se inhame la acest blog, ar fi trebuit sa stie ce il asteapta. Lectiile de barbatie sunt niste comparatii scolaresti. In razboi, fie el si intelectual, de multe ori inamicul este unul nevazut sau chiar unul de langa tine, spion, dublu spion si asa mai departe... Literatura este un razboi dur pe care dumnevoastra l-ati inceput de foarte mult timp. Cel putin, ca o consolare, veti ramane in istoria literaturii romane drept un arhivar de pareri.

    RăspundețiȘtergere
  134. constantin cretan6/3/11 8:59 p.m.

    Ar trebui arhivate in primul rind toate comentariile semnate, ca in Caragiale, cu un nume ce e, in fapt, doar o anagrama pentru "Onanim". Ar putea constitui o adevarata "Cronica a lui Onanimus", care ar reda cu fidelitate sufletul si, mai ales, mintea celor care au azi pretentii de literati.
    S-ar putea evita multe deziluzii legate de scris daca unii s-ar feri, din timp, de iluzii. Exista studii care arata ca exte exclusa marea performanta, in orice domeniu al intelectului, atunci cind IQ-ul subiectului este sub 130-135. Iar un IQ sub 120 face imposibila si intelegerea performantei altuia. Sigur, predictia ce se poate face e numai una negativa, caci nimic nu garanteaza performanta la un IQ peste 135 sau intelegerea ei la unul de peste 120. Dar, chiar si asa, tot s-ar reduce cam cu 99% cantitatea de maculatura. Si cam tot cu atit suferintele unora, provocate de amagirile si dezamagirile legate de scris.
    In locul d-lui Alex Stefanescu, as cere ca fiecare manuscris trimis sa fie insotit de un certificat de IQ.
    PS. E demonstrat ca, statistic, exista o corelatie directa si intre IQ si caracter. Cu foarte putine exceptii, caracterul unui om reflecta si nivelul lui de inteligenta.

    RăspundețiȘtergere
  135. Constantin Cretan, stii de ce nu esti tu poet? Pentru ca confunzi inspiratia cu IQ-ul. Citeste-l pe Kundera, da o definitie frumoasa a poetului. Asta este de fapt marea invidie a celor docti si semidocti. Nu vor accepta niciodata ca poetul are niste cai de comunicare directa cu marele creator, ca ei sunt receptori ai adevarului cosmic, ca pot fi chiar si profetici, fara sa fi avut IQ-ul lui Einstein sau Da Vinci. Poetul este legat de Dzeu prin har, iar prin har intelegem o conjunctura de miracole si revelatii infatisate celui care este ales sa devina poet. Hugo spunea ca cuvantul il alege pe poet, cuvantul ca entitate desprinsa din logos. Dar, evident, si trebuie sa iti dau dreptate partial, unii se nasc cu talent si mor jigodii, asta pentru ca si talentul si harul se pot perverti. Un exemplu ar fi Dinescu, mare promisiune devenita mare dezamagire...

    RăspundețiȘtergere
  136. poetii sunt receptori - erata

    RăspundețiȘtergere
  137. constantin cretan6/3/11 10:16 p.m.

    Harul nu se poate grefa pe un IQ mai mic decit 130-135. Nu a fost gasita nici macar o exceptie de la regula asta. Nu am spus ca un IQ mare te face automat creator.

    PS. Se poate reformula ce am spus eu si cu cuvintele lui Hugo: cuvintul il alege pe poet, dar niciodata cuvintul nu alege pe cineva cu un IQ sub 130, insa cuvintul nu-i alege nici pe toti cei cu un IQ mare.

    PPS. Un IQ peste 130-135 e o conditie necesara, nu una suficienta pentru marea performanta intelectuala, inclusiv pentru literatura.

    PPPS. Stiu niste filosofi care s-au lasat de filosofie pentru ca si-au dat seama ca nu puteau face mare performanta acolo. S-au apucat de literatura, crezind ca aici e posibila marea performanta cu mai putina inteligenta. S-au inselat insa. Nici in literatura n-au reusit...

    RăspundețiȘtergere
  138. intotdeauna exista brese prin care este deductibila intentia si potenta adversarului, uneori incremenirea in proiect este mult prea mare pentru a duce o batalie care sa-ti aduca victorii reale, credibilitate. Nu este necesar sa-ti savurezi victoria pana la capat, ii poti lasa adversarului impresia ca a invins, oamenii limitati care vor sa conduca/de fapt sa subjuge au nevoie de asta, se hranesc din astfel de certitudini, chiar daca simt ca ceva nu este in regula, acela e Culoarul.
    Cei liberi sunt liberi fiindca nu isi doresc cu obstinatie ceva, curge caierul vremii si toate ajung ca o consecinta a firescului, a normalitatii, cele ce sunt impotriva firii se vor imprastia in neant, praf si nisip.
    Pana la urma anonimii acestia pe care multi(dintre cei putini) nu dau doi bani, fiindca pentru ei nu conteaza principiile, ci niste nume, sunt tribunalul Ultimei instante. Juratii. Iar acesti jurati nu pot fi corupti, oricat ar perora procurorii/criticii, pentru ce numim Literatura hotareste farama de dumnezeire din fiecare, asa a fost de cand lumea.

    RăspundețiȘtergere
  139. vorbea anonimul despre anonimi...

    Cei liberi sunt liberi fiindca nu isi doresc cu obstinatie ceva - ma intreb ce isi dorea Cioran cand a plecat din Ro

    ar fi atat de multe variabile, adica, cat de mult ne chinuim noi sa inelegem caile de neinteles...

    noapte buna

    RăspundețiȘtergere
  140. sa le dovedeasca ce poate un Ro:)
    si d-asta le-a refuzat premii

    somn usor

    RăspundețiȘtergere
  141. constantin cretan7/3/11 8:48 p.m.

    http://www.evz.ro/detalii/stiri/fostul-ministru-german-al-apararii-anchetat-de-procurori-923346.html
    Asta apropo de curaj, ca s-a discutat ceva mai sus.
    In Germania, intelectualii au luat pozitie in presa si au iesit chiar si in strada, cerind pedepsirea plagiatorului.
    Ce au facut intelectualii romani de frunte cind a fost vorba de plagiate dovedite ale unor oameni publici? Au rezistat prin cultura, bineinteles! Doar nu era sa se coboare la asemenea mizilicuri, cind ei erau ocupati cu opere nemuritoare...
    Intre timp, unii dintre plagiatorii dovediti au devenit chiar membri ai Academiei. Ca altii erau dinainte... Si toti plagiatorii au promovat profesional dupa ce au fost dovediti.
    Discutiile despre curaj si barbatie sint pur si simplu ridicole, atunci cind e vorba de intelectualii nostri...
    N-avem de ce sa ne miram ca sindicatele din lumea literara sint asa cum sint. Ele functioneaza perfect previzibil, intrucit reactiile lor nu trec niciodata de nivelul palvlovian al inchiderii reflexelor. Totul aici se bazeaza pe frica de o pedeapsa imediata si pe dorinta obtinerii unei recompense imediate. Viata intr-un viitor imediat, aproape de prezentul pur. Perfect animalic. Dar fara imprevizibilitatea de animal salbatic. Animale domestice...

    RăspundețiȘtergere
  142. dl. Cretan, mie imi scapa ce intelegeti prin "performanta" in poezie, probabil nu va alegeti cu grija cuvintele, se poate intampla.

    RăspundețiȘtergere
  143. :)))))
    Constantin,
    is de acord ca suna aiurea "rezistenta prin cultura". Dar.. anumiti oameni (in special aia a literelor) nu is razboinici prin constructia lor. In Romania nu s-a promovat niciodata ofensiva. Din contra. Intotdeauna s-a pus accent pe defensiva. Acest lucru ma face sa fiu mandru ca sunt roman.

    RăspundețiȘtergere
  144. constantin cretan7/3/11 9:12 p.m.

    PERFORMÁNȚĂ, performanțe, s. f. Rezultat (deosebit de bun) obținut de cineva într-o întrecere sportivă; p. ext. realizare deosebită într-un domeniu de activitate. ♦ Cel mai bun rezultat obținut de un sistem tehnic, de o mașină, de un aparat etc. – Din fr. performance.
    Sursa: DEX '98

    PS. Ati putea sa cautati si singur in dictionar, atunci cind nu cunoasteti toate sensurile unui cuvint. Sper ca sinteti in stare sa gasiti sensul in care l-am folosit eu, dintre cele trei pe care le da DEX. Succes!

    RăspundețiȘtergere
  145. constantin cretan7/3/11 9:42 p.m.

    Domnule Gherman, daca vrei sa ai o opera ca Dostoievski sau Bulgakov, trebuie sa-ti asumi riscul de a putea avea si o viata ca a lor. Havel a ales sa spele butoaie intr-o fabrica de bere, numai ca sa nu colaboreze cu comunistii. La noi, chiar si cei mai multi dintre cei bagati in temnite de comunisti au fost doar victime, nu eroi. Ei n-au infundat puscariile pentru ca s-ar fi opus comunistilor, ci pentru ca au apartinut unei clase sociale. Intelectualii nostri nu au fost vinati ca niste lupi, ci au fost minati in inchisori ca vitele la abator, fara sa opuna o minima rezistenta.
    In fond, fiecare e maidanez sau lup, dupa cum l-a lasat natura. La noi, insa, maidanezii castrati vor sa treaca drept lupi. E singurul lucru care ma deranjează oarecum.

    RăspundețiȘtergere
  146. domnule Constantin, ...sunt oarecum plictisit/ sastiat de toate 'razboaiele' castigate, cu o miza prea mica sau fara. Deci, discutam, facem un schimb de pareri, de dorit ar fi ca intentiile care anima aceste schimburi de pareri sa nu fie vrajmase. DEX.ul[nu este vorba de tablele lui Moise] este rezultatul efortului unor oameni, la urma-urmei cu spatii de compromis(aici nu e cazul). Sa nu divagam inutil. Daca v-am lansat o intrebare nu a fost pentru intentia de a-mi da acest raspuns, ma abtin sa-l cataloghez. PERFORMANTA este un termen rau-ales in contextul poeziei, fiindca aici este implicat Harul, puteti spune despre un preot cu har ca face performanta? Eu cred ca nu, un poet cu acea Chemare, vorbim de poezia adevarata, nu despre fabrica de poezie, oficiaza cumva, exista un spatiu comun, cred ca nu aveti indoieli; daca vorbim de echilibrulechilibristica unui poet, de potential/potenta lirica, disponibilitate, efortul de a se depasi/slefui..de muzica dupa care ii recunosti pe cei mari... si altele multe, este(deja) o alta discutie, mult prea ampla.
    Tipul acesta de abordare nu va este favorabil.

    RăspundețiȘtergere
  147. Popoarele expansioniste au nevoie de valori. Ele trebuie sa-si argumenteze suprematia - din aceasta cauza favorizeaza un mediu prielnic pentru dezvoltarea diferitelor ramuri. Din moment ce.. noi nu aspiram la asemenea statut (as spune ca-i ceva subconstient sau genetic dar si un efect al traditionalismului) noi nu prea avem nevoie de repere in asemenea masura cum au alte popoare (noi nu avem de argumentat nimic... noi suntem noi) Daca stai la umbra unor expansionisti... este normal ca acestia sa-ti saboteze cultura dar si sa-ti absoarba valorile. Bine... uneori ne pierdem singuri caciula - nu-i nevoie sa ne-o fure cineva.
    Mai exista un aspect care joaca un rol important in densitatea valorilor. Este vorba despre densitatea populatiei.
    DPDV matematic, nu poti avea acelasi numar de oameni de valore cum are Rusia, Germania etc. Pt ca... nu-i totuna sa cerni 23 de milioane de oameni ori sa cerni sute de milioane. Probabilitatea existentei oamenilor de valoare scade direct proportional cu numarul de oameni in care cauti.

    RăspundețiȘtergere
  148. constantin cretan7/3/11 10:20 p.m.

    As vrea sa punem punct acestor discutii, va rog! Aratati-mi insa unde am folosit eu sintagma "performanta in poezie", va rog! Desi se poate folosi, fara probleme. Chiar doriti sa ne invirtim in jurul cozii?!

    RăspundețiȘtergere
  149. "S-au apucat de literatura, crezand ca aici e posibila marea performanta, cu mai putina inteligenta."
    Eu merg drept, nu ma impleticesc, dar ma pot apleca si asupra mizilicurilor, ba chiar sunt curios sa vad ce mai scoateti; in nici un caz nu e coada mea sub gheata

    RăspundețiȘtergere
  150. Am un prieten care are un simt practic extraordinar de dezvoltat. Testul Iq il asociez cu pragmaticul lucrurilor.
    Prietenul acesta al meu... este pro eutanasierea persoanelor cu disfunctionalitati mentale si in unele cauri chiar fizice.
    Luna trecuta a fost ziua mea de nastere (pe 26). Pe 24 a fost a lui. Eu i-am cumparat un cadou iar el mi-a trimis un "la multi ani" pe mesenger.
    Cam asa functioneaza i.q ul sau. Adica... nu-i functioneaza corespunzator e.q ul.
    Ca sa nu mai vorbim despre "rahaturile" poetice care ii sunt straine. Bine... omul se emotioneaza la emisiunile acestea "got talent". Nu-i chiar de piatra.
    D'aia zic... I.Q ul nu este in stransa legatura cu "performantele" literare. De ce? Pt ca in literatura ai nevoie si de fantezie... pe cand... un individ cu un IQ ridicat are dezvoltat simtul practic.
    Da... ce parere aveti de faptul ca un arhitect poate avea rezultate exceptionale la acest test?
    Pana la urma... IQ ul nu este atat de important in creatia artistica. Sau... nu garanteaza performanta. "performanta" suna prea tehnic.

    RăspundețiȘtergere
  151. constantin cretan7/3/11 11:03 p.m.

    Cred ca n-o sa mai scot nimic. Asta a fost tot... E pina la urma un sentiment al inutilitatii si neputintei... Oricum, nu se va schimba nimic in bine, ci doar in mai rau...

    RăspundețiȘtergere
  152. :) pesimismul acesta este specific oamenilor in varsta... care au impresia ca dupa ei... se va instala nimicul.
    Ce sa fie mai rau?

    RăspundețiȘtergere
  153. sorin vanatoru(Tinichigiul)7/3/11 11:12 p.m.

    Individul care a strambat din nas cand ati spus "performanta in poezie" sau cam asa ceva are ceva obtuz in gandire.Am impresia ca-i popa,in orice caz, se pare ca e un fanatic,un blocat in cartile religioase.Dv. nu vedeti cum scrie ,deci cum gandeste?!De ce raspundeti obtuzilor?!Nu pricep.Domnule Cretan, merge foarte bine "performanta in poezie"-ceva de genul asta!Merge, mai degraba decat cuvantul bisericesc de "Har"(scris de obtuzul nostru cu majuscule!).Notiunea de "Har" nu exista in critica literara,este o notiune fortata, improprie domeniului teoretic.V-am citit poemele.Sunt foarte bune,se vede ca aveti stiinta constructiei.Aveti energie si tensiune -bine filtrate- in vers.

    RăspundețiȘtergere
  154. unii numai ce deschid gura si le auzi tinicheaua din coada; si-o trag dupa ei tot timpul.
    Sunt cantaret, tinichigiule! Astia pot sa-ti cante si prohodul!

    RăspundețiȘtergere
  155. "obtuzul nostru" are dreptate. Poezia este un teritoriu mai apropiat de spiritual (si de biserica) decat de strung sau fotbal. In acest context folosirea cuvantului "har" cred ca da bine in critica literara/in discutiile pe aceste teme. "har" apartine spiritualului. "performante" prin analogie te duce cu gandu la tehnica. Omul nu-i un ansamblu mecanic.

    RăspundețiȘtergere
  156. constantin cretan7/3/11 11:51 p.m.

    E greu de inteles de ce un poet minor trebuie sa aiba "har", nu insa si Einstein sau Darwin. Nichita Stanescu se definea pe sine insusi drept un inventator.
    Eu am spus clar de la inceput: o mare inteligenta nu e suficienta pentru o mare creatie, dar e necesara. Sint studii care arata asta, fara exceptie. Iar un IQ de 130 nu e asa o rarutate, il au, de exemplu, 2% dintre englezii de azi.
    Harul sau darul sau cum vrem sa-i mai spunem e indispensabil creatiei, de orice natura ar fi aceasta creatie. El nu e necesar doar in poezie, ci si in matematica, de exemplu. Prin asta, un mare poet e mai inrudit cu un mare matematician decit cu un poet minor.

    PS. IQ-ul e in creatie analogul inaltimii in baschet. La 2m, poti fi sau nu un bun baschetbalist. La 1.50m, sigur nu vei fi un bun baschetbalist. Iar harul e analog talentului in baschet. pentru performanta iti trebuie si talent si 2m.

    RăspundețiȘtergere
  157. d. Constantin, cred ca Maestrul trebuia, pe cei care a pus ochii, sa-i trimita in munti, sa se lupte cu fiarele padurii, daca intelegeti ce vreau sa spun, sa se intoarca de acolo barbati, spartani, poeti adevarati! Tara are nevoie de soldati ai cuvantului care sa priveasca adevarul in fata, in ochi, care sa vorbeasca in numele ei, cu care sa rezoneze si in care sa se regaseasca, nu de domnisoare simandicoase sau petenti, nu de sulemeneli pretins poetice!

    RăspundețiȘtergere
  158. constantin cretan8/3/11 12:06 a.m.

    Nu va impiedica nimeni sa va duceti in padure si sa va intoarceti de acolo "spartan" sau "soldat al cuvintului" sa "priviti adevarul in ochi" si sa vorbiti "in numele tarii", care ar putea atunci sa "rezoneze" cu dvs si sa "se regaseasca" in dvs. Eu ma multumesc sa vorbesc in numele meu, n-am pretentia ca as mai reprezenta pe altcineva.

    PS. Ori imi ziceti d. Cretan, ori Constantin. "Tu" e deja o forma de politete, in vremuri in care multi se adreseaza direct cu "tu-tzi". Si cred ca nu va mai trece mult pina cind si "tu-tzi" o vom percepe ca pe o forma de politete.

    RăspundețiȘtergere
  159. "Nichita Stanescu se definea pe sine insusi drept un inventator. "
    pai... cum sa isi zica? poet cu har? Numai asa putea sa ajunga DEMOLAT de catre comunisti.


    Da n-ai zis nimic despre rezultatele testului iq in cazul arhitectilor. Ei fiind familiarizati cu formele acestea... au rezultate mai bune. Inseamna ca is neaparat mai inteligenti? Din cauza aceasta nu acord mare credibilitate acestui test.

    RăspundețiȘtergere
  160. ei, dl. Cretan, ..in muntii metaforei, dar mesajul a ajuns.
    Ceva-ceva ati invatat de la Batran, de altfel e si singurul care se distreaza cu folos.

    Am ajuns aici fiindca mi s-au spus fel de fel si am vrut sa vad cu ochii mei, insa nici de asta nu puteti fi sigur.

    RăspundețiȘtergere
  161. constantin cretan8/3/11 1:15 a.m.

    Noi toti spunem aici numai banalitati, asa cred... Dar si mai trist decit asta e ca indiferent ce am spune, chiar daca am spune lucruri extraordinare sau, invers, dezastruoase, tot degeaba le-am spune... Latram cum ciinii de dupa gard, iar lumea trece pe strada, isi vede de treburi, isi urmeaza cursul... De asta, cind aud lucruri ca "tara are nevoie" sau "lumea are nevoie"... Lumea isi vede de drum, si cu noi si fara noi totuna ii e lumii... Pina la urma, nici macar eu nu ma iau in seama, asa ca de ce s-ar sinchisi lumea de mine?! Si cred ca asta se intimpla cu toti, nu doar cu mine... Sigur, uneori mai ratacim si ne luam in serios. Dar cred ca nici macar atit nu merita... Asa cred.

    RăspundețiȘtergere
  162. Totul este confuz,nu se poate sti niciodata suficient de mult,nici cate porti sint in afara de cea a dl. AL.Stefanescu, nici cate factiuni sint inafara de cele stiute.Se spune ca centrul USR nu mai are autoritate decat in virtutea inertiei si multe altele,ca a fost preluat de Msn, ca serviciile au alte interese,dupa cum gasiti pe net,mi se pare foarte amuzant.Daca vreti sa stiti mai multe despre centrele de iradiere puteti lua cu titlu orientativ cele mai vandute carti si caderea in vanzari si in dizgratie a unor autori.

    RăspundețiȘtergere
  163. I-as propune domnului Alex Stefanescu ca editia urmatoare a istoriei sale sa poarte numele "Istoria literaturii balcanice contemporane dintre Dunare, Prut si altceva", fiindca daca tot nu mai are cam nimic românesc, nu mai exulta cam nimic din ce e de pe-aici, nu e mai bine sa-i scurtam suferinta? Cred ca ar fi cool ca in locul unui ceausist si patriotard (bine c-am scapat de el!) sa-l aseze pe viitorul laureat al premiului Nobel. Caragiale e depasit, nu ar fi mai bine, domnule Constantin Cretan, sa-l adoptam pe Orwell?

    RăspundețiȘtergere
  164. ...:))
    iar presedintele USR sa poarte doua omizi gusate pe epoleti si tabloul lui Bukovski deasupra !

    RăspundețiȘtergere
  165. Ultimii doi anonimi bat campii.Asa e cand n-ai ce face.

    RăspundețiȘtergere
  166. erata:cand n-ai de-aface

    RăspundețiȘtergere
  167. Clarisa Ilie9/3/11 4:04 p.m.

    "Luna trecuta a fost ziua mea de nastere (pe 26). Pe 24 a fost a lui. Eu i-am cumparat un cadou iar el mi-a trimis un "la multi ani" pe mesenger.
    Cam asa functioneaza i.q ul sau. "

    Se impunea, cu siguranţă, să-i fi trimis şi bonul fiscal alături de cadou.
    Omul şi-ar fi dat imediat seama cât ar trebui să valoreze cadoul pe care ti-l datora.

    RăspundețiȘtergere
  168. :) totul atarna de un cuvant: reciprocitate. De aici poate incepe o intreaga discutie.
    Daca eu te sarut de 20 de ori pe ora... astept o compensatie. Normal ca... nu ma apuc sa-ti numar sarutarile... dar daca te doare fix la prima de mine... inseamna ca primesc inapoi, foarte putine sarutari. Remuneratia :) nu trebuie sa fie exacta... nu exista "pretul corect" in chestiuni de genu... dar cand exista o distantare crescuta intre ce oferi si ce primesti - inseamna ca-i afectat echilibrul acelui sitem. mda... si eu vreau sa primesc cat mai multe si cat mai usor. In functie de asta se masoara a mea ipocrizie.
    Anul viitor am sa-i trimit si eu "la multi ani" pe mesenger. Nu-i ceva corect?
    p.s omul are un seria 3 si un x3 plus proprietati... destul de multe :) mult mai mult decat o suzuki din 93.
    deci: oricum ai incerca sa deturnezi sensurile... tipul ii un zgarcit cu diploma.

    RăspundețiȘtergere
  169. What?!(adica: ce propozitii incoerente,aiuristice,fara sens!)

    RăspundețiȘtergere
  170. mai anonim. Io zic ca nu ai imaginatie. Fara imaginatie si capacitatea de patrundere a sensurilor... proza si mediocritatea o sa-ti manance zilele.
    Daca nu pricepi ceva... poti sa intrebi pt ca nu te pocneste nimeni cu paru in cap.
    Certitudinile sunt deficitare dialogului.
    Puteai formula altfel. Spre ex:
    Idiotul de Gherman are niste formulari incoerente si fara sens? Cu aceasta interogatie iti mareai sansele sa nu te faci de cacao. Castigai timp in care puteai cugeta si depista sensurile.

    RăspundețiȘtergere
  171. Iliescu Marin14/3/11 9:16 a.m.

    Ştefănescule,

    dacă tot faci o promisiune de ce nu te ţii de ea? Obişnuiam să te respect.

    RăspundețiȘtergere
  172. probabil a murit intre timp...

    RăspundețiȘtergere
  173. siteul asta sau ce-o fi s-a fasait, domnul Stefanescu e la reanimare

    RăspundețiȘtergere
  174. Mi s-au lungit urechile asteptand...

    RăspundețiȘtergere
  175. Si acest blog trebuie sa fie in atentia dl.Alex Stefanescu,nu numai locurile pe unde umbla domnia sa!Si pe acest blog sunt oameni creativi,inteligenti, care asteapta raspunsul promis,nu numai la "caminul cultural" sau nu stiu mai unde!...

    RăspundețiȘtergere
  176. Bidoanele stau cu limba întoarsă,
    Neliniştea e, uneori, o năpastă.

    RăspundețiȘtergere
  177. bai, poate o fi murit omul, acum pe bune, si noi stam si asteptam critici de la un decedat.

    RăspundețiȘtergere
  178. Jungla



    Am pătruns într-o junglă
    Miraculoasă, fructele împodobeau
    Ramurile sălbatice,
    Dar erau otrăvite,
    În jur zburau umbre,
    Erau lilieci, erau oameni?
    Un liliac încerca sămi scoată ochiul,
    Altul râdea stropindu-mă cu saliva sa verde.
    Din fructe ieșeau viermi roșcați
    Cu dinți ca briciul,
    Ce mult doream să-mi fac o grădină,
    Un loc de casă și de odihnă,
    Dar jungla era de neînvins.
    M-am trezit, eram în altă junglă.


    Neliniște

    Capul meu stă pe tava
    Privirilor voastre,
    Tâmplele îmi zvâcnesc
    Ca furtuna-n fereastră,
    Cum de nu pot muri
    După ce am scris un poem?
    Înalț privirea,
    În jurul meu nu s-a schimbat
    Nici un semn,
    Nu mai pot nici ochii
    Să-i închid,
    Lumina mă orbește,
    Sunt ca o frunză
    În vid.


    Frunzele moarte

    Frunzele moarte se adună, se ard,
    Cărțile-s vechi, ochelarii s-au spart,
    Mâinile tremură, visu-i coșmar,
    Stai grănicer uitat la hotar
    și pasărea trece și râde în zbor
    și ochiul tău plânge interior.

    Boris Marian

    RăspundețiȘtergere
  179. ena shi alesandra

    io chiar nu inteleg ce cauti pe blogul asta. Locul tau (prin acest comportament) nu ti se potriveste. Pot intelege o rabufnire din cauza ciocnirilor a doua idei... dar sa faci aluzie la viata-moartea cuiva... imi pare o imbecilitate.

    Boris Marian
    slaba poezia. Cred ca trebuie sa te feresti de egocentrism si sa produci metafore. Esti prea direct.

    RăspundețiȘtergere
  180. 1.Mai, Ghermane, mai taci din gura ca numai prostii spui,habar nu ai,te bagi mereu cu prostiile tale!Ai un scris dezlanat,o gandire deficitara, folosesti notiuni improprii etc.
    2.Ena si Alexandra s-au intrebat ceva firesc,referitor la Alex Stefanescu,ce tot rastalmacesti "filozofic" cica, postarea lor?!
    3.Poezia de mai sus e frumoasa in genul ei!Care "egocentrism"(ce sens are notiunea asta aici?!)
    Mai lasa-ne!

    RăspundețiȘtergere
  181. bun! ramane sa vedem ce crede Alx Stefanescu despre faptul ca cineva il crede mort din cauza ca n-a postat critica saptamanala.

    Pe cati trebuie sa va las?

    Te pricepi la poezie in masura in care ma pricep io la fotbal.

    RăspundețiȘtergere
  182. :) M-am distrat copios. Eu (adica ena si alexandra) si sotul meu sunt amandoi bloggeri, eu blogguiesc retete, iar el proza si poezie. Ma dezic de comentarii, daca le mai vedeti, considerati-le ca fiind ale lui. :)
    (Domnule Gherman: Asa e, nu am ce cauta aici, dar oricum eu, personal, cred ca nu a murit, iar Alexandra habar nu are despre existenta lui, sunt sigura. In continuare, tot Domnului Gherman: Poeziile Domnului Boris Marian mi se par si mie directe, dar reusesc sa transmita mesaj, sa ne opreasca putin macar sa reflectam. Felicitari, Domnule Boris Marian.)

    RăspundețiȘtergere