miercuri, 24 noiembrie 2010

Mare comedie cititul!

MARIA SURDUCAN. În „Falsele amintiri ale domnului X” am găsit, în afară de mici şi inofensive greşeli de gramatică, dovezile unei aptitudini reale pentru scris. Aveţi un mod paradoxal de a regândi situaţii cunoscute de toată lumea, o tendinţă de a parodia ritualurile vieţii moderne (de exemplu, acela al luării unui interviu), o ironie la adresa existenţei omeneşti în general. Sunteţi rea şi, în felul acesta, bună.
Cel mai mult mi-a plăcut secvenţa în care rezumaţi, din perspectiva unui elev de liceu, istoria literaturii române:
„Adevărul era că se plictisise de citit exact în clasa a IX-a şi tot ce citise de atunci se petrecuse sub steaua inerţiei şi a snobismului. Marile romane ale naţiunii, cele scrise înainte de război, îl duceau la disperare, pentru că erau pline de ţărani, pământ şi o burghezie muribundă. Cele de după război îl enervau pentru că vorbeau de drama ţăranului strămutat la oraş de comunişti şi de intelectualitatea subversiv militantă. Cât despre literatura scrisă în ţară după revoluţie, tânărul X pur şi simplu nu reuşea să o înţeleagă, n-o înţelegea de parcă ar fi fost scrisă într-o altă limbă de către extratereştri [aşa se scrie, cu un singur i, nu cu doi, cum scrieţi dv.]. Aşa că, dacă citea, citea autori străini, citea fără să ţină minte, citea pentru că citeau şi ceilalţi, citea pentru că i se părea că aşa trebuie.”
Mare comedie – nu-i aşa? – cititul!

VIOLETA BĂLAN. Romanul „Lumea mea”, primul dintr-un triptic care mai cuprinde, conform explicaţiilor dv., „Lumea lui Ral” şi „Secretul”, este pueril-fantezist, dar se citeşte cu plăcere. Aveţi un scris simplu şi (repede) curgător, greşeli de gramatică relativ puţine (cea mai frecventă este „v-a trebui” în loc de „va trebui”), imaginaţie şi sentimentalism. Povestea femeii care, în timpul somnului, lângă soţul ei, visează întâlniri cu alt bărbat (întâlniri atât de reale încât, după ce face baie în mare cu neasemuit de frumosul Ral, se trezeşte cu părul ud de apă de mare), atinge o coardă sensibilă a cititoarelor, fiind o reprezentare (simplistă) a eternului bovarism. Eu nu încurajez acest gen de romane uşoare, à la Coelho, despre care ştiu însă că ar avea succes de librărie.

ŞTEFAN CIOBANU. Am recitit versurile dv. şi am descoperit un poem pe care nu-l remarcasem, dar care merită toată atenţia: „Omul este om şi-n crucea goală”. Cuprinde o reprezentare voit-naivă a condiţiei umane şi are farmec (cu excepţia câtorva versuri mai forţate, de genul celui în care apare cuvântul imposibil „mămoşenii”, derivat de la „mămos”). Transcriu poemul, nu înainte de a vă îndemna să faceţi o selecţie exigentă a tot ceea ce aţi scris până în prezent (şi să mi-o trimiteţi, pentru eventualitatea publicării ei în format electronic). Sfatul meu este să daţi prioritate acelor texte care şi emoţionează, care nu sunt doar o demonstraţie de inventivitate imagistică.
„oamenii au dorinţe mărunte/ cum ar fi să respire sub apă// în mediul acela/ unde sunetul se mişcă autist// uneori aşteaptă leşinul/ ca pe o maşină de pâine/ îşi întâmpină moartea în şoşoni/ citesc cărţi pentru că au forme de aripi/ construiesc zgârie nori în loc de zgârie morţi/ se îmbrăţişează pentru a pune între ei/ virgulă// morfina doar le mătură durerile/ cu târnul/ fără mămoşenii/ din toate frunzele îi pândeşte rugina/ ca o piatră în praştie/ şi le loveşte tâmplele/ luându-le locul// pe scaunul de pe verandă/ rămâne adesea aerul/ care se dă în balansoar.”
Foarte inspirat final.

TEODOR BĂDĂRĂU. Amintirile dv. vă prezintă într-o lumină favorabilă ca om (cinstit, binevoitor, sensibil etc.), dar nu vă acreditează ca scriitor. Relataţi pur şi simplu ce s-a întâmplat într-o situaţie sau alta, fără să selectaţi faptele semnificative şi fără să le transfiguraţi. Spuneţi numai ce spuneţi şi nimic în plus.
Amintirile din armată, de exemplu, sunt terne, seamănă cu un raport despre condiţiile proaste de care au parte soldaţii în perioada instrucţiei:
„Îi tunseră pe rând... cu toate că nu prea aveau ce, îi mai luară din părul deja scurt... apoi îl puseră să semneze... gradatul care intră în «frizeria unităţii» (aşa scria pe uşă!) îşi bătu joc de cum arată... «Ce faţă de spăriet ai!”...frizerul, care purta haine militare pe sub halatul cu amintiri de alb, îi răspunse scârbit: «Crezi că arătai altfel când ai venit?...”
Sala de duşuri... e de fapt o hală pe al cărei [nu „cărui”, cum scrieţi dv.] tavan sunt prinse ţevi găurite... în pardoseala atât de comună – de mozaic, sunt făcute găuri de scurgere – care nu fac faţă – apă până la glezne.”
Mi-a plăcut o metaforă, „halatul cu amintiri de alb”, dar am întâlnit-o, nu ştiu când anume, şi la alţii.

PENTRU TOŢI CORESPONDENŢII. Din nou am întârziat câteva zile cu această „poştă a redacţiei”. Regret, dar n-am putut să menţin ritmul, fiind copleşit de obligaţiile pe care le-am avut la Târgul de Carte Gaudeamus.
Şi mai e ceva. Mulţi dintre dv. îmi trimit romane de sute de pagini, a căror lectură, pe monitor, îmi ia câte o zi întreagă. Vă rog să fiţi înţelegători şi să-mi trimiteţi doar câte un eşantion de cinci-şase pagini, însoţit de o succintă prezentare a romanului.
Altfel voi fi nevoit ca în viitor să-mi aleg eu însumi cinci-şase pagini LA ÎNTÂMPLARE, ceea ce poate fi un dezavantaj pentru dv.

16 comentarii:

  1. Domnule Alex Stefanescu, ati spus ca va putem trimite materiale si prin email, la adresa aceea, pe care ati postat-o.
    Dar nu suntem siguri ca ati primit , la "attach".Ar fi bine sa confirmati primirea materialelor. De exemplu ati primit materiale de la cel ce semneaza "Un Tinichigiu"?Nu e nicio graba, dar vreau sa stiu daca ati primit.

    RăspundețiȘtergere
  2. buna ziua, domnule Alex Stefanescu,

    m-am gandit ca poate in acest fel ar putea ajunge si aceasta carticica la dvs.

    v-am trimis-o pe mail prin vara, insa stiu ca aveti mii de mesaje.

    poate in maniera asta ati putea arunca o privire pe ea.

    iata aici un link catre ea:

    http://www.scribd.com/doc/34008645/paninsomnia-versuri-de-Valentin-Nicolae-ed-etnous-bra%C8%99ov-2010

    va multumesc.
    valentin nicolae

    RăspundețiȘtergere
  3. PENTRU "UN TINICHIGIU".
    Aveţi dreptate. Am să confirm de acum înainte, printr-un reply, primirea unor texte,ca mesaj sau ca "attachment" (prefer ca "atachment"). Am primit şi ceea ce mi-aţi trimis dv. Îmi pare rău că vă fac să aşteptaţi (chiar dacă dv., din politeţe,spuneţi "nu-i nicio grabă").
    PENTRU VALENTIN NICOLAIE. Mulţumesc. Am primit-o şi prin e-mail. Dar încă n-am ajuns s-o citesc. Vă fac o mărturisire amuzantă.Trei domnişoare mi-au propus până acum, fără să ştie una de alta, să mă ajute să citesc şi să evaluez sutele de texte pe care le primesc.Una dintre ele mi s-a părut chiar foarte competentă. M-am gândit, visător, la perspectiva colaborării cu ea.Şi totuşi, totuşi, până la urmă m-am smuls din reverie şi i-am refuzat, delicat, propunerea.Nu am încredere decât în mine.Vă rog să povestiţi generaţiilor viitoare, când eu nu voi mai fi pe lume, ce sacrificiu am făcut!

    RăspundețiȘtergere
  4. buna dimineata domnule stefanescu,

    v-am trimis prin vara un roman si v-am rugat atunci si apoi prin octombrie sa imi confirmati ca ati primit. doar atat vreau sa stiu. ca mailul a a juns unde trebuia si ca fisierul atasat s-a putut deschide, ca, in caz contrar, sa gasesc alt mod de a va trimite textul.
    va multumesc,
    Andrei Trocea

    RăspundețiȘtergere
  5. Domnule Alex Stefanescu, va multumesc pentru raspuns.Totusi,cred ca va fi cam greu pentru Dvs. sa confirmati pentru fiecare de primirea materialelor.

    RăspundețiȘtergere
  6. Aveti dreptate dle. Stefanescu...ar fi bine ca acesti posibili scriitori sa trimita o cantitate mai mica de texte (eu sunt convinsa ca din cateva pagini citite dvs. puteti confirma/infirma calitatea unor texte). Daca s-ar proceda astfel, nu ar mai fi nevoie sa asteptam luni de zile...ca sunt persoane care au trimis texte inca din luna august; ar fi bine pentru toti sa fim intelegatori. E drept ca nici eu nu stiu ce soarta au avut textele mele...dar nu-mi ramane decat sa astept.
    Despre sacrificiul dvs. dle. Stefanescu...desigur vor vorbi multi si probabil ca si mai multi vor fi cei care va vor fi recunoscatori. Mult succes!

    RăspundețiȘtergere
  7. mulţumesc, domnule Alex Ştefănescu,

    nu ştiu exact de ce v-am trimis cartea mea...
    din orgoliu, din, cum se zice, diletantism şi multe altele de acest fel.

    însă un motiv se pare că am avut: am citit ce aţi scris în Îngerul cu o carte în mâini şi mi-a plăcut, am citit câteva zeci de cronici pe care le-aţi scris despre diverşi scriitori şi mi-au plăcut, pentru că am simţit o naturaleţe şi o mare pasiune pt literatură, mi s-a părut că pur şi simplu scrieţi din plăcere şi cu bucurie, cu umor.

    vă doresc viaţă lungă şi multă sănătate.

    RăspundețiȘtergere
  8. astept si eu un raspuns...am trimis in august... pana ies la pensie sper sa-l primesc (am 28 acum) :)

    RăspundețiȘtergere
  9. domnule alex stefanescu, va multumesc pentru atentia dvs. si pentru timpul (atat de pretios) acordat textelor mele. va asigur ca voi confirma pe viitor aprecierile dvs.
    stefan ciobanu

    RăspundețiȘtergere
  10. Topul “desteptilor”, absolventi “la stat”:
    1. Anestezistul Vladimir Topala,spitalul din Beius, acuzat de moartea unei tinere in timpul unei operatii de cezariana, informeaza Mediafax, absolvent “LA STAT”!.
    2. medicul CIOMU, specialist in…malpraxis,absolvent “LA STAT”!
    3. premierul Emil Boc, care nu stie daca o lege este sau nu constitutionala, , absolvent “LA STAT”!
    4. Dr. Radoi Cristian -din cauza lui, un copil a murit in pantecele mamei.- absolvent “LA STAT”!
    5. dr. Aref Sajin, specialist in…malpraxis, absolvent “LA STAT”!
    6. Posturile radio si de televiziune comit greseli gramaticale, redactorii sunt absolventi “LA STAT”!
    7. Concurenţii care au picat examenul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii(2010), absolventi “LA STAT”!
    8. Liliana Dumitrescu, reprezentanta companiei. A C. Recruitments: “candidaţi care nu prea aveau ce oferi”, absolventi “LA STAT”!
    9. dr. Popescu Decebal,din cauza caruia Adina Vizitiu, învârstă de 25 de ani,a murit duminica 13 nov.2010. Medicul, absolvent “LA STAT”!
    Si lista este continuata aproape saptamanal!...

    RăspundețiȘtergere
  11. Senzationala legatura dintre mesajul precedent si tematica acestui bolg!
    Sa intuiesc o frustrare a unui absolvent "LA PARTICULARA'?

    RăspundețiȘtergere
  12. LA MULTI ANI, ROMANIA!

    Azi este Ziua Nationala a Romaniei! Nu pot sa spun decat "LA MULTI ANI, ROMANIA!"...In aceste vremuri ciudate ma incearca un sentiment la fel de ciudat: de mandrie ca din poporul roman fac parte Eminescu, Creanga, Sadoveanu, mam`mare, mama si multi alti oameni mari si persoane minunate, dar si de jena ca de 20 de ani ne conduc niste oameni care fac tara de ras ori de cate ori au ocazia si care nici nu au nimic in comun cu acest popor....

    RăspundețiȘtergere
  13. of...si postatu' asta...si promisiunile...tot o mare comedie devin pana la urma...

    RăspundețiȘtergere
  14. da. va urma sf nicolae, craciunul, revelionul, sf ion sau mai stiu eu ce evenimente si sfinti. de fiecare data prilej de amanari. partea proasta este ca de la dvs a venit angajamentul de a raspunde saptamanal, nu in urma cererii celor care asteapta.
    pacat ca dupa vreo 2000 de ani ecleziastul inca are dreptate:"nimic nou sub soare!"
    sincer dezamagit!

    RăspundețiȘtergere
  15. Am citit "Cum te poţi rata ca scriitor. Câteva metode sigure şi 250 de cărţi proaste" şi mi-a plăcut foarte mult. Nu ştiam că şi cititul de critică poate fi plăcut/amuzant. Vreau să vă felicit pentru inteligenţa şi umorul de care daţi dovadă. Şi, nu în ultimul rând (de fapt, chiar în primul!), pentru delicateţea cu care criticaţi (în "Cum te poţi rata..." şi aici, pe blog). :)

    RăspundețiȘtergere
  16. PENTRU MARA ŞI ANONIM. Aveţi dreptate, merit toate reproşurile. Dar trebuie să ştiţi - dacă asta vă consolează - că am fost la Iaşi, ca preşedinte al juriului unui concurs de poezie. unde am făcut ceea ce fac de o viaţă întreagă: am citit. Am să postez următoarele răspunsuri duminică şi am să încerc din nou în perioada următoare să fiu punctual. De sărbători n-am să stau degeaba, dimpotrivă, atunci am să citesc mai mult, fiind eliberat de diverse obligaţii sociale.
    PENTRU RĂZVAN. M-a bucurat mesajul dv. De 40 de ani de ani de când scriu critică literară mi-am dorit mereu să-i conving pe contemporanii mei că literatura şi comentarea literaturii trebuie să încânte, nu să plictisească (performanţă regretabilă realizată de unii profesori de română şi de toate manualele şcolare).

    RăspundețiȘtergere