luni, 15 august 2011

Mai bine dormeaţi...


ANA PAPAHAGI. Citesc cu întârziere textul, de un umor nebun, numit de dv. „scrisoare de intenţie”. Demult îmi doream să parodieze cineva, cu o ironie nemiloasă, limba de lemn a „euro-cv-urilor” şi „aplicaţiilor”. Şi iată că dv. îmi îndepliniţi dorinţa. Mulţumesc. Pentru edificarea celor care frecventează acest blog, transcriu un scurt fragment din „scrisoarea de intenţie”:
„Obiectivele mele profesionale vizează atingerea excelenţei în domenii variate, nu exclud agronomia, construcţia de maşini, teoria cunoaşterii, mitul peşterii şi, în ultimul timp, m-am simţit atrasă de ordinea firească a lucrurilor. În plan personal citesc cărţi despre poeţi ce plagiază cuvântul zeilor, inclusiv ultima carte pe care am citit-o. De asemenea, susţin, cu multe gâfâituri şi zdruncinături de coduri morale, relaţii sexuale, erotice şi de dragoste cu ceilalţi şi cu mine însămi.”
ALINA MARIA GRIGORE, LIVIU OFILEANU. Dacă sunteţi nemulţumiţi de modul cum v-am evaluat textele, nu are rost să fiţi supăraţi. Puteţi să vă adresaţi altor critici literari.
P.S. În caz că îmi mai scrieţi vreodată, vă rog să folosiţi adresa de e-mail pe care îmi scriu şi alţi corespondenţi: alex2108145@gmail.com. Aceea de pe yahoo o ţin numai pentru mesaje afectuoase.
ROXANA CUCU. Ar fi bine să scrieţi mai firesc, ca şi cum v-aţi adresa unei prietene. Stilul la care recurgeţi acum este pompos şi stângaci în acelaşi timp:
„Nu se simțea prea pierdută; asta cu toată dezordinea prezentă atât în cadrul vieții sale sociale, cât și în spațiul ei personal. Se purta asemenea unui artist al cărui spațiu reprezintă un haos pentru cei incapabili să-și aproprieze elemente ale acestei lumi.”
CLAUDIU SIMION. Am primit cartea dv., „Să iubeşti un înger” şi vă mulţumesc că aţi făcut efortul să mi-o trimiteţi. Cartea însă nu m-a entuziasmat. Este un roman-fantasy, gen la modă azi, care mie mi se pare pueril şi lipsit de viitor.
SILVIA MARIA NETEDU. Regret că vă dezamăgesc, dar poeziile cuprind excentricităţi, care mai degrabă amuză decât provoacă o emoţie lirică:
„O lacrimă şchioapă/ şi-a fumat minţile/ şi s-a aruncat/ în golul sufletului meu.”
Şi mai sunt şi greşelile de gramatică, de exemplu „îi pot oferii” în loc de îi pot oferi”.
BOGDAN DRAGOŞ. Povestirile dv. voioase, scrise la persoana întâi, nu sunt mai mult decât o pălăvrăgeală care n-are legătură cu literatura. Nu este corect „doişpe ore”. Trebuie scris „douăsprezece ore” sau, hai să zicem, „douăşpe”, dar în niciun caz „doişpe”.
IOANA FUDULU. Dezinvoltura dv. agresivă din eseuri (sau ce-or fi) n-are valoare literară. Fotografiile pe care mi le-aţi trimis – cu bărbatul chel care scoate limba etc. – sunt dizgraţioase.
LIGIA OPREA. Proză poetizată forţat – aşa ar putea fi calificate scrierile dv. Şi totuşi, cine le examinează cu atenţie descoperă şi secvenţe emoţionante, cum este aceea cu chipul iubitului lipit de geam:
„Te aştept să vii din nou la geamul meu. Să baţi şi să aştepţi cu nasul lipit de fereastră. Răsuflarea ta fierbinte în fiecare anotimp picta delicate urme pe geam. Îmi plăcea să te privesc cum mă aşteptai plin de nerăbdare. Ştiam că eşti nerăbdător, întotdeauna îţi fremătai buzele, iar privirea-ţi ardea. Uneori, chiar intenţionat întârziam să vin la geam. Voiam să te privesc. Să te zidesc în minte, în suflet, în trup.”
P.S. Verbul „a fremăta” nu este tranzitiv. Corect ar fi „întotdeauna îţi fremătau buzele”.
ROBERT TRIF. Enunţuri bombastice, cu pretenţii de filosofie:
„Dincolo de ursită sunt legile, dincolo de/ legile tăcute ale universului este Spiritul,/ Dincolo de spirit este EL, Celălalt.../ Dumnezeu, Cel ce este, dincolo de timp,/ El însuşi fiind acel Dincolo...” etc.
COSTI ALEXANDRU. Poemele dv. naiv-sentimentale nu sunt bune nici ca texte pentru romanţe, pentru că prea sună fals:
„Lacrimi de argint/ Se vor strânge în tăcere/ Zadarnic... nu mai simt/ pământeasca durere!// Din stejarii tăcuţi/ Cădea/vor lacrimi/ În timp ce tu săruţi/Pământul plin de patimi...”
Este comică minuţia cu care notaţi ziua şi ora când aţi compus fiecare poem. Cel din care am citat poartă menţiunea: „Videle, 18 mai 1985. Ora 22:30”. Ce păcat că vă pierdeaţi astfel nopţile. Mai bine dormeaţi.

21 de comentarii:

  1. Enache Narcis Nicolae18/8/11 1:48 p.m.

    Salutăm iniţiativa de a şterge toate comentariile anterioare şi de a introduce cenzura. Era necesară încă de la început pentru că aşa se întâmplă pe la noi... când dai un deget ţi se ia toată mâna.

    RăspundețiȘtergere
  2. Stimate domnule Alex Stefanescu,

    Va multumesc pentru interesul dvs. si profesionalismul de care ati dat dovada de-a lungul existentei acestui blog.

    Sunt curioasa insa daca autorii care s-au bucurat de aprecierea dvs. au vreo sansa in viitor.
    La ce ne putem astepta? Sa incercam sa ne publicam creatiile la edituri din Romania?

    Dvs. spuneati ca va veti ocupa, bineinteles in limita timpului dvs. de publicarea celor mai reusite creatii intr-un volum colectiv. Care sunt autorii la care v-ati gandit?

    Cu respect, Multa sanatate,
    Gratziella

    RăspundețiȘtergere
  3. PENTRU ENACHE NARCIS NICOLAE. Eram dispus să public chiar şi observaţiile critice cele mai severe sau contestările cele mai nedrepte. (De altfel, puteţi face o experienţă: trimiteţi asemenea comentarii şi veţi vedea că le voi face loc în acest spaţiu) Nu sunt însă de acord cu violenţa de limbaj, care exprimă ură, ignoranţă şi o stranie plăcere a înjosirii semenilor. Şi mai exprimă şi laşitate, atunci când mesaje sunt nesemnate.
    Alex. Ştefănescu

    PENTRU GRATZIELLA. Eu sunt o persoană particulară, nu reprezint o institutie, astfel încât nu pot garanta publicarea unor cărţi.Dar pot susţine într-un fel sau altul apariţia lor (prin prefeţe, prezentări pe ultima copertă, telefoane date unor editori etc.) Semnasem nu de mult un contract cu o editură virtuală, pentru lansarea colecţiei „Noul val”, dar ideea a căzut, întrucât cei de la editură şi-au redus drastic bugetul. În ultima vreme am discutat cu directorul unei importante edituri din Cluj, care s-a declarat de acord să preia colecţia. Poate că această înţelegere o să funcţioneze (încă n-am semnat un contract). Pentru orice eventualitate, eu colecţionez, pe computer, texte valoroase care ar putea deveni cărţi, pentru ca atunci când survine ocazia publicării lor să fiu pregătit (ceea ce nu înseamnă că nu-i voi mai consulta o dată pe autori în momentul respectiv).Până acum pe listă se află posibile cărţi scrise de Alice Apetrei, Iulian Bănilă, Adrian Christescu, Ştefan Ciobanu, Oliviu Crâznic, Adina Creţu, Dana Fodor Mateescu, Cătălin Gombos, Emil Iliescu, Anton Marin, Pavel Nedelcu, Radu Părpăuţă, Marina Popescu, Doina Postolachi, Gheorghe Recheşan, Sorin Vânătoru, Lia Vernescu şi de... dv. (dacă îmi trimiteţi un text revăzut în acest scop, ca document word - doc nu docx).
    Problema nu este una de bunăvoinţă (am). Cărţile româneşti şi în mod special cele semnate de autori mai puţin cunoscuţi aduc editorilor, invariabil, pierderi băneşti şi puţini dintre ei sunt dispuşi - pe bună dreptate - să accepte asemenea pierderi.
    Alex. Ştefănescu

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna ziua!
    Va multumim domnule Alex Stefanescu pentru raspuns.
    Rog sa posteze cineva-priceput-pe blog, cum se posteaza cu "Atom"(?!),fiindca sunt persoane care vor sa posteze dar nu se pricep, dupa ultimele modificari.
    Multumesc(multumim).

    RăspundețiȘtergere
  5. Enache Narcis Nicolae24/8/11 6:24 p.m.

    Domnule Alex Ştefănescu, aţi fost acuzat de o prea mare aciditate la adresa celor care vă trimit texte, ba chiar de faptul că vă bateţi joc de ei prin frazele dumneavoastră usturătoare. Vreau să vă aduc în atenţie următoarele cuvinte ce aparţin lui George Călinescu:

    "Sunt revoltat de modul cum înţeleg marile reviste să-şi bată joc de începători. Trebuie să protestăm, să veştejim agresivitatea faţă de generaţiile noi. Un debutant nu e vinovat că e ridicol, că n-are talent. Trebuie îndrumat sau respins cu blândeţe, ca nu cumva să-l îndepărtăm de la citit prin dezgust. Dacă unii deştepţi şi-ar da seama că răspunsurile de la Poşta redacţiei sunt uneori hotărâtoare în viaţia intelectuală a unui individ, n-ar ucide un debutant prin grosolănie, poate un scriitor de mâine, întotdeauna însă un iubitor de literatură."

    Citatul este cules din cartea lui Ion Valerian, "Cu scriitorii prin veac".

    Consideraţi că ar putea fi o problemă?

    RăspundețiȘtergere
  6. PENTRU ENACHE NARCIS NICOLAE. Nu ţin minte să-mi fi bătut vreodată joc de cei care îmi scriu. Cred şi eu, ca G. Călinescu, că un om care încearcă - fie şi lipsit de talent - să facă literatură merită înţelegere şi respect.
    Pe de altă parte cred că, mai gravă decât rănirea sensibilităţii unui autor aflat la început de drum, este întreţinerea iluziei că el ar putea deveni scriitor. Este o adevărată nenorocire pentru un om lipsit de talent să creadă o viaţă întreagă că este talentat. Există riscul ca el să-şi trăiască viaţa - viaţa lui unică, irepetabilă - greşit. Eu încerc să rezolv această problemă spunând deschis ce-mi place şi ce nu-mi place şi atenuând verdictele negative prin umor (prin umor, nu prin sarcasm şi nici prin dispreţ). Oricum, este frumos din partea dv. că vă gândiţi cu atâta delicateţe la cei respinşi în cadrul acestui blog.
    P.S. Pe de altă parte, ar bine să aflaţi cum reacţionează unii dintre ei. Odată,de exemplu,un autor de versuri iremediabil mediocre (căruia i-am comunicat explicit această apreciere a mea)m-a ameninţat cu... moartea. I-am răspuns: Nu aţi reuşit să mă înfricoşaţi. Aşa cum nu aveţi talent de poet, sper să nu aveţi nici talent de asasin.

    RăspundețiȘtergere
  7. Am rugat frumos sa ne invete cineva cum se posteaza,fiindca nu apare, imediat, postarea.Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  8. Enache Narcis Nicolae25/8/11 10:52 a.m.

    He... nu ştiam că meseria de critic poate fi atât de periculoasă. Aveţi dreptate, nu este corect să încurajaţi o iluzie; dacă autorii ar gândi la fel, v-ar mulţumi, nu v-ar ameninţa cu moartea. Până la urmă, un adevărat scriitor sau om de cultură nu recurge la asemenea gesturi când primeşte un verdict negativ. Cred că numai scriitoraşii rataţi, care se îngroapă în scrumul propriei ţigări , aştepând inspiraţia divină, cei care au o părere nefondată şi prea bună despre ei, pot să se simtă atât de jigniţi încât să renunţe la studiu (cum zice Călinescu) sau chiar la scris.

    Întrebat de unde găseşte timp să lucreze la toate proiectele sale, Călinescu răspunde:

    "Foarte simplu. Ocolesc Capşa şi trotuarul Victoriei, nu mă întâlnesc cu aşa-zişii confraţi şi scriu zilnic întocmai cum brutarul îşi face pâinea, acasă -, nu în mijlocul străzii. Avantajele sunt incalculabile: întâi nu-mi pierd vremea şi al doilea nu mă las otrăvit de bârfelile anticipate ale rataţilor care şi aşa îmi pătrund adesea până în odaie, prin broasca <> şi fereastra dublă..."

    Un sfat bun pentru toată lumea. Talentul nu va înlocui niciodată munca şi asta este valabil orice meserie am practica. Dar munca e grea... şi prin muncă înţeleg mai mult decât a da cu târnăcopul sau a scrie. Înţeleg perseverenţă, alturism, responsabilitate, sinceritate. Şi să îţi zici că : "nu se poate ,dom'ne, cu asemenea valori mori de foame" mi se pare culmea ignoranţei şi simptomul clar al nopţii adânci în care ne aflăm cufundaţi.

    Eu scriu şi muncesc pentru ceilalţi, nu pentru propria-mi glorie şi dacă prin mine şi prin roadele muncii mele îmi ajut semenii, atunci înseamnă că nu îmi trăiesc viaţa degeaba. Sună bine. nu-i aşa? Îmi pare a fi atitudinea ţăranului român, de dinainte de a-şi băga internet şi televiziune prin cablu.

    RăspundețiȘtergere
  9. Dle. Stefanescu, este de apreciat atitudinea pe care ati adoptat-o pe blog...era necesara un pic de curatenie pe blog. Sincer, nu mai speram sa apara vreo postare de-a dvs. dar se vede ca, in ciuda intemperiilor "virtuale", dvs. ramaneti credincios promisiunilor. Am trimis cateva texte si eu prin luna noiembrie a anului trecut dar se vede ca inca nu ati ajuns inca la ele. mult succes si multa rabdare....! H. Elena

    RăspundețiȘtergere
  10. Rog frumos sa explice cineva de ce nu apare o postare decat dupa vreo trei zile.
    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  11. "comentariul dv. va aparea dupa aprobare".Foarte bine,dar dupa cel putin trei zile?!

    RăspundețiȘtergere
  12. constantin cretan30/8/11 11:21 a.m.

    La multi (f)ani, Alex!

    RăspundețiȘtergere
  13. Domnule Stefanescu,

    Ma bucur mult ca ati poposit la Onesti, am avut parte de un regal de cultura. Mai ales prin modul dvs desuet si generos de a spune lucrurilor pe nume. Si cu toate acestea, viata nu e prea neagra. Cred ca sunt multe amintiri la Onesti, ar trebui sa fie mentionate pe undeva. Mi-ar placea sa va citesc intr-o carte de convorbiri.

    P.S. Dupa ce ati dat interviul la Fundatie, am venit si v-am dat doua carti pentru a va lua autograf. V-am dat si niste poeme. Mi-ar placea sa imi scrieti aici pe blogul dvs despre poeme.

    George Chiriac

    RăspundețiȘtergere
  14. Asteptati mult si bine raspunsul.Nu vedeti ca nu e nimeni pe-aici?...

    RăspundețiȘtergere
  15. Cu toată stima,

    Ați stârnit așteptări pe care nu le puteți onora. Nu vă inpută nimeni neputința, dar decât să fi început un lucru de care nu vă puteți ține, mai bine dormeați.

    Vă doresc toate cele bune,

    RăspundețiȘtergere
  16. probam nişte bluze, nişte cămaşi
    o bătrâna m-a legat la cap cu un inel de
    tablă zincată
    un episcop cu mănuşi de bass-ball
    a venit şi a zis: vulgarizare şi impunere,
    iată cele două cuvinte marcă o femeie mi-a aruncat nişte cuvinte:
    nu te mai gândi, sufletul tău e ca o
    cârpă,
    ca un bol cu orez
    că noi operăm suntem operatori,
    sisteme distribuţii noi suntem mai mulţi şi venim cu burţile
    pline şi ele sunt mari ne
    iese buricul
    şi dacă noi vă lovim
    voi cădeţi ca frunzele-n vânt
    şi şuieraţi ca trestiile aşa şi icniţi.

    RăspundețiȘtergere
  17. La multi ani cu sanatate!

    RăspundețiȘtergere
  18. un critic din oficiu13/11/11 2:06 p.m.

    "Pe de altă parte cred că, mai gravă decât rănirea sensibilităţii unui autor aflat la început de drum, este întreţinerea iluziei că el ar putea deveni scriitor. Este o adevărată nenorocire pentru un om lipsit de talent să creadă o viaţă întreagă că este talentat. Există riscul ca el să-şi trăiască viaţa - viaţa lui unică, irepetabilă - greşit. " (Alex Ştefănescu)

    Domnule Alex Ştefănescu, după cum spunea şi Radu Gyr, adevăratele înfrângeri sunt renunţările la vis. Nu dumneavoastră trebuie să fiţi acela care să curme visele oamenilor. Nu aveţi acest drept. Dumneavoastră puteţi garanta, sută la sută, că un scriitor, oricât de slab vi s-ar părea, nu poate avea ocazia să fie lovit de actul inspiraţional? Ar putea să aştepte şi 30 de ani ca să scrie o carte valoroasă, dar nimeni nu are dreptul să îi spulbere visul. Şi nimeni nu are dreptul să spună despre cineva că trăieşte greşit, atâta timp cât încearcă să creeze, să-şi exprime sentimentele cele mai profunde, căutând calea de a le scoate la suprafaţă.

    Nu uitaţi cuvintele lui Rochefoucauld - " Oricine gaseste motiv de a critica la altii ceea ce altii gasesc de criticat la el."

    Cred că aveţi foarte mult de învăţat de la criticul Călinescu. Domnia sa reuşea să vadă acel sâmbure de frumos din creaţia unui autor, în timp ce domnia voastră distrugeţi orice fărâmă de frumos, asumându-vă rolul de dictator literar şi chiar judecător al vieţilor oamenilor. Asta cu judecatul, numai Dumnezeu o face...

    RăspundețiȘtergere
  19. răspuns la "un critic din oficiu spunea..."

    Când nu suporţi critica, nu trimiţi texte la un critic literar. Le poţi trimite pe messenger la prieteni.

    Dacă totuşi ai trimis şi eşti nemulţumit de răspuns, poţi trimite textul şi altor critici.
    Apoi aplici proverbul acela care spune că dacă unul te face prost te mai îndoieşti, dar dacă trei au aceeaşi părere s-ar putea să ai o problemă.

    RăspundețiȘtergere