sâmbătă, 4 mai 2013

Un scriitor nu povestește numai ce povestește, ci și ceva în plus

PENTRU TOȚI CORESPONDENȚII. Adresa mea de e-mail este alex2108145@yahoo.com . Celor care îmi trimit textele supuse evaluării la această adresă, le răspund pe blogul: http://alexstefanescupostaredactiei.blogspot.ro/ FELIPE RAREȘ (Filip Răzvan Cristian). Folosiți în proza dv. un limbaj golănesc. Știu că o faceți cu o intenție artistică, dar rezultatul e modest. În mod paradoxal, chiar și stilul cel mai deocheat devine până la urmă plicticos, prin repetare, dacă autorului îi lipsește (cum vă lipsește dv.) capacitatea de transfigurare a realității. Un scriitor nu povestește doar ceea ce povestește, ci și ceva în plus. CANTEMIR ILARIE. Nu sunt versuri, sunt inepții: „Un sunet de bocanc viril/ clocotea în urma mea/ și-nainte de-a m-ajunge/ părul mi l-a răscolit/ când de ceafă mi-a lipit/ gâfâitul umezit” ION ROȘCA. Nostalgia vieții la țară și sentimentalismul vă apropie de Serghei Esenin și Grigore Vieru. Cel mai mult m-a impresionat poezia „Mama”. „Bătrână-n casă bătrână,/ Mama stă cu mine-n gând/ Şi trăieşte aşteptând/ Sfârşituri de săptămână,/ Când ştie că am s-ajung/ Pe la ea, să mă mai vadă...// Astăzi, luând din vechea ladă,/ Cu hainele de drum lung,/ Mirosind a lemn de tei,/ O frântură de creion,/ M-a rugat să-i spun şi ei/ Numărul de telefon.// L-a scris, mare, pe-o hârtie/ Galbenă de-atâta vreme/ Şi apoi l-a atârnat/ La oglindă, cu mândrie.../ Să-l vadă lumea din sat/ Atunci când... şi să mă cheme.” MARIUS LĂZĂRESCU. Versurile dv. se remarcă prin inteligență artistică și printr-o elaborare atentă. Reproduc integral, ca exemplu, poemul „în urma ei sclipesc feromoni”: „o cheamă ana e/ o amforă cu mere/ când trece agale spre niciunde/ priviri adezive o îmbracă/ aud cum îi cade surâsul în gol şi/ sună repetat pe asfalt/ bărbaţii o întâmpină/ cu mâinile curmate/ în gândul ei alunecă/ doar bruna de la trei/ s-o las se strică s-o resetez mi-e teamă/ era mai bine poate/ dacă era mai rău” Dacă nu-mi place ceva este faptul că modul dv. de a scrie seamănă cu acela al majorității poeților de azi. MARIANA SANDU. Fragmentul de „jurnal fictiv” pe care mi l-ați trimis (e chiar un fragment sau la atât se reduce întregul jurnal?) este un monolog lucid-patetic. Ne rămâne în minte, după încheierea lecturii, intensitatea trăirii unei femei care renunță la iubirea pentru un bărbat din cauză că ar vrea să-l iubească total, până la ultimele consecințe și îi este teamă că nu va avea parte de reciprocitate. Sunt și destule stângăcii de ordin stilistic, dar în linii mari monologul are un suflu al lui și menține trează atenția cititorului. SORIN GOLEA. Și versurile dv. seamănă cu cele care se publică azi în mod curent. În plus, multe versuri rămân obscure: „cuvintele care hrănesc pietrele − grăsimea lumii./ apele/ − furiei. dimensiunea a V-a;// − lipsesc furnicile. şi puii de vrabie./ şi cărţile. unele vechi”

17 comentarii:

  1. Reincriminarea insultei si calomniei de catre Curtea Constitutionala.Bravo!
    Poti sa-ti spui “oful”,opinia, dar in mod civilizat.

    (Aici nu-i vorba numai de jurnalisti, ci de toti cetatenii tarii, care au darul badaraniei!)

    O masura binevenita si necesara, unii vor sa jigneasca mai departe, sa te injure, sa te faca albie de porci, de aceea nu le convine reincriminarea insultei si calomniei!
    Suntem un popor de marlani?!
    Romanilor nu le poti scoate marlania din cap decat cu masuri dure!Bravo CCR!


    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tina Constantin5/5/13 10:47 p.m.

      Mimetism

      Ceea ce vrei tu este un val,
      care se va apleca spre mine.
      Este o talpă,
      care va ajunge deasupra mea.
      Cuvintele tale sunt indignate
      şi cuvintele mele le înconjoară,
      pentru a le linişti
      cu metafore şi comparaţii.
      Vor urma şase semnale sonore
      şi la ultimul
      filmul acesta se va termina.
      Până atunci viitorul meu presupune,
      pipăie şi devine culori
      şi parfumuri, un mimetism
      anevoios, în grădina ta.

      Tina Constantin

      Ștergere
  2. Buna ziua!
    Domnule Alex Stefanescu, ne puteti spune si noua cam cand va aparea pe piata colectia "Noul val"?Colectia va face parte-intr-un fel-din "Istoria literaturii romane"(a dvs.), editia a doua?
    Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  3. Pe adresa indicata de dumneavoastra am trimis un text pe 20 februarie. V-as ramane indatorata daca mi-ati spune macar daca l-ati primit. Multumesc, Teo Matei

    RăspundețiȘtergere
  4. pentru simandicosii cu intentii criminale si vorbe mieroase invelite frumos in staniol cam ce lege s-ar putea da?!

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna ziua, domnule Stefanescu!
    Numele meu este Neagu Raluca Leontina si v-am trimis mail cu textele mele, acum cateva luni bune...
    Am tot asteptat un raspuns, dar cum acesta nu a venit, am presupus ca nu v-au atras atentia suficient pentru a le comenta pe blog.
    Va rog sa imi spuneti daca le-ati primit!
    O zi buna!

    RăspundețiȘtergere
  6. Domnule Alex Stefanescu, vad ca cenzurati si dvs. aidoma comunistilor comentariile!Lasati-le "la liber", nu vedeti ca s-au rarit pana aproape de zero comentatorii?!Lasati comentariile sa curga, sa fie blogul viu, energic!

    Ce sunteti asa sensibil ca o mimoza, sunteti barbat, pana la urma!

    RăspundețiȘtergere
  7. Pana la urma... ar trebui cenzurate comm-urile calomnioase, iar nu acelea care spun ce stim cu toti. Ma intreb daca nu ar trebui sa reflectati, oare cei care au interesul sa cenzurati au vreun fel de autoritate sau doar isi imagineaza ?

    RăspundețiȘtergere
  8. sorin vanatoru(tinichigiul)-ploiesti15/5/13 12:53 a.m.

    Stimati cetateni ai Europei, cadeti infame ziduri,si tu , Brutus, atunci cazi, poezie!...Cum e posibil sa zici asa ceva: „Un sunet de bocanc viril/ clocotea în urma mea/ și-nainte de-a m-ajunge/ părul mi l-a răscolit/ când de ceafă mi-a lipit/ gâfâitul umezit”
    Domnia sa are dreptate(dl. ILARIE): eu, (S.V."TINICHIGIUL"),cantam fals la chitara de Led Zeppelin uitandu-ma la bocancii mei-mesterul in loc sa puna "nr.6" la casa, a pus nr. "9"...-"in urma mea" era ciorba din bucatarie si am facut o confuzie,pe buna dreptate- nevasta-mea mi-a cam rascolit parul, dar m-am intors in pat si i-am umezit coafura...Scuze.Hermeneutica asta...
    Sorin Vanatoru-"tinichigiul".

    RăspundețiȘtergere
  9. Tina Constantin31/5/13 9:49 a.m.

    Printre picioarele pădurii

    Caut ceva fără sprijin
    şi fără determinare.
    Interoghez sărurile minerale
    şi vântul vine singur,
    punându-mi în mâini
    propriile lui hăţuri.
    Calc frunzele uscate
    şi-mi dau seama
    că au fost gânduri.
    Fără niciun avertisment,
    o amintire îşi desface aripile
    şi zboară
    printre picioarele pădurii.

    Tina Constantin

    RăspundețiȘtergere
  10. Stimate domnule Stefanescu,

    Cat de bine spuneam ca "rabdarea este o virtute"!

    Tot astept raspuns intrebarilor mele si nimic, nimic... Cred ca mai dureaza un veac si-un pic...

    Ma gandesc sa va scot de-acolo, de la Catavenci si sa v-aduc putin si pe-aici, pe la Posta Redactiei... ca multe suflete asteapta!...

    Ma gandesc cu usor sarcasm... Oare Iosif Vulcam tot asa din an in pasti raspundea?! Inseamna ca este un miracol ca il avem pe Eminescu!

    Reiterez intrebarile:

    + mai sunt sau nu in lista dv? Initial m-ati selectat si pe mine, ulterior nu m-am gasit in lista pt Noul Val.
    + inteleg bine ca fiecare autor va avea propriul sau volum?
    + cate exemplare pe autor va publica editura „ALL”? 50, 100, 200...?
    + care este durata cesiunii? 2, 3, 5 ani?
    + cand apreciati ca va incepe efectiv colaborarea cu editura? sau a si inceput deja?
    + in componenta juriului acelei fundatii nu putea fi adaugat un loc si pt o femeie?

    In articolul dv."Succesul meu la femei" din Catavenci, ati umilit femeile.
    Nu sunt o feminista dar sunt lucruri care se fac si lucruri care nu se fac. Dumneavoastra ati facut un lucru care nu se face. Dar, se pare ca la noi, romanii, se poarta glorios asa ceva.
    Tocmai ati mai pierdut niste puncte din respectul meu.

    Cu ganduri bune,doar ganduri bune si atat!

    Gratziella - Sinia Davidica

    care nu "strange mana discret", nu "simuleaza ca sunt indragostita" de dv.si nici nu "va saruta mana cu care scrieti".

    RăspundețiȘtergere
  11. Eu vreau sa va povestesc despre o experienta a mea cu democratia Internetului, una care mi-a amintit de "democratia populara":
    http://marginaliamarginalia.wordpress.com/2013/07/02/o-iubire-devoranta-democratia-internetului-naste-monstri/

    RăspundețiȘtergere
  12. constiinta lui Alex Stefanescu23/7/13 2:45 a.m.

    Domnule Alex Stefanescu,-in randurile urmatoare o sa spuneti ca va "jignesc"-(cine pe cine jigneste,nu cumva dv jigniti oamenii de buna credinta care va asteapta comentariile,iar dv ii ignorati?!?!?)Veti plati pentru nesimtirea dvs:la televiziuni, online si in presa scrisa!(voi copia acest post si le voi da publicitatii, si-asas nume bun nu mai aveti)
    Cum e posibil sa nu va intereseze ceea ce va scriu oamenii pe acest blog(din luna mai!!!)Oferiti un model perfect-prin dvs- de democratie"taranist-pedelista"!SFIDATI OAMENII, CA DUPA AIA SA SPUNETI CA "ei" SUNT "PROSTI" si "needucati",CAND,DE FAPT, REALITATEA este tocmai pe dos! ,(nu sunt tipul din Canada-hai, ca ati gasit un motiv salvator,las- am uitat cum il cheama,acel orgolios etc, nu conteaza),dar sunt suta la suta sigur ca cititorii acestor randuri imi VOR DA DREPTATE , si ca de-aici incolo s-a terminat cu aproximativa dv"buna imagine" si cei sapte ani de acasa ai dv!,fiindca sunteti un fatarnic,un om fara caracter!
    PAI, NU A AVUT DREPTATE VADIM TUDOR CAND a spus ca nu sunteti un om serios(ca sa nu spun altele?!)De ce, din luna mai 2013 va bagati "ceva" in ei de comentatori pe blog?De ce ?Pai, asta v-a invatat poezia-filozofia a lui Eminescu, sa desconsiderati oamenii?!?!?!Ce ii invatati dvpe oameni?Mizeria morala de care dati dovada?!?!?!?Tare mi-e ca veti aparea "pe negativ"-pe buna dreptate,in anumite ziare si emisiuni tv,in care veti fi dat in vileag-din cauza nimicniciei dv morale fata de cei care v-au trimis texte si nu va interseaza de ele,asa v-a invatat Iuliu Maniu?,ia spunetiI!!!
    Nu ati raspuns oamenilor care va solicita un raspuns,pe acest"blog serios", din luna mai!!!Ar trebui copiate aceste randuri(chiar vor fi) si date-n ziar de hartie si sau online, ca sa stie lumea ce fel de om sunteti!Rusine, domnule "de dreapta"Din oameni ca dvs, fara cuvant, e formata ,cica"Noua dreapta"?!Asemenea "caractere" are Miscarea populara?!?!(oricum perdanta cu brio,din start,startul l-a dat "corectitudinea" dv" FATA DE poporul" acestui blog pe care credeti ca-l pacaliti cu cica "subliminala"-"populara"("POPULARA"-care "populara"?!?!)Stai, frate, ca mai citim si noi carti despre MANIPULARE prin sofisme! )Ati cenzurat ast blog, ca nu cumva sa va irite cineva,sa irite obrazul gros al unui om care nu raspunde celor care ii trimit texte,si care se revendica de la "populari"?!Sunteti exact precum comunistii pe care ,chipurile, ii combateti!Rusine!

    Nu aveti nicio scuzaRusine!

    RăspundețiȘtergere
  13. Tina Constantin4/8/13 12:32 p.m.

    Timpul conjugal

    Ferestrele povestiseră curţii
    despre privirea în gol.
    Se trezea o margine a cerului
    şi un cerc se străduia să se stingă.
    Lumina dimineţii învăluia femeia abătută,
    care dăduse ocol casei toată noaptea,
    ca un păianjen ce leagă o insectă.
    Deşi amintirile nu i-au adormit nicio clipă,
    în întuneric gândurile întineresc
    şi regretele îşi pierd vigoarea.
    Se pârguia timpul conjugal
    şi vântul se înfiripa cu nădejde,
    împrăştiind lucirile triste.

    Tina Constantin

    RăspundețiȘtergere
  14. Am trimis acum un an doua materiale si n-am primit raspuns. Dincolo de frustrare, sa nu uitam ca Alex Stefanescu este un om care ne-a ajutat din proprie initiativa, un om caruia ii suntem in primul rand datori. Da, aceasta lunga tacere poate arata o lipsa, o slabiciune, asa cum poate arata ca omul nu s-a simtit bine, ca avea nevoie de o perioada in care sa lucreze la propria-i afirmare ori ca a gasit o cale mai buna de a descoperii talente, saturat de reactiile celor care dezamagiti ii amintesc imediat de Vadim. Toti avem probleme.
    Valentin Mirea.

    RăspundețiȘtergere
  15. Am trimis acum un an doua materiale si n-am primit raspuns. Dincolo de frustrare, sa nu uitam ca Alex Stefanescu este un om care ne-a ajutat din proprie initiativa, un om caruia ii suntem in primul rand datori. Da, aceasta lunga tacere poate arata o lipsa, o slabiciune, asa cum poate arata ca omul nu s-a simtit bine, ca avea nevoie de o perioada in care sa lucreze la propria-i afirmare ori ca a gasit o cale mai buna de a descoperii talente, saturat de reactiile celor care dezamagiti ii amintesc imediat de Vadim. Toti avem probleme.
    Valentin Mirea.

    RăspundețiȘtergere
  16. Mulțumită Dr. Abubakar abubakartempleoflove@yahoo.com ești cel mai bun
    vraja rolă am văzut vreodată în viața mea vraja ai aruncat pentru mine
    au un loc de muncă foarte bine fostul meu prieten care mi- a lăsat pentru mai puțin de trei săptămâni este acum
    înapoi și cere scuze pentru mine să vin să -l că el este foarte rău pentru
    durerea care ma costat și mă bucur că vraja ta Doctor este bun și mă face să mă
    umple din nou în viață te voi păstra împărtăși o lucrare bună în întreaga lume cu privire la
    vraja bine ai aruncat pentru mine pentru a obține Ioan înapoi și voi da , de asemenea, dvs.
    e-mail pentru toată lumea care are nevoie de ajutor ca mi-ai spus tu
    poate arunca o vraja pentru a aduce înapoi ex , vraja banii , vraja de protecție , loto
    vraja , vraja Bună treabă , doriți să aveți un copil , Dragoste Spell vraja , și mulți
    un alt vraja mi-ai spus că te poate arunca la mine , dacă am nevoie de ele Sper să vă
    găsi un loc de a ajuta pe alții , astfel încât acestea pot da mărturii ca mine . doctor
    Abubakar vă rugăm să ajuta pe alții mulți oameni sunt probleme cu încercarea de a obține ajutor
    oameni , dar nu este nimeni ca tine pentru a le ajuta să rezolve problema lor
    cum faci Dr. Abubakar dacă cineva avea nevoie de ajutorul acestui bun om Contact
    el a văzut acest lucru prin e-mail abubakartempleoflove@yahoo.com cele mai bune urări de Dr.
    Abubakar fiul său de Emily România

    RăspundețiȘtergere