Vă promit că toate textele vor fi citite și vor primi răspuns.
Adresa mea este: alex2108145 at gmail punct comReferințe despre mine găsiți pe site-ul meu la http://www.alexstefanescu.ro/
sau, pentru tradiționaliști:
Alex Ștefănescu
București OP 22 CP 22
Alex, bine ai venit în blogosferă!
RăspundețiȘtergereFoarte incitant anuntul. As vedea insa o problema. Sa admitem sa se ascunde pe undeva un tanar scriitor genial (de ce musai tanar, nu pricep, dar nu conteaza). Oare nu cumva insusirile criticului care il descopera ar trebui sa fie si ele (pastrand proportiile si, desigur, pe alte coordonate) de tipul genialitatii? Cum ar veni, critic genial, caut scriitor pe masura?
RăspundețiȘtergereDesigur, poate ma insel sau - cine stie - n-am rezonat pe lungimea de unda a umorului dvs. :)
Oricum, va doresc si eu mult succes in activitatea ingrata de blogger.
Stimate domn, as dori precizari: ce inseamna "TINAR scriitor"? Nu ca as sti ce inseamna genial, dar, nu-i asa, toate la timpul lor ... First things first, cum zice ardeleanu'!
RăspundețiȘtergereMultumiri anticipate si urari de bine, ca de la bloger la bloger (eu asa pronunt in scris, cu un singur "G" :) )
@Lucia Verona
RăspundețiȘtergereDacă nu existai tu, nu veneam.
@Micawber
Ideea dv. este infirmată de istoria literaturii. De exemplu, Iosif Vulcan l-a descoperit pe Mihai Eminescu Și apoi, de unde știți că nu sunt un critic genial?
@Augustin Rădescu
Am folosit cuvântul ”tânăr” într-un sens general. M-am gândit la autori încă insuficient cunoscuți. Deci,nu contează vărsta propriu-zisă a celor care mi se adresează.
@ Alex Stefanescu
RăspundețiȘtergereTrebuie sa recunosc, comentariul meu a fost (intr-o doza calculata) rauvoitor. Totusi (stiu ca discutia e lunga si nu se poate purta in mod serios aici), oare cand vom depasi obsesia (declarata sau nu) pentru genialitate care ne consuma atata energie de vreo 150 de ani? :)
@Micawber
RăspundețiȘtergereRecunosc, e o naivitate să ai obsesia genialității. Dar eu n-am această obsesie. Voiam doar ca invitația mea să fie spectaculoasă ca să atragă atenția. Vreau cu adevărat să descopăr și să susțin autori talentați, sperând că voi contribui la relansarea interesului pentru literatură. Dacă printre ei va fi și unul... genial, cu atât mai bine.
Întrebare ajutătoare: se acceptă şi traducători geniali? :)
RăspundețiȘtergere@ Sigur că da. Deja, știu unul genial: Dan Caragea.
RăspundețiȘtergereBună,
RăspundețiȘtergereSunt din Brăila şi zilele acestea s-a desfăşurat Festivalul Internaţional Hariclea D'arclee. Admir de 15 ani prestaţia Marianei Nicolesco.
N-am mai prins loc deşi aveam invitaţie şi am stat în picioare. O singură întrebare m-a obsedat: când vor avea şi scriitorii o Mariana Nicolesco?
Dar,evident,pentru scriitori, Alex Ştefănescu este cel mai potrivit!
Chiar ne săturasem să-l aşteptăm pe Godot...
Bun venit în blogosferă!
Există vreo cerinţă cât de lung ar trebui să fie textul pentru a vă face o impresie? Orice alte cerinţe?
RăspundețiȘtergereIn sfarsit, un lucru bun in aceasta vara: o posta a redactiei la care sigur ajung textele literare si nu exista pericolul ca vreun functionar de posta, vreo secretara neatenta sau vreo mana a destinului sa rataceasca textul! Ma surprinde numarul redus al celor interesati sa trimita texte atat de usor, si atat de direct la destinatarul ravnit! Sa fi scazut atat de mult interesul pentru a scrie literatura?
RăspundețiȘtergereNu a scazut deloc, scriu prea multi chiar...;)
RăspundețiȘtergereSucces!
RăspundețiȘtergereVa felicitam pentru initiativa si asteptam cu interes rezultatatele
RăspundețiȘtergerehttp://cititordeproza.ning.com/profiles/blogs/criticul-alex-stefanescu-este
Inele ruginesc...autor Violetta Petre
RăspundețiȘtergerePe ramuri flori de doliu se răsfăţă
Rânjind a primăvară de prin Iad
Miroase a răşină arsă şi un brad
Mai plânge o sămânţă ce îngheaţă
Umbre de -ndragostiţi de astă-vară
Năluci urlând a tainice blesteme
Îşi mângâie nocturne diademe
Tăciuni ce fumegă şi-ncep să doară...
Miroase peste tot a dezolanţă
Mumii se tăvălesc să stingă focul
A adormit printre cenuşi norocul
Pictând în negru îngeri şi prestanţă...
De unde-atâta ploaie să albească
Putreziciunea neagră de trădări?
Cănd mâna mea e plină de brăţări
Inele ce încep să ruginească?
Domnule Alex Stefanescu, chiar daca am trecut binisor de 66 ani, sunt un tanar debutant in arta scrisului, prin prima mea carte IUBIRILE UNUI PESCAR- povestiri pescaresti si de viata, publicate de catre Editura Digital Data Cluj, sub redactarea distinsei doamne Liliana-Corina Glogojeanu-Boia si, prefatata de scriitorul Gheorghe Mocanu din Odobesti. Cartea a fost publicata in luna mai 2010 si lansata la bilioteca V.A. Urechia din Galati pe 20 mai.ac. sub prezentare reputatului scriitor si ziarist Victor Cilinca, succedat de dl. Gh. Mocanu. Intre timp, cat acea carte se redacta, in viltoarea inspiratiei, am mai scris un roman de dragoste, cu perioada a desfasurarii actiunii, anul 1967 intr-un C.A.P. din Dobrogea, redactata de d.na Xenia Karo din Craiova si editata in luna iulie de catre Editura AIUS Craiova. Ma intereseaza totusi punctul de vedere al unui critic, sau daca este posibil, a mai multora. Au valoare literara aceste carti sau nu?, cu toate ca prima carte are o prezentare buna in revista OGLINDA LITERARA din Focsani, revista a Uniunii Scriitorilor din Vrancea. Eu nu am pretentii ca sunt un talent nedescoperit, insa tare asi dori sa stiu care imi este locul in randul debutantilor. Cu stima si respectul cuvenit celor cem cu adevarat servesc actul de cultura, Virgil Stan.
RăspundețiȘtergereV-ati cam comportat ca guvernul Boc, ati promis, dar cam fara acoperire. Probabil ca acum regretati ca v-ati bagat in treaba asta, caci se stie cati tampiti & pseudo- autori sunt pe blogosfera. E de inteles fuga dvs. in d minor...;)
RăspundețiȘtergereEu il propun pe baietul asta, tinar cutreietor de paduri si batator de campi. http://www.piticigratis.com
RăspundețiȘtergereSi pentru ca tot e asa controversat baietul, am vrea multi sa auzim parerea unui critic despre el.
Un tanar scriitor recunoscut ca genial in mediile culturale in care si-a desfasurat activitatea, dar, din pacate mult prea putin cunoscut marelui public, fata de valoarea sa, este regretatul Sorin Stoica, despre care un tanar critic, coleg de generatie cu el, spunea ca trebuie inclus in manualele scolare. Subscriu! Dumneavoastra?
RăspundețiȘtergereCritica de astăzi nu suferă de competenţă cât de moralitate.De ce aş crede că "aici" e altfel?
RăspundețiȘtergereDupă ce veţi citi toate textele primite de la autori, nu veţi mai fi un critic genial...! Glumesc.
RăspundețiȘtergereToate remarcile pe care le faceţi referitor la textele primite, vor fi folosite de autori pe copertele viitoarelor lor cărţi. Trebuie mare grijă...
RăspundețiȘtergereDomnule ,,ANONIM'' ganditi la fel ca poetul nostru national ADRIAN PAUNESCU...
RăspundețiȘtergereCum gandeste Adrian Paunescu?
RăspundețiȘtergere"Toate remarcile pe care le faceţi referitor la textele primite, vor fi folosite de autori pe copertele viitoarelor lor cărţi. Trebuie mare grijă..."
RăspundețiȘtergereDomnule Anomim, până acum s-au pus în discuţie patru scriitori.
Pariez că niciunul din cei amintiţi nu-şi v-a pune remarcile maestrului pe copertă!
Şi o întrebare: de ce este acest blog inundat de anonimi?
"Zoe! Fii bărbată!"- vă aminteşte de ceva?
"Vă promit că toate textele vor fi citite și vor primi răspuns." Domnule Stefanescu, va rog sa stergeti minciuna asta gogonata din apelul dvs. Nu va caracterizeaza!
RăspundețiȘtergereDomnu Alex, accesaţi vă rog dorudancus.blogspot, m-am autointitulat "geniu în viaţă". Căutam un critic literar pe măsură - iată că mi-a auzit Dumnezeu ruga: critic literar de geniu: Alex Ştefănescu, "geniu în viaţă": Ştefan Doru Dăncuş.Ridica-mă-voi oare la înălţimea pretenţiilor Dvs.? Sau Dvs. sucomba-veţi în faţa milioanelor de aspiranţi la condiţia de "geniu" înainte de-a-mi confirma apariţia?
RăspundețiȘtergereGlumesc. Sunt şi prea bătrân, şi prea cunoscut - nu mă înscriu în grilele propuse de Dvs.
Cu prietenie,
Dăncuş
ATENTIE ! ACEST SITE NU ESTE AL LUI ALEX STEFANESCU. NU MAI TRIMITETI MANUSCRISELE. ESTE UN FURT BGROSOLAN. ATI CAZUT IN PLASA UNUI EXCROC.ALEX STEFANESCU NU STIE NIMIC DESPRE SITE.
RăspundețiȘtergereBuna seara!
RăspundețiȘtergereVa rog frumos sa-l anuntati pe dl.Alex Stefanescu, de faptul ca mai exista un sait cu acelasi dizain, oamenii au trimis texte literare acolo,si asteapta de multa vreme un raspuns din partea dl.Alex Stef.CINEVA A POSTAT , PE ACEL SAIT, CUM CA AR FI UN ESCROC-CE TREBUIE DAT PE MANA POLITIEI!-CARE NE-A INDUS IN EROARE!!!!!!V-as ruga sa verificati acel sait "clona"!Va multumesc!
ATENTIE!
RăspundețiȘtergereTREBUIE LUATA LEGATURA CU POLITIA SI OPC-UL!UN criminal a "clonat" saitul dl.Alex Stefanescu!
imparitatea de-a fi eu
RăspundețiȘtergerenepotrivirea de a ma incapea
ca o masca de actor decupata pentru alta fata.
cu bratele infasurate in jurul capului
imi caut buricul-
ca-mi sunt drumurile tigari aprinse cu mana stanga
,din lasitate
sau grandoarea c-as avea diamant pe inelar,
fals,
dar nu stie nimeni asta.
si ele ma privesc, tristele,
pravalindu-se precum dominourile
inspre sprijinul de barbat,
ca pe elenu le vede nimeni cand
isi dau tocurile jos si isi bandajeaza picioarele
cu mainile infasurate in jurul capului.
dorm si tac ca un liliac
avand coroana lipita de frunte
precum o insomie vesela de clovn trist.
fac tap dance pe un cosciug in care mi-a murit visul
si tristele ma invidiaza infatil, de scoala primara.
ce fuga de sarpe am tras
cand mi-au vestit ploaia
musuroaiele de furnici -
din pumni scurgandu-se ca sangele.
eram singura intr-un club cu o vodka in mana stanga.
dansam pe masa, in aplauze ca niste cuie batute in sicriu.
am iesit de acolo transpirata,
cu diadema pe solduri,
taindu-ma in carnea cu pret atarnat in sfoara de spanzuratoare,
ca-mi sunt orele impletiri si noduri de imparitati in ceasuri scurse din picturi de dali.
si ele imi invidiaza, tristele,infantil,de scoala primara,
zambetul vesel de clovn incercanat, iesind ca un clopotel din vagauna asta de sarpe.
durerea mea.
_____
va trimit cateva si pe adresa de gmail.
o zi buna:)
oana
Când Adam era fărâme
RăspundețiȘtergereCând Adam era fărâme,
Eva, Doamne, ce făcea?
Eva, veșnica femeie
Pe Adam îl aduna.
Ici un ochi, acolo membrul,
Brațe, mușchi, iar creier, ba.
Domnul s-a milostivit,
Din praf cosmic a-ncropit
Ce era de adăugat.
Ah, Adam, Adam – bărbat,
De madama adunat.
Morala – Ave, Eva
Am pătruns într-o junglă
Am pătruns într-o junglă
Unde cresc mâini, picioare,
Organe sexuale, fiecare cuvântă,
Bolboroseli ca-n infernul dantesc,
În zadar vin cu crimii mei albi,
În zadar amintesc de Ciprian Porumbescu,
Vine unul și mă taie la gât
Cu o lamă ruginită, altul
Îmi smulge inima și o scuipă.
Apoi mă trezesc, cearșaful e moale,
Soarele bate din palme,
Iar eu sunt legat
De ramele patului.
Boris Marian
vă rog mult ,să vă spuneţi părerea !
RăspundețiȘtergereDacă...
Dacă luna când apare,
Tremurândă pe cărare
Şi sfioasă ,vei veni,
Vei găsi la mine-n suflet,
Multă dragoste şi cântec,
Şi un teanc de poezii.
Dacă ochii tăi feerici,
-Străluciri de întunerici-
Ar privi adânc în mine,
Ar găsi aici izvorul,
Care să le-aline dorul
Şi aleanul să le-aline.
Dacă paşii tăi se-ndreaptă
Către mine,când te-aşteaptă,
Fremătând inima mea,
Îmi fac braţele o lume,
Numai pentru tine anume,
Să fii fericită-n ea.
Simt a dragostei fântână,
Cu licoare cristalină,
Ce-n mine sălăşuieşte.
Dacă dorul mi te fierbe,
Nu-ţi fie teamă,nici te pierde,
Bea din ea ,te răcoreşte !
..............................
S-au întâlnit pe cărare,
Pe-nserate,când apare
Pe bolta-nstelată luna.
Suflete de dor atrase...
Sărutări pe buze arse,
Cădeau una-câte-una.
Când nu ești simpatic
RăspundețiȘtergereCând nu ești simpatic,
Riști să fii ras, tuns și frezat,
Împușcat sau iubit în taină,
vă cheamă cumva Lygia
sau Casyopeya?
Asta ca sî zgării atenția cuiva.
Șarpe cu aripi, salut!
Am strecurat un deget în neant,
Erau niște sâni.
Iubesc accidentul de acum.
Încerc să nu mă gânbesc
La moarte, ea , oricum, se gândește la mine,
Îi sunt simpatic.
Iubita râde, cum râdeam eu, copil.
Nu este dragostea o revenire la copilărie
Pe alte note, pe alt postativ muzical?
Boris Marian
typo portativ muzical
RăspundețiȘtergereNepotul de soră sau binele venit din senin
RăspundețiȘtergereAm rude în multe țări. În China este Mao Tze Stein, în Rusia Iosif Stein, în Franța Charles de Stein, în SUA Abraham Stein, dar nu știam că am o soră în Argentina, care are un fiu, Jorge Stein. În urmă cu vreo doi ani, primesc o scrisoare care m-a bucurat. Nepot de soră, nici nu puteam să primesc o veste mai bună. Omul scria minunat în română. Ciudat lucru. I-am trimis niște versuri, articole, i-au plăcut foarte și mi le-a tradus în spaniolă. Am primit prin poștă o mare sumă de pesos. Uite de unde vine binele. Dar de la suma aceasta mi s-au tras multe necazuri. Hoții mi-au spart casa, nu au găsit nimic de valoare, dar mi-au distrus computerul și mi-au lăsat un bilet plin de injurii pe masa de birou. M-am dus la poliție să reclam. Nu știu ce s-a întâmplat,
dar am luat o mamă de bătaie de o mai țin minte și acum.
Nepotul nu s-a potolit. A început să-mi scrie zilnic, mă lăuda în fel și chip. I-am trimis aur, argint, platină din moștenirea familiei, nimic. Scrisorile veneau cu regularitate și mă scoteau din sărite. Firea omului nu poate fi schimbată, asta am învățat de-a lungul vieții. Omul are mai multe firi, încerci să i le schimbi, el vine cu altceva. Ce puteam să fac? L-am invitat în România, dar nu știa unde vine, m-a refuzat. I-am spus că îl consider prieten, nici vorbă. Mă admira fără limită, nici nu putea să accepte prietenia cu un maestru ca mine. M-a întrebat câți ani am, ce limbi vorbesc, unde m-am născut, de ce m-am născut, etc. Ceva nu era în regulă. Să reclam la ambasada noastră din Buenos Aires ar fi fost inutil, plus că mai puteam lua o bătaie pe chestia asta. Atunci am scris tuturor Steinilor din lume să trimită fiecare pe adresa nepotului de soră câte un milion de dolari. Scris și făcut. Brusc corespondența s-a oprit. Am auzit că a deschis un magazin de dulciuri și o fabrică alături. Apoi am aflat la o emisiune de știri că în Argentina a apărut o ciudată formă de diabet viral, care s-a răspândit cu viteza și eficiența unei ciume. Chiar și Europa era în pericol. Uite cum de la bine la rău este suficient un pas. Vă rog să mă credeți.
Boris Marian
Deschid o carte veche, editată de Academia Republicii Populare Romîne ( sic!) . DLRM, anul 1958 și citesc la pg. 54 –
RăspundețiȘtergereNițel, nițică – puțin
Nițeluș - derivat din nițel
Nivel – intsrument topometric
Nivel, nivele – înălțime la care se găsește un punct , stadiu, grad
Nivela- a netezi
Nivelă – instrument, ș.a.
Acum să vin la oile noastre. Nu fac nici un apropo, dar hai să ne distrăm puțin. Să nu stăm încruntați.
Pe măsură ce se vorbea mai mult despre nivelul de trai al populației, în toate țările pornite în galop spre viitorul luminos, pe atât buzunarul cetățeanului se subția. Actualii guvernanți reiau vechiul slogan. Toți vorbesc despre venituri, despre luaturi nu prea, deși ni se ia zilnic ceva.
La inundații se vorbește mult despre nivelul apelor, dar despre nivelul de pregătire, competență al celor care puteau să prevină sau să diminueze efectele dezastrelor, mai puțin, pe ici pe colo. Unii și-au ridicat palate din fondurile destinate ajutorării celor năpăstuiți de furia apelor.
O casă avea doar două nivele, dar purta în spinare două secole, aproape. Alături a răsărit, ca un baobab, un gigant de sticlă. Casa i-a spus, așa, șoptit, gigantule, mă acoperi. Au venit niște harnici lucrători și casa cu două nivele a dispărut. Două secole sau dus dracului. Nu-i bai.
În vremea când se ținea învățământul politic, un contabil șef a fost criticat, într-o ședință de partid că le cam chiulește de la lecții. Contabilul a spus că el și nevasta lui își ridică zilnic nivelul politic . S-a trecut la punctul următor din ordinea de zi.
În Cișmigiu există o alee denumită Parter. Mi-am adus aminte că într-un cimitir aflat în câmp, nu știu cine a împărțit parcelele pe nivele. Corect. Unii morți erau mai de seamă, mormintele erau dispuse pe nivele. Dar cerul ?
Din toată poliloghia asta îmi place mai mult răspunsul contabilului șef. – eu îmi ridic nivelul zilnic, moral adică, altfel nu aș putea să trăiesc. Vă doresc din inimă voie bună.
am eu impresia sau așa o fi, rubrica de aici este o cacialma, nici Alex Ștefănescu nu apare, nici opinii nu se aud, poate facem o șuetă literară, serios
RăspundețiȘtergere