sâmbătă, 11 septembrie 2010

Talentul dă legitimitate...

Talentul dă legitimitate...

KARL J. (sau EL DESDICHADO). După ce am explicat unui corespondent, într-un comentariu anterior, că violenţa de limbaj, în sine, nu produce literatură, veniţi dv. şi demonstraţi, cu versurile pe care le scrieţi, că există şi o violenţă de limbaj productivă din punct de vedere literar.
Cuvintele şocante pe care le folosiţi, într-o declaraţie de dragoste, taie şuierător aerul ca nişte pumnale mânuite de un spaniol gelos. Ce femeie ar avea curajul să vă refuze?
„Aş suge sânul tău căzut şi slut, lasciv ca un vampir in rut, să-mi vărs amocul în desfătare hâdă, să am orgasm cu tine, Ghionoaie nudă.// Să ne sugem unul altuia privirile, mestecandu-le cu tot cu gene, apoi să-ti desfac vorace labiile de culoarea spaimelor mele.//Amor ca un preludiu de viol într-o Cythera însângerată, eu să joc rolul unui Smeagol, iar tu să fii doar o erată.”
Este încă o dovadă că talentul (şi dv. aveţi talent) dă legitimitate oricărei formule literare.
MIHAELA BULAI. Cele două povestiri, Codiţe şi Balerina, sunt naiv-înduioşătoare. A trecut vremea acestui gen de literatură.
VIORICA MARICA. În schiţa satirică Preşul portretul făcut protagonistei este şarjat şi tendenţios:
„Femeia se credea D-zeu, împrumutase, credea ea şi unele atribute divine, putea să taie şi să spânzure oamenii, de ea depindeau carierele dascălilor. [...] Mai avea 10 ani până la pensie, se vroia elegantă, dar se îmbrăca ca o mătură, cu costumele ei taior de poliester, avea trăsături rigide, osoase” etc.
În timpul lecturii avem impresia că, în loc să vă pasioneze creaţia literară, sunteţi însufleţită de dorinţa de a vă răzbuna pe o persoană reală.
P.S. Există verbele „a vrea” şi „a voi”. Nu există verbul „a vroi”.
DOINA POSTOLACHI. Romanul dv. intitulat 601 (referire la o linie de autobuz prin Bucureşti) ar putea fi subintitulat „drama de a fi basarabeancă”. Multe din pasajele lui impresionează prin patetism, printr-o retorică repetitivă, sugerând obsesia, printr-o sensibilitate ieşită din comun, care face ca simpla înregistrare a realităţii să doară. Iată, ca exemplu, pasajul despre trecerea graniţei dintre România şi Republica Moldova cu trenul:
„Peste tot în jur şi peste multe alte rânduri de căi ferate sunt hoituri de ciori şi excremente şi hârtie igienică în descompunere. Este segmentul de frontieră, ca o linie lăsată de o intervenţie în istorie, ca o intervenţie chirurgicală. Pare a fi o intervenţie nereuşită, atâta timp, cât miroase aşa urât. Miroase a rană neprinsă. Puroi şi sânge împuţit.
Dacă acestui pământ i-a fost scos vreun organ, atunci cu siguranţă Moldova îi lipseşte Mamei ca un rinichi.”
Din nefericire, sunt şi multe segmente ale romanului prozaice (şi chiar vulgare), fără valoare literară, de exemplu acelea în care îi admonestaţi pe românii din România pentru că le consideră automat pe basarabence curve. Puteţi să fiţi oricât de furioasă, puteţi să folosiţi şi cuvinte licenţioase, cu condiţia ca textul care rezultă să fie expresiv şi să aibă un sens înalt. Altfel, îl faceţi pe cititor să se simtă jenat, ca şi cum ar asista pe stradă la o ceartă.

15 comentarii:

  1. Stimate domnule Alex Ştefănescu

    Vă mulţumesc pentru răspuns, precum şi pentru cuvintele încurajatoare. Contează foarte mult pentru mine că un om de anvergura dvs. consideră că aş avea talent. Eu am un blog unde-mi mai devoalez angoasele. Ştiu că aţi fost luat cu asalt de foarte multe texte, dar am să postez totuşi adresa: http://excogitatiicrepusculare.blogspot.com/
    Cu stimă,
    Karl J.

    RăspundețiȘtergere
  2. Domnule Alex Stefanescu ma bucur, desi sunt putin surprins, recunosc, ca v-ati facut blog...cu siguranta va fi una dintre lecturile mele matinale, de cafea, constante

    RăspundețiȘtergere
  3. Domnul Karl poate sa scrie bine din punct de vedere al formei(estetice).Dar n-as da banii sa cumpar-nici eu si, sigur, nici altii-un volum cu astfel de poeme.

    RăspundețiȘtergere
  4. Oare parintii lui stiu ce scrie?

    RăspundețiȘtergere
  5. Am impresia ca exista, la unii critici, o obsesie a "formei estetice"-adica exclusiv a unei bune intuitii a poetului in asocierea imaginilor.Dar numai atat?!O "buna forma" ramane o "buna forma" si atata tot , o chestie "de artizanat", de fapt facila si comoda, fara substanta, tragism, respiratie metafizica!Acest gen de scriitura (gen Karl Desdichado(!)- aparut din belsug in Romania, dupa '89, dar din care s-a ales praful, iar pe acei poeti(uitati)nu-i citeste nimeni!- e pur joc formal de limbaj, desigur interesant, la o adica, dar insuficient pentru a fi considerat"de valoare" daca ramane numai la acest nivel!

    RăspundețiȘtergere
  6. A scris omu' o poezea si ati tabarat sa-l desfiintati. Curat romaneste! :))

    RăspundețiȘtergere
  7. Cand tendinta generala este de orientare inspre incultura, ar trebui sa fie apreciabil si surprinzator faptul ca atat de multa lume scrie. Ce reusita literara le da unora dreptul de a ridica primii piatra?!

    RăspundețiȘtergere
  8. (Teoretic vorbind, moda asta a "formei estetice", vine de la Roland Barthes, cine cunoaste!)In loc sa comentati la obiect, adica punctual, la ceea ce am scris , unii se reped cu lozinci gen "desfiintare", "pur romanesc"etc.De ce nu gandim critic o anumita chestiune?Ce inseamna"reusita literara"?!Zicerea "orientare spre incultura" este o sintagma emotional-lozincarda, care nu spune nimic din punct de vedere analitic(ce altceva decat analitic, altfel, vorbim discutii!)."Si "ati tabarat sa-l desfiintati" apartine planului emotional si lipsei simtului critic.Nu vreau sa "desfiintez"-scuzati-ma ca va spun, e un cuvant abuziv! Aici nu vorbim de "reusite literare care va da dreptul" etc., ci de simtul critic pur si simplu! Daca, sa zicem, D.R.Popescu-sau altul- a avut "reusite literare", inseamna ca numai el putea sa spuna ce si cum cu o anumita creatie?Repet si inchei,creatia trebuie privita si din punctul de vedere al sociologiei receptarii unei creatii(poezie, eseu, filozofie etc.Mai spun o data, poezia de genul Karl Destudachio(?!)-adica nu vorbesc neaparat de domnia sa-nu va fi apreciata si citita decat de trei-patru critici si de snobi.Apreciez si il felicit pe d.Karl Destudachio(?!), si-l cinstesc cu doua beri, dar sa fie atent la continut, nu numai la, de altfel, laudabila "forma", care, prin exercitiu si manierism,poti scrie pe banda rulanta.
    In sinteza,daca am pe taraba, doua carti una gen Karl Destudachio, si alta de Cioran-care nu a fost poet, dar asta-i altceva-,aleg cartea lui Cioran!Eu insumi scriu si am publicat, in "Contrapunct"-prezentare de Ion Statan-dar am incercat sa exprim, in ceea ce am scris, si o durere atroce a existentei, nu numai sa ma rezum la un joc interesant de sintagme.Interesantul, in sine, nu inseamna automat valoare!
    Cu tot respectul, va salut!

    RăspundețiȘtergere
  9. "Reusita literara" reprezinta opusul "esecului literar" cum ar fi, concret vorbind, publicatia dvs. din "Contrapunct" care exprima o "durere atroce a existentei" (sintagma emotional lozincarda care spune foarte multe din punct de vedere analitic!)si poezia d. Karl Desdichado care este "interesanta, dar lipsita de valoare". "Orientarea inspre incultura" se poate exemplifica si prin incapacitatea de a reproduce un cuvant scris. In speta: "desdichado" (care este un termen din limba spaniola si se traduce prin "nefericit","mizerabil", "nenorocit", cine cunoaste) si nu "destudachio", care nu inseamna nimic. Imi cer scuze, poate ca este cam muscatoare remarca, dar avand in vedere faptul ca abordati o pozitie pur analitica si discutati exculsiv in punct de vedere al simtului critic, fara a avea nicio tendinta de "desfiintare" nu pot decat sa ajung la concluzia ca ati facut o greseala cu pseudonimul bietului poet. Altfel ar trebui sa ma gandesc ca ati facut-o intentionat si tendentios. Nu ma intelegeti gresit, nu pot sa spun ca apreciez acest gen de poezie. La fel ca si dvs, il prefer pe Cioran la orice ora si sunt de acord ca "interesantul in sine nu inseamna automat valoare". Interesant demersul de a critica poetul, pe criticul si cititotii sai, dar isi pierde usor din valoare pentru ca, legitimat fiind sa spuneti "ce si cum" despre o anumita creatie de un laudabil simt critic, abordati o pozitie superioara celui caruia va adresati. Probabil ca d. Karl prindea ideea si va imbratisa critica si daca nu tineati neaparat sa ii spuneti ca nu i-ati cumpara cartile sau ca nu va fi citit decat de "trei-patru critici si de snobi" In sinteza, problema nu este ce transmiteti (o critica in principiu constructiva), ci felul in care trasmiteti. Pretentia de profunzime si spirit critic este greu de sustinut in aceste conditii.
    Cu mult respect.

    RăspundețiȘtergere
  10. se pare ca acest site este lasat in parasire... probabil ca dl Stefanescu inca mai face plaja pe undeva pe litoral. pacat, tocmai cand lucrurile devenisera amuzante...ma refer la comentariul adresat d-lui karl j mare viitor pohet cu mare viitoare lan-share de carte cu tematica frustrarea sexuala la bloggeri. (by the way, repetitia lui "suge" ar fi trebuit observata si condamnata de critic, mai ales ca ea nu are niciun rol literar,nu imbogateste poemul nici stilistic nici ideatic, fiind probabil o pura obsesie a autorului)
    chiar si asa, eu tot mai sper sa se strice vremea, poate asa dl Stefanescu va sta mai mult in casa lecturand textele trimise de corespondentii sai si distrandu-ne si pe noi cu postarile domniei sale.

    RăspundețiȘtergere
  11. Ce acrimonios e acest personaj de anime ce incerca sa mai anime atmosfera pe aici. As baga mana-n foc ca a trimis si el niste texte ''geniale'' pe care dl. Stefanescu le foloseste acum pe post de fata de masa, pe plaja, pe litoral. :))

    RăspundețiȘtergere
  12. care va sa zica....a uitat de noi- ferventi aspiranti la obtinerea unei pareri profesionale asupra textelor ce le punem pe hartie- dl. Stefanescu!
    luna septembrie e aproape de sfarsit si pe blog exista o singura postare...daca se continua asa avem toate sansele ca pana la sfarsitul vietii pe pamant sa aflam parerea criticului.

    RăspundețiȘtergere
  13. e o mare pacaleala, nu-i asa?

    RăspundețiȘtergere
  14. Va multumesc!!
    M-ati ajutat si incurajat.... azi seara am terminat romanul.

    Vi-l trimit, in curand!!
    Doina Postolachi

    RăspundețiȘtergere